07.11.2017

Αφροφουτουρισμός για Αρχάριους: Σύντομο Οπτικοακουστικό Εγχειρίδιο Επιβίωσης

Ζητήσαμε από τους επιμελητές της έκθεσης που απλώνεται 7-12/11 σε όλη την Αθήνα, φέρνοντας σπουδαία ονόματα (από Sun Ra Arkestra ως A Guy Called Gerald κι Actress) να μας βάλουν στο κλίμα με αφροφουτουριστικές επιλογές από την ποπ κουλτούρα.

«Ο αφροφουτουρισμός είναι ένα πολιτιστικό ρεύμα που μπορεί να ανιχνεύσει κάποιος ανάμεσα από βιβλία επιστημονικής φαντασίας, μουσική, εικαστικά και θεωρία. Το πρώτο συνθετικό προφανώς αναφέρεται στην αφρικανική πολιτιστική καταγωγή του και ως όρος ουσιαστικά εμφανίζεται την δεκαετία του ‘90, όταν και κάτω από το όνομα "Μαύρος Ατλαντικός" σχηματίστηκε ένας χάρτης ανάμεσα στη δυτική Αφρική, την βόρεια Αμερική, την Καραϊβική και την Μεγάλη Βρετανία. Εκεί δηλαδή που αναπτύχθηκε στους μοντέρνους χρόνους το διατλαντικό εμπόριο ανθρώπων κι άκμασε η αποικοικρατία. Κεντρική του έννοια είναι η επιθυμία στον ελεύθερο σχεδιασμό του μέλλοντος τους από τους ίδιους τους διανοητές και δημιουργούς που τον απαρτίζουν».

Συμπυκνώνοντας όσα, πολύ ενδιαφέροντα, είπαν στον Δήμητρη Αναστασόπουλο οι επιμελητές της έκθεσης Enter Afrofuturism, Γιώργος Κωνσταντινίδης (Voltnoi Brege) και Μάκης Κεντεποζίδης (Quetempo), αυτός είναι ένας πολύ συνοπτικός ορισμός γαι το ρεύμα που θα απασχολήσει την Αθήνα τις επόμενες μέρες (7-12/11). Σε μια διοργάνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που θα συγκεντρώσει στην Αθήνα παλιά και νέα ονόματα του αφροφουτουριστικού σύμπαντος, από τον βετεράνο του acid house, A Guy Called Gerald, ως την ιδιοφυία των καιρών μας που ακούει στο όνομα Actress, με αποκορύφωμα βέβαια την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Sun Ra Arkestra.


Αφήνοντας κατά μέρος όμως τις φιλοσοφικές χωροχρονικές προσεγγίσεις ζητήσαμε από τους επιμελητές ένα οτπικοακουστικό «λεξικό», έναν οδηγό επιβίωσης στον αφροφουτουρισμό που θα εισάγει ομαλά τους αρχάριους στο σύμπαν του ή/και θα υπενθυμίσει στους μυημένους τα σημεία αναφοράς του...

Sun Ra Arkestra

Ο Sun Ra είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές περσόνες του 20ου αιώνα. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνει  bebop, free jazz και space jazz. Ψυχεδέλεια, αφρικανική πολυρυθμία και στίχοι όπως "space is the place" και "we travel the spaceways". Μέσα από τη μουσική του πρότεινε μια φανταστική διέξοδο για την αφροαμερικανική κοινότητα σε άλλους γαλαξίες και πλανήτες για να δώσει μια λύση στην καταπίεσή τους.

Sun Ra Arkestra, Πέμπτη 7/11 στην Στέγη


Drexciya

Το techno ντουέτο του James Stinson και Gerald Donald από το Ντιτρόιτ. Το Ντιτρόιτ είναι η πόλη που γέννησε την Underground Resistance, τον Jeff Mills και τον Derrick May, και τους Drexciya. Οι Drexciya ανέπτυξαν μια δίκη τους μυθολογία για μια προηγμένη αμφίβια φυλή που έζησε στα  βάθη του ατλαντικού. Ο Gerald Donald μετά το θάνατο του J. Stinson έφτιαξε τους Dopplereffekt και συνεχίζει τα μουσικά του ταξίδια σε ψηφιακά ηχητικά σύμπαντα.


More Brilliant than The Sun (Kodwo Eshun)

Το βιβλίο σταθμός του Kodwo Eshun. Εκδόθηκε το 1998 για να αφηγηθεί τις αφροφουτουριστικές ιστορίες της jazz, του dub, του techno υπό μορφή ηχητικής αφήγησης.


Herbie Hancock

Ο τζαζ πιανίστας και κιμπορντιστας Herbie Hancock μαζι με τον Bill Laswell ηχογραφεί το απόλυτο hit το 1984. Το Future Shock είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χορευτικούς δίσκους της τελευταίας τριαντακονταετίας.


Parliament

Ο George Clinton το 1976 εξαπολύει το διαστρικό του funk ενώ στο εξώφυλλο του δίσκου με τιτλο Mothership Connection απεικονιζεται ως ένας άλλος funky αστροναύτης έτοιμος για διαπλανητικά πάρτυ.


Cybotron

Το σχήμα του Juan Atkins που δημιουργήθηκε το 1980 στο Detroit. Το 1983 ηχογραφούν τον electro ύμνο "Clear" που καθόρισε το είδος με τον ήχο του.


A Guy Called Gerald

Βρετανός DJ και παραγωγός, μέλος του ποπ συγκροτήματος 808 State, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 θα αρχίσει τη σόλο καριέρα του από την acid σκηνη του Μάντσεστερ. Το 1988 θα γράψει το μέγκαχιτ "Voodoo Ray" που θα ανοίξει το δρόμο στο μουσικό είδος "jungle" . Θεωρείται ο μπαμπάς του drum ‘n’ bass και του dubstep.

A Guy Called Gerald, Σάββατο 11/11 στο six d.o.g.s.


Kindred (Octavia Butler)

Εκδόθηκε  το 1979 και αποτελεί ένα αριστούργημα της φανταστικής λογοτεχνίας που χρησιμοποιεί την συνθήκη του ταξιδιού στο χρόνο. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος ζει στην Αμερική της δεκαετίας του 70 και θα ταξιδεψει 200 χρόνια πριν στις φυτείες του νότου. Οι απάνθρωπες συνθήκες της σκλαβιάς γίνονται αντικείμενο κριτικής μέσα από μια διαχρονική ματιά.


Actress

Στο εξώφυλλο του καινούριου δίσκου του Actress με τιτλο AZD απεικονίζονται δυο χέρια που αγγίζονται. Ένα μηχανικό και ένα ανθρώπινο. Τα cyborg στοιχειώνουν τις συναυλίες και τους ήχους του Darren Cunningham που εμφανίζεται επί σκηνής μαζί με το έτερον ήμισυ που είναι μια κούκλα μπροστά από ένα συνθεσάιζερ. Υπόγεια αγγλική κουλτούρα που προέρχεστε από την dubstep σκηνή. Η μουσική του συνοδεύει εσωτερικούς χορούς και μηχανικά περιβάλλοντα.

Actress, Παρασκευή 10/11 live στο six d.o.g.s.


Lee “Scratch” Perry and the Upsetters

Ο κατά κόσμο Rainford Hugh Perry, από το Κίνγκστον της Tζαμαικα εξαπέλυσε τον dub πόλεμο του στην σύγχρονη μουσική. Οι τεχνικές του στον ήχο και την μίξη ήταν ο προπομπός για την σύγχρονη club κουλτούρα.

 Enter Afrofuturism, 7-12.11, περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΕΣ
TRENDING NOW
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED