Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
18.03.2017

10 +1 τηλεοπτικά φαινόμενα της ελληνικής τηλεόρασης που συζητήθηκαν για τους σωστούς ή λάθος λόγους

Από τον «Άγνωστο Πόλεμο» έως τους «Απαράδεκτους» και από το πρώτο Big Brother μέχρι το φετινό Survivor ποια είναι τα τηλεοπτικά προγράμματα που μας απασχόλησαν περισσότερο;

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

popaganda_greek_tv

Μια αναδρομή σε 10 + 1 τηλεοπτικά προγράμματα που πήγαν πολύ ψηλά σε τηλεθεάσεις και έγιναν πρώτο θέμα σχολιασμού, παλιά στις παρέες, πια κυρίως στα social media. Σχεδόν στην πλειονότητα τους guilty pleasures αφού ως γνωστόν ό,τι είναι νόστιμο παχαίνει αλλά από την άλλη ας είμαστε ειλικρινείς, καλά προγράμματα υπάρχουν, τηλεθεάσεις δεν χτυπούν όμως παρά σε σπάνιες περιπτώσεις. Τα είπε και ο Σταύρος Διοσκουρίδης εδώ, τo δείχνει και η τηλεοπτική πραγματικότητα. Η τηλεόραση και η θέαση της αλλάζει μορφή μέχρι τότε ας πάμε να θυμηθούμε τη Βίρνα Δράκου, τους αγαπημένους Απαράδεκτους αλλά και πώς ο Τσάκας έγινε το πρόσωπο της Πρωτοχρονιάς του 2002. 

Άγνωστος Πόλεμος

1971-1974, Χούντα και κατασκοπική σειρά στην τότε ΥΕΝΕΔ. Ο Νίκος Φώσκολος γράφει σενάριο με κατασκοπικές ιστορίες και ο Κώστας Κουτσομύτης σκηνοθετεί. Κεντρικός χαρακτήρας των ιστοριών ο συνταγματάρχης Βαρτάνης, που υποδυόταν ο Άγγελος Αντωνόπουλο. Έφτασε να χτυπήσει 87% τηλεθέαση και όσοι την πρόλαβαν έχουν να λένε ότι οι δρόμοι άδειαζαν όταν προβαλλόταν. Πολεμικό δράμα, Παπαδόπουλος και ελληνική τηλεόραση στα σπάργανα έδεναν γλυκά.

Λούνα Παρκ

Ξεκίνησε το 1974 και κράτησε μέχρι το 1981. Ο καταξιωμένος από τον κινηματογράφο Διονύσης Παπαγιανόπουλος μπαίνει στα σαλόνια των ανθρώπων χάρη στον χαρακτήρα του κυρ-Γιώργη. Μεταξύ των σκετς παρεμβάλλονταν τηλεπαιχνίδια και μουσικά διαλείμματα με γνωστούς τραγουδιστές της εποχής. Την παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού στις τελευταίες σεζόν παρουσίαζε η άγουρη τότε Ισμήνη Καλέση η οποία διακρίθηκε σε σεξοκωμωδίες τη χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας. Από τα δημοφιλέστερα ελληνικά προγράμματα, σκηνοθετημένο  από τον Γιάννη Δαλιανίδη, δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη. Σώζεται μόνο το τελευταίο επεισόδιο καθώς τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για επανεγγραφή άλλων προγραμμάτων.

Τόλμη και Γοητεία

Ξεκίνησε να προβάλλεται στην ΕΡΤ1 τον Νοέμβριο του 1988. Η απήχηση της ήταν τέτοια που κυκλοφόρησαν άπειρα αντικείμενα με το λογότυπο της από χαρτοπετσέτες μέχρι σεντόνια, ακόμη και πατατάκια και γι’ αυτό κέρδισε με το σπαθί της μια θέση ως η μοναδική ξένη παραγωγής της λίστας. Οι γυναίκες έλιωναν για τον Ριτζ και λιγότερο για τον Θορν και οι παντρεμένες μισούσαν την αντροχωρίστρα Μπρουκ. Το καλοκαίρι του 1989 ο Ριτζ και η Καρολάιν επισκέφτηκαν την Αθήνα και λόγω της κοσμοπλημμύρας έκλεισε η Σταδίου. Η σειρά συνεχίζεται αλλά το ποσοστό της τηλεθέασης της θυμίζει χειμωνιάτικη θερμοκρασία Φλώρινας.

Ρετιρέ

Πάλι Γιάννης Δαλιανίδης αλλά πια στα 90ς. Η προβολή της σειράς, που αποτελούταν από 84 επεισόδια, κράτησε από το 1990 έως το 1992. Πέρασε στην σφαίρα του καλτ κυρίως χάρη στις άπειρες καλοκαιρινές επαναλήψεις της που πλέον για τους 30+ το να ακούσουν τη μουσική των τίτλων αρχής ισοδυναμεί με γεύση από παγωτό τρελοπατούσα (ή έστω Τόγκο, αυτό με την μπανάνα). Η Κατερίνα Γιουλάκη θα είναι για πάντα η κ. Σοφιανού ενώ όσες φορές κι αν την έχετε δει τέλος δε θα βρείτε γιατί τέλος δε γυρίστηκε καθώς ενώ αρχικά η σειρά είχε πάρει έγκριση για τρίτη σεζόν τελικά αυτή ακυρώθηκε. Μήπως ήρθε η ώρα της;  Άσε καλύτερα, ας μη δίνω ιδέες.

Απαράδεκτοι

Προβλήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 1991 έως τον Ιανουάριο του 1993, στο Mega. Τα κείμενα έγραφε η Δήμητρα Παπαδοπούλου αλλά θεωρείται σειρά «της παρέας», σε αυτό συνέβαλλε ότι όλοι οι ηθοποιοί (Σπύρος Παπαδόπουλος, Βλάσης Μπονάτσος, Γιάννης Μπέζος, Ρένια Λουϊζίδου Βασίλης Χαλεκατεβάκης) είχαν κρατήσει τα ονόματα τους αλλά και το ίδιο το χιούμορ χαρακτηριζόταν από φυσικότητα και έλλειψη επιτήδευσης ενώ σχολίαζε όσα θα σχολίαζαν φίλοι μεταξύ τους. Στις 11 Μαρτίου 1992 είχε πετύχει ποσοστό τηλεθέασης 73%.  Ατάκες που έχουν μείνει: «Τι έγινε ρε παιδιά;»,  «Δε νιώθω καλά, πάλι τη γαϊδούρα βλέπω», «Πάμε στου Λαμόγια για ποτό»,  «Θα τον φάω τον Παρασκευά», «Φάλαινα τη λεν’ τη γκαλερί;».

Λάμψη

Το πρώτο κανονικό επεισόδιο προβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1991, ενώ μια μέρα πριν είχε παίξει ένα είδος πιλότου, και το τελευταίο στις 29 Ιουλίου 2005, στον Antenna. Κατέχει το ρεκόρ της μακροβιότερης ελληνικής σειράς και αριθμεί 3.457 επεισόδια. Το πρώτο της επεισόδιο έφτασε σε 62% τηλεθέαση. Το πρωταγωνιστικό της ζευγάρι Γιάννης Πολίτης και Κάτια Δανδουλάκη στους ρόλους του Γιάγκου και της Βίρνας Δράκου παρέμεινε μέχρι το τέλος ενώ αντίθετα τον γιο τους Αλέξη υποδύθηκαν διαδοχικά πέντε ηθοποιοί, όπως συνέβη και με άλλους ρόλους της σειράς. Η Σελήνη αγαπάει Αλέξη καθώς και ο απαγορευμένος έρωτας της μητριάς Βίρνας και του Αλέξη έκαναν τις γιαγιάδες να μιλάνε στις τηλεοπτικές οθόνες. Εμένα άλλη είναι η απορία μου: υπήρξε άνθρωπος που είδε ποτέ και  τα 3.457 επεισόδια;

Μπράβο

Το πρώτο μεγάλο show της ελληνικής τηλεόρασης. Ξεκίνησε το 1994 και προβαλλόταν μέχρι το 2000 στο Mega. Παρουσιάστρια ήταν η Ρούλα Κορομηλά, η παραγωγή ήταν πανάκριβη και μεταξύ άλλων είχε φιλοξενήσει τη Vanessa Mae και τον Ricky Martin. Θρυλικές και εξ ίσου πανάκριβες ήταν οι εκπομπές που έβγαιναν ζωντανά από τη Σύρο. Όλοι είχαν περάσει από την εκπομπή για να κάνουν τα σκετς τους, να τραγουδήσουν και να εξομολογηθούν ενώπιον του πανελληνίου όσα είχαν ζήσει, τόσο άνετα ένιωθαν οι διάσημοι καλεσμένοι της Ρούλας. Μερικοί βέβαια παραένιωσαν άνετα όπως ο Διονύσης Σχινάς που έκανε on air πρόταση στην Καίτη Γαρμπή.

Ψίθυροι καρδιάς

Προβλήθηκε στο Mega τη σεζόν 1997-1998 και αποτελούταν από 33 επεισόδια 45 λεπτών. Ανήκει στο τηλεοπτικό σύμπαν των αταίριαστων ερώτων του Μανούσου Μανουσάκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νεαρός αρχιτέκτονας Αντώνης που υποδυόταν ο Απόστολος Γκλέτσος, την εποχή που δεν τον ψήφιζαν οι κάτοικοι της Στυλίδας αλλά τα θηλυκά όλα της επικράτειας, ζούσε έναν καταδικασμένο έρωτα με την barely illegal τσιγγάνα Ερατώ, δηλαδή την Μαρία Παπαχαράμπους. Το ομώνυμο single του Χρήστου Νικολόπουλου σε ερμηνεία Δημήτρη Μπάση έγινε χρυσό ενώ τηλεθεατές «Τι πρέπει, τι δεν πρέπει, στιγμή δε σκέφτηκαν» και χάρισαν στη σειρά μέγιστη τηλεθέαση 76,7%.

Big Brother

Ξεκίνησε να προβάλλεται στον Antenna στις 10 Σεπτέμβριο του 2001 και ολοκληρώθηκε ύστερα από 113 επεισόδια στις 31 Δεκεμβρίου 2002. Ήταν το πρώτο reality της ελληνικής τηλεόρασης και σάρωσε σε τηλεθεάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανακοίνωση του νικητή έγινε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς κι έφτασε 80% κάνοντας μερικούς να λένε ότι η Ελλάδα άλλαξε χρόνο με τον Τσάκα και τον Πρόδρομο. Nικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Τσάκας που κέρδισε 150.000 ευρώ. Το 2003 έβγαλε δίσκο με ποντιακά τραγούδια και τίτλο «Με αγάπη, Τσάκας» ενώ σήμερα, όπως με πληροφορεί το κοντρόλ, ζει μόνιμα στη Γερμανία.

Fame Story

Το πρώτο προβλήθηκε την περίοδο 2002-2003, το παρουσίαζε η Ναταλία Γερμανού (και ο Ανδρέας Μικρούτσικος), είχε κριτές τους Αντώνη Βαρδή, Κατερίνα Κούκα, την Έφη Δρούτσα και τον Γιώργο Λεβέντη. Νικητής ήταν ο Νότης Χριστοδούλου που μετέπειτα έκανε τηλεοπτική «καριέρα» ως σύμβουλος διακόσμησης ενώ στην πραγματικότητα το θυμόμαστε για το ξεκατίνιασμα της Άσπας- Δεν Καταλαβαίνω την Έκρηξη σου- Τσίνα με την Φωτεινή αλλά κυρίως για τον επικό live της τρίτης σεζόν με πρωταγωνιστή τον Άρη Χατζηστεφάνου να λέει μεταξύ άλλων «Λευτεριά στον Γιώργο Μοναστηριώτη» και «Κάτω η δικτατορία της ηλιθιότητας» και την ατάκα του προς τη Δάφνη Μπόκοτα «Βλαχάρα, αμόρφωτη, τελευταία». Καταλαβαίνω την έκρηξη του.

Survivor

Αν δεν το βλέπεις νιώθεις απόκληρος, σχεδόν όπως ένιωθε η Rachel όταν η καπνίστρια διευθύντρια της μαζί με τη συνάδελφο της έβγαιναν στην ταράτσα για να καπνίσουν κι εκείνη έμενε στην απέξω με την αγωνία μήπως αυτό της στοιχήσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Χτυπάει σε σταθερή βάση 60άρια ενώ οι Μαχητές και οι Διάσημοι (whaaat?) είναι οι πρωταγωνιστές των νέων memes που βγαίνουν καθημερινά. Μετά από καλοκαίρι του 2015 που όλοι έβλεπαν Βουλή φτάσαμε στις αρχές του 2017 που όλοι βλέπουν δυο ομάδες ανθρώπων να «τα δίνουν όλα» για λίγα burger. Πεινάνε δεν πεινάνε έχουν κερδίσει την τηλεθέαση τους. Τώρα βέβαια εγώ όταν διάβασα σε κάποιο από τα πολύ πρώτα στάτους που σχολίαζαν το Survivor για τον Bo νόμιζα ότι αναφερόταν στο γνωστό club της παραλιακής, που μεσουρανούσε τότε που η Ρούλα Βροχοπούλου φλέρταρε με τον Κλεάνθη τον «Ωνάση». Δε θυμάμαι όμως σε ποιο reality γινόταν αυτό. Μήπως θυμάστε εσείς;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ TV SHOWS
NEWS
Save