17.04.2018

Αυτό το δωμάτιο βρίσκεται σε μια διαφορετική αθηναϊκή πολυκατοικία

Όταν η σχεδιαστική ομάδα του Α31 Architecture άρχισε να σχεδιάζει μια καλαίσθητη πολυκατοικία στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, το φως του ήλιου καθόρισε τη μορφή του έργου με αποτέλεσμα η όψη του κτιρίου να μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή.

Οι νέοι αρχιτέκτονες φαίνεται πως έχουν θέσει ως στόχο να επαναπροσδιορίσουν την τυπολογία της αθηναϊκής πολυκατοικίας, αποφεύγοντας την τυποποίηση προηγούμενων δεκαετιών και υλοποιώντας ιδέες - κτίρια που ξεχωρίζουν στο αστικό τοπίο και τραβούν το βλέμμα των περαστικών ενώ είναι παράλληλα λειτουργικά για όσους κατοικούν εντός τους.

Για την σχεδιαστική ομάδα ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, η πρόκληση ήταν να καταφέρει να ενοποιήσει τους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων μιας μοντέρνας πολυκατοικίας με τους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου, χωρίς να θιγεί η ιδιωτικότητα των ενοίκων.

Με βασικά υλικά το κουρασάνι, την πατητή τσιμεντοκονία, το εμφανές σκυρόδεμα, το  μέταλλο, το αλουμίνιο, το  ξύλο, το deck, το σκυρόδεμα νέας τεχνολογίας, το Α31 Architecture δημιούργησε στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας μια καλαίσθητη πολυκατοικία που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, με αντίστοιχα διαμερίσματα στο κάθε ένα από αυτά.

Το φως του ήλιου καθόρισε τη μορφή του έργου, γι’ αυτό και δόθηκε ιδιαίτερη  έμφαση κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου στη σωστή διαχείρισή του. Έτσι, οι όψεις του κτιρίου αποτελούνται από ξύλινες κατακόρυφες περσίδες που λειτουργούν σαν φίλτρα του φυσικού φωτός, «δημιουργώντας παράλληλα διαρκώς μεταβαλλόμενες όψεις ανάλογα με την εποχή, την ώρα και τη χρήση, ενώ την ίδια λογική και σχέση με το χώρο ακολουθεί και ο τεχνητός φωτισμός».

Σε ένα οικόπεδο 625 τετραγωνικών μέτρων, η κατοικία είναι νοτιοανατολικού προσανατολισμού και διαθέτει επίσης υπόγειο γκαράζ - αποθήκη, ενώ ένα επιπλέον επίπεδο καταλαμβάνει ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου χαμηλής βλάστησης στο δώμα, στον οποίο έχουν ενταχθεί γυμναστήριο, spa, σάουνα και BBQ για τους ενοίκους. Έργα τέχνης που διακοσμούν τους χώρους των διαμερισμάτων ανήκουν στον εικαστικό Απόλλωνα Γλύκα.

Όπως εξηγεί η σχεδιαστική ομάδα του γραφείου Α31 Architecture, «η αδρότητα του κτιρίου, που επιτυγχάνεται με τη χρήση ανεπιτήδευτων υλικών συνομιλεί με τον Μεσογειακής βλάστησης, χαμηλής συντήρησης και άνυδρο κήπο του περιβάλλοντος του χώρου με φυτά που επελέγησαν με κριτήριο τη βλάστηση της περιοχής (όρος Υμηττού) προκειμένου το έργο στο σύνολό του να εντάσσεται στον τόπο και το τοπίο στο οποίο υλοποιήθηκε».

Το  Α31 Architecture ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Αθήνα από τον αρχιτέκτονα Πραξιτέλη Κονδύλη, ενώ το 2007, ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς προστίθεται στην ομάδα και το γραφείο οδηγείται στη σημερινή του μορφή. Σύντομα εξελίχθηκε σε μια δημιουργική διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και μηχανικών.

Εστιάζοντας στη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία της μηχανικής, το γραφείο δημιουργεί  χώρους που χαρακτηρίζονται από καθαρή διάταξη και ειλικρινή κατασκευή, προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες. Το έργο του έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επίσης εκτεθεί σε μουσεία και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη, τη Βουδαπέστη, το Μπιλμπάο, τη Λευκωσία και το Πιράν.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 Architecture θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
TRENDING NOW
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED