Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.05.2017

Στο Athens Digital Art Festival μπορείτε να ελέγξετε το νου σας και ν' ακούσετε τ' αστέρια

Με τη θεματική #PostFuture, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών στην Ελλάδα επιστρέφει -φουτουρτιστικό- για 13η συνεχόμενη χρονιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο Francesco Fabris και η Laura Jade μας μιλούν για τις απίστευτες δημιουργίες τους.

Το Athens Digital Arts Festival σας προσκαλεί σε μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία. Το ADAF 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, με τη θεματική #PostFuture. Στο φεστιβάλ θα φανταστείτε το μέλλον!

Τα τελευταία χρόνια, η εικονική πραγματικότητα τείνει να αναμειγνύεται με την καθημερινότητα και να επηρεάζει κάθε πτυχή της. Δύο καλλιτέχνες από το Athens Digital Arts Festival μίλησαν στην Popaganda για τις μοναδικές τεχνολογικές δημιουργίες τους. Ο Francesco Fabris που συνδύασε την αστρονομία με τη μουσική στο Stellar και η Laura Jade που κατάφερε να μας δώσει την ευκαιρία συνειδητού ελέγχου του νου μέσω του Brainlight.

Sellar

Francesco Fabris: Προτού η μουσική γίνει ο κύριος τομέας σπουδών μου, ασχολιόμουν αρκετά με την αστρονομία. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ήχος στο διάστημα αυτά τα δύο θέματα φαίνονταν ασυμβίβαστα, αλλά πάντα είχα την αίσθηση ότι κάποια μέρα θα έβρισκα τον τρόπο να τα συνδυάσω. Αυτό το πέτυχα με το Stellar! Η ιδέα ήταν να συνδεθούν δεδομένα από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προέρχονται από τα αστέρια ώστε να μπορέσω να ελέγξω τον ήχο. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από κάθε αστέρι είναι: η θερμοκρασία, η φωτεινότητα (μέγεθος) και η απόσταση από τη Γη.


Αυτές τις πληροφορίες τις μετασχηματίζω αντίστοιχα σε συχνότητα, εύρος και διάρκεια ήχου. Η περιοχή του αστερισμού χρησιμοποιείται, επίσης, ως τιμή συχνότητας για ένα φίλτρο χαμηλής διέλευσης σε λευκό θόρυβο (που είναι ένας συνδυασμός όλων των συχνοτήτων, το αντίθετο της σιωπής του διαστήματος). Με αυτόν τον τρόπο, οι μεγαλύτεροι αστερισμοί θα αυξήσουν σταδιακά τη συχνότητα τους.


Στην νέα έκδοση του Stellar πρόσθεσα χαρακτηριστικά ελέγχου και για άλλους παραμέτρους του ήχου χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού χρόνου από την πραγματική θέση του «παρατηρητή»: την εξωτερική θερμοκρασία, την πυκνότητα των νεφελωμάτων, την ταχύτητα του ανέμου και την πυκνότητα της βροχής. Η δομή του είναι κυλινδρική και πάνω της εμφανίζονται όλοι οι αστερισμοί του βόρειου ουρανού. Δυο θεατές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ταυτόχρονα και να μετακινήσουν τους δύο ρομποτικούς δείκτες. Όταν το άκρο ενός από τους δείκτες ευθυγραμμίζεται με ένα αστέρι, οι πληροφορίες που λαμβάνονται από αυτό μεταφράζονται σε ήχους.

Brainlight

Laura Jade: Με ενθουσιάζει η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας που μας προσφέρει νέους τρόπους να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, το σώμα και τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός μας - έχουμε πραγματικά μια άνευ προηγουμένου ελευθερία στην εξερεύνηση μέσω της βιολογίας και της τεχνολογίας. Με εμπνέει η άπειρη πολυπλοκότητα του μυαλού μας. Οι περισσότεροι από εμάς ζουν κατανοώντας ελάχιστα τις διαδικασίες που συμβαίνουν στα αινιγματικά μας μυαλά. Καταλύτης αυτού του ερευνητικού έργου ήταν η επιθυμία να αξιοποιήσει τον δικό μου εγκέφαλο ως δημιουργό μιας διαδραστικής καλλιτεχνικής εμπειρίας όπου δεν απαιτείται φυσική επαφή αλλά η δύναμη της σκέψης.


Ο σκοπός του Brainlight είναι να δώσει την αίσθηση δέους που προέρχεται από την μάχη με το φαινομενικά ανεξήγητο χάσμα μεταξύ του φυσικού εγκεφάλου και της αιθερικής συνείδησης. Η εγκατάσταση ελέγχεται με ασύρματο ακουστικό BCI (Brain Controlled Interface) Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG - είναι η διαδικασία καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου) που είναι αρκετά ευαίσθητο ώστε να ανιχνεύει και να εξάγει νευρική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

Απεικονίζει τις περιοχές συχνότητας του εγκεφάλου: διαλογισμός (Alpha), εστίαση και ροή (Theta) και ενθουσιασμός / διέγερση (Beta), οι οποίες μεταφράζονται σε ζωντανή απεικόνιση οπτικού φωτός στο γλυπτό που έχει σχήμα εγκεφάλου. «Παίζοντας» με το έργο μπορείτε να αρχίσετε να βιώνετε ένα επίπεδο συνειδητού ελέγχου του νου πάνω από την πολύβουη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
NEWS
Save