Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
06.11.2018

Στο καμπ προσφύγων του Σχιστού, βρίσκονται οι ωραιότεροι κήποι της Αττικής

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ: Από τους αρχάριους, μέχρι τους επαγγελματίες κηπουρούς, υπάρχει πάντα κάτι νέο και συναρπαστικό να ανακαλύψεις για την κηπουρική. Αυτή την φορά όμως, θα  μιλήσουμε για μια διαφορετική ιστορία. Του Μορτεζά Ραχιμί.

Φωτογραφίες: Ελιάς Σαριφί

Οι Αφγανοί είναι ένας λαός που θέλει συνέχεια με κάτι να απασχολείται. Στην χώρα τους δούλευαν ή ασχολιόντουσαν με κάτι όλη μέρα, εδώ όμως η ζωή είναι πολύ διαφορετική γι’ αυτούς. Οι άνδρες είναι άνεργοι και περνούν όλη τους την μέρα στο ίδιο σημείο, γεγονός που τους κάνει να βαριούνται. Έτσι λοιπόν, πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κήπους, μπροστά στα κοντέινερ στα οποία ζουν, μέσα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων, του Σχιστού.

Κανένας δεν θα φανταζόταν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πόλο έλξης για μια εφημερίδα.

Έχει αποφασιστεί από το συμβούλιο της δομής, ότι όσοι διαμένουν εκεί δεν μπορούν να χτίσουν ή να δημιουργήσουν κάτι πέραν του χώρου που τους έχει δοθεί, για να διατηρηθεί η εικόνα του χώρου, αλλιώς θα μπλοκάραν όλοι οι διάδρομοι και δεν θα ήταν εύκολο για τους ανθρώπους να τους διασχίζουν.

Η πλειοψηφία όσων ζουν στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, είναι Αφγανοί και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς να διατηρήσουν και να προστατεύσουν την μοναδική αίσθηση κοινότητας που έχει ο χώρος.

Συναντήσαμε κάποιους από τους ανθρώπους που μένουν εκεί και μας μίλησαν για τους όμορφους κήπους τους

Πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρώσετε τον κήπο σας; Θα έλεγα πως χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια. Ο κόσμος στην αρχή έλεγε πως ήταν χάσιμο χρόνου, αλλά όταν ολοκληρώθηκε, εκτίμησαν όλοι αυτοί που είχα φτιάξει. Έχω πολλά είδη λουλουδιών, όπως κρίνα, ήλιους και τριαντάφυλλα, μας εκμυστηρεύτηκε ο κύριος Χασίμ.

Τί πιστεύετε για τον κήπο σας; Με λένε Φαρίντ και κατάγομαι από το Αφγανιστάν. Στην χώρα μου είχα έναν μικρό κήπο και σκέφτηκα γιατί να μην φτιάξω κι εδώ έναν. Έτσι δημιούργησα τον δικό μου κήπο και τώρα έχω φυτά όπως κισσό, μικρούς φοίνικες και δράκαινες.

Τί σημαίνει ο κήπος σας για σας; Ο κήπος αυτός μου θυμίζει την αυλή μου στο Αφγανιστάν. Εκεί είχα πρόβατα, πάπιες και κότες, εδώ έχω μόνο δύο περιστέρια και ένα ζευγάρι κουνέλια. Έχω όμως διάφορα είδη λαχανικών και βοτάνων, όπως μαϊντανό, μέντα, ρίγανη, πιπεριές και ντομάτες, τα οποία χρησιμοποιώ για τις σαλάτες μου. Όταν πίνω το τσάι μου τα απογεύματα, ο κήπος αυτός μου θυμίζει το Αφγανιστάν. Αυτός ο κήπος σημαίνει πολλά για μένα, μας αποκαλύπτει ο κύριος Σανίμ.

Πανέμορφος κήπος! Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω τον πιο όμορφο κήπο, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχω τα καλύτερα λουλούδια στα πιο ωραία χρώματα. Έχω αζαλέες, μπιγκόνιες, ιβίσκους, ηλίανθους και τριαντάφυλλα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επέλεξαν να μην έχουν κήπο μπροστά από τα κοντέινερς τους.

Γιατί δεν έχετε κήπο, όπως ο γείτονάς σας; Δεν έχω φτιάξει κήπο, γιατί σε λίγους μήνες θα φύγω από την Ελλάδα και θα πάω με την οικογένειά μου στην Γερμανία. Παρόλο που είναι μεγάλη ευθύνη θα ήθελα να έχω έναν ή ακόμα και μια μικρή αυλή.

Όσο έκανα την έρευνά μου γι’ αυτό το άρθρο, μίλησα με κάποιον πολύ ξεχωριστό. Ένα νεαρό αγόρι από το Αφγανιστάν, που ήρθε στην Ελλάδα χωρίς κανέναν άλλο. Μόνος. Μου είπε πως, «Όσο ήμουν στο Αφγανιστάν, βοηθούσα τον πατέρα μου στον κήπο και έτσι έμαθα πως να μεγαλώνω σωστά τα φυτά μου, πως να τα ποτίζω και πως να φροντίζω τον κήπο μου. Ένας από τους φίλους μου με βοήθησε όσο φύτευα. Έχω ένα τραπέζι και έναν πάγκο για να κάθομαι με τους φίλους μου και να απολαμβάνω τα απογεύματά μου. Ο κήπος αυτός είναι αφιερωμένος στην μητέρα μου».  

Απόλαυσα πραγματικά την συζήτησή μου μαζί τους.

*Το δέκατο φύλλο της εφημερίδας ‘Αποδημητικά Πουλιά’ στο οποίο δημοσιεύθηκε το παραπάνω κείμενο, δημιουργήθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάστε ολόκληρο το φύλλο εδώ. ‘Η έκδοση του παρόντος φύλλου δημιουργήθηκε και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης’.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save