Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
13.11.2017

Artpeckers: Τρεις νέοι με διακρίσεις στον τομέα του design ασχολούνται με το καθημερινό μας look

Οι δύο σειρές που έχουν δημιουργήσει με οικολογικά υλικά και μινιμαλιστική αισθητική βρίσκονται σε πωλητήρια μουσείων, σε concept stores ενώ έχουν αρχίσει να κατακτούν και την αγορά του εξωτερικού.

φωτογραφίες: Υρώ Σημαιοφορίδου

Τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά την κατασκευή των αξεσουάρ τους, οι Artpeckers  συνδυάζουν μια αφήγηση με μία ξεχωριστή, μινιμαλιστική αισθητική. Γι’ αυτόν το λόγο κάθε τους προϊόν συνοδεύεται από μια  μοναδική ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι η κατασκευή χειροποίητων προϊόντων, εμπνευσμένων από την ελληνική κληρονομιά και κουλτούρα, προσαρμοσμένων πάντα στο σύγχρονο design.

Οι Artpeckers εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του 2016 με τις πρώτες δημιουργίες του brand. Σαν ιδέα γεννήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο Κίμωνας, η Έλλη και ο Δημήτρης ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν δημιουργικά και να ασχοληθούν με το καθημερινό μας look. Έτσι, έστησαν ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, εκεί που ο καθένας μέσα από τις σπουδές του κατάφερε να συνεισφέρει στο σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων αξεσουάρ. Ας τους γνωρίσουμε όμως καλύτερα: 

Ο Κίμωνας Γκολογκίνας είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ως πολιτικός μηχανικός ασχολείται με την κατασκευή από το 2007. Παράλληλα συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορα πρότζεκτ που αφορούν τη μετατροπή του παραμελημένου δημόσιου χώρου σε ζωντανό κύτταρο της πόλης καθώς και σε εργαστήρια που έχουν ως σκοπό τη διάδοση της φυσικής δόμησης και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει ενεργά ως μηχανικός παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, που δεν είναι άλλες από τον κινηματογράφο, που τον υπηρετεί ως γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και τη δημιουργική γραφή.

Η αδερφή του,  Έλλη Γκολογκίνα, τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή στα Χανιά της Κρήτης το 2011 και από εκεί συνέχισε την έρευνα σχετικά με το σχεδιασμό περιβαλλόντων παιχνιδιού παράλληλα με τις μεταπτυχιακές της σπουδές με θέμα Professional Studies in Children's Play του University of Gloucestershire. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, σε φεστιβάλ για το δημόσιο χώρο και σχεδιασμό εκθέσεων καθώς και σε συνέδρια σχετικά με το δημόσιο χώρο και το παιχνίδι. Το 2015, το ομαδικό της έργο Many Happy re-Turns, ένα πολυλειτουργικό κάθισμα για παιδιά, έλαβε διεθνή διάκριση στο International Design Awards .

Ο Δημήτρης Σεργεντάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων στην Αθήνα και λίγα χρόνια αργότερα κάθισε στα σχεδιαστήρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Χανίων, της οποίας είναι τελειόφοιτος. Από τότε μέχρι σήμερα, τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι η μελέτη σχεδιασμού χώρων, καθώς και ο σχεδιασμός αντικειμένων. Το 2016 το έργο του Origami Chaise Longue, έλαβε διεθνή διάκριση στο International Design Awards, με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Home Interior Products και τιμητική μνεία στην κατηγορία Interior Furniture.

Όπως εξηγούν οι τρεις Artpeckers «για την κατασκευή όλων των δημιουργιών μας καταλήγουμε μετά από πολλές δοκιμές σε φυσικά υλικά υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον». Πιο συγκεκριμένα, στη σειρά Twelve χρησιμοποίησαν ξύλο κερασιάς, αλυσίδα από επιχρυσωμένο ασήμι, κόντρα πλακέ λευκής σημύδας, φυσικό βερνίκι και βαμβακερά υφάσματα με μεταξοτυπία νερού.  Στη σειρά Heptagon επέλεξαν ξύλο καρυδιάς, κόντρα πλακέ λευκής σημύδας, μεταξωτά κορδόνια, 100% μάλλινο κετσέ και γνήσιο δέρμα. Επίσης, «μας αρέσει πολύ να συζητάμε με τους πελάτες μας ιδέες προσαρμοσμένες στις επιθυμίες τους».

Η έμπνευσή τους προέρχεται από ιστορίες και εικόνες του τόπου μας που τους γοήτευαν από μικρά παιδιά. Η σειρά Twelve, είναι εμπνευσμένη από τα σύμβολα των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Με τα προϊόντα της σειράς αυτής, «μπορεί κανείς να βρεθεί, με λίγη φαντασία, σε κόσμους θεϊκούς, ακούγοντας τις μελωδίες της λύρας του Απόλλωνα ή τρέχοντας μακριά με το ελάφι της Αρτέμιδος. Αν πάλι βιάζεται πολύ, αρκεί να φορέσει το σανδάλι του Ερμή και να βρεθεί στο χώρο που νιώθει ζεστά και οικεία, κοντά στη φλόγα της Εστίας».

Στη δεύτερη σειρά τους, την Heptagon, «κατευθύναμε τους χάρακές μας εμπνευσμένοι από την τεχνική της «νεύσης» του Αρχιμήδη και με φαντασία σχεδιάσαμε καθημερινά αξεσουάρ που συνοδεύονται από ιστορίες διαχρονικών ελληνικών συμβόλων τύχης».

Στόχος τους είναι να διατηρήσουν και να κάνουν ακόμα πιο γνωστές σε όλο τον κόσμο τις ιστορίες από Ελλάδα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σύγχρονου design. «Βασική μας επιθυμία μας είναι οι ιστορίες αυτές να αποτυπώνονται σε εύχρηστα αξεσουάρ που ο καθένας θα μπορούσε να επιλέξει στην καθημερινότητά του. Κομμάτι της όλης φιλοσοφίας μας αποτελεί, επίσης, η επιλογή ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρώτων υλών. Τέλος, για την κατασκευή όλων των δημιουργιών μας φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με προμηθευτές που εδρεύουν στη χώρα μας».

Τα αξεσουάρ τους είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να συμπληρώνουν σύγχρονα αλλά και διαχρονικά outfits. «Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι βρίσκουν ανταπόκριση από γυναίκες όλων των ηλικιών.  Ο ενθουσιασμός μας κάθε φορά γίνεται μεγαλύτερος, όταν δεχόμαστε παραγγελίες από το εξωτερικό. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση το πάθος των ξένων για την ελληνική ιστορία και παράδοση, καθώς αποτελεί τις περισσότερες φορές αποτελεί το κύριο έναυσμα για την αγορά των προϊόντων μας».

Όλα τα προϊόντα των Artpeckers διατίθενται στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, σε 28 φυσικά καταστήματα, σε concept stores όπως το Forget me not στην Πλάκα, το Zalo στο Ηράκλειο, το From Thessaloniki, το Memorabilia στα Χανιά, ο Ιανός (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αλλά και σε καταστήματα όπως το Andronis Boutique στην Οία, το 5andme στο Κολωνάκι, το Ma Chambre Georgina Skalidi στα Χανιά. Επίσης, «μεγάλη μας τιμή είναι η φιλοξενία της συλλογής Twelve στο πωλητήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και δημιουργιών της σειράς Heptagon στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη».  

Περισσότερες πληροφορίες για τα αξεσουάρ των Artpeckers θα βρείτε στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, στο Facebook και στο Instagram

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΟΔΑ
NEWS
Save