Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
26.06.2018

Δύο θερινές κατοικίες γίνονται ένα με το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο της Άνδρου

Αν σας γοητεύει η υπόσκαφη αρχιτεκτονική, αφεθείτε στην ακαταμάχητη απλότητα αυτού του συγκροτήματος κατοικιών της Άνδρου.

 

 

Ως υπόσκαφη αρχιτεκτονική ορίζεται εκείνη που λιτή και σε άρρηκτη επαφή με τη γη και το εσωτερικό της, δημιουργεί κατοικίες που εναρμονίζονται με τον τόπο που τις υποδέχεται. Κατά τον Νορβηγό αρχιτέκτονα Christian Norberg-Schulz, ένα κτίριο μπορεί να στέκει μέσα στο έδαφος ή πάνω στο έδαφος, όμως, το γεγονός «ότι το κτίριο στέκει μέσα στο έδαφος εκφράζει μια οικεία "ρομαντική" σχέση με τις δυνάμεις της γης και συνήθως συγκεκριμενοποιείται με μια κατασκευή που κάνει το κτίριο να αναδύεται από το έδαφος χωρίς διακριτή
βάση».

Ενώνοντας λοιπόν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο και με τη χρήση αυτού του είδους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, δύο τέλεια παραδείγματα δωρικής απλότητας -που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα ενώ παράλληλα παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο- είναι φωλιασμένα ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές της Άνδρου, τις κτηνοτροφικές κοιλάδες και τους καταρράκτες του νησιού.

Το συγκρότημα υψηλής αισθητικής αξίας που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Α31 Architecture στο νησί των Κυκλάδων αποτελείται από δύο μονοκατοικίες νοτιοδυτικού προσανατολισμού και συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών μέτρων.

Η θερινή κατοικία Α αποτελείται από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, δύο εν σειρά υπνοδωμάτια με θέα τη θάλασσα, ένα υπόσκαφο master bedroom, καθώς και έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο.  Η κατοικία αυτή συνδέεται οργανικά μέσω κλίμακας με ένα υφιστάμενο πέτρινο «κελί».

Η θερινή κατοικία Β αποτελείται και αυτή με τη σειρά της από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο με θέα τη θάλασσα και δύο υπόσκαφα υπνοδωμάτια στα οποία η πρόσβαση επιτυγχάνεται  μέσω εσωτερικής αυλής - αίθριου.

Η κατοικία διαθέτει αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

«Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός φέρει καθαρές γραμμές και συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο του υπό ανέγερση συγκροτήματος αφενός, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης», εξηγεί η ομάδα του γραφείου Α31 Architecture.

«Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων  από σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως "φυτεμένα δώματα" (green roofs). Τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Οι πράσινες στέγες λοιπόν των δύο θερινών κατοικιών στην Άνδρο συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.

Το  Α31 Architecture αποτελείται από μια δημιουργική ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και μηχανικών. Ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Αθήνα από τον αρχιτέκτονα Πραξιτέλη Κονδύλη, ενώ το 2007, ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς προστέθηκε στην ομάδα και το γραφείο οδηγήθηκε σύντομα στη σημερινή του μορφή.

Εστιάζοντας στη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία της μηχανικής, το γραφείο δημιουργεί  χώρους που χαρακτηρίζονται από καθαρή διάταξη και ειλικρινή κατασκευή, προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες. Το έργο του έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επίσης εκτεθεί σε μουσεία και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη, τη Βουδαπέστη, το Μπιλμπάο, τη Λευκωσία και το Πιράν.

Update: Οι κατοικίες NONAGRIAM TWINS είναι υποψήφιες στα ARCHITIZER A+ AWARDS, σε έναν από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Οι συμμετοχές είναι χιλιάδες, από 100 και πλέον χώρες του κόσμου. Μπορείτε να ψηφίσετε κι εσείς τα έργα της αρεσκείας σας εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
Save