Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Ελλούδα: Eλληνική και κυπριακή κουζίνα συναντιούνται σε ένα μοντέρνο εστιατόριο πόλης

Στη νέα άφιξη της πολυσύχναστης οδού Αρχελάου, τρεις άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση έχουν δώσει έμφαση στο κρέας και προσφέρουν γεύσεις που ξεχωρίζουν χωρίς να μας είναι άγνωστες.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουλελής

«Ελλούδα» στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει ευωδιαστό, λουλουδάτο, φρέσκο. Είναι επίσης υποκοριστικό για το γυναικείο όνομα Έλλη, αλλά και το όνομα του νέου εστιατορίου που άνοιξε πριν λίγο καιρό στον αριθμό 7 της οδού Αρχελάου, στον μικρό δρόμο του Παγκρατίου που τα τελευταία χρόνια αγάπησε κι επισκέπτεται όλη η Αθήνα.

Έτσι βάφτισαν το νέο τους εγχείρημα τρεις άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση. Ο Δημήτρης Παυλόπουλος, η Έλλη Χριστοφή και ο Νίκος Μανιός δημιούργησαν ένα καλαίσθητο, σύγχρονο εστιατόριο με παραδοσιακά πιάτα, «πειραγμένες» συνταγές και προσιτές τιμές. Θέλουν να προσφέρουν γεύσεις που να ξεχωρίζουν, χωρίς όμως να μας είναι άγνωστες.

Ο χώρος στην «Ελλούδα» είναι διακοσμημένος με ζεστά χρώματα, πίνακες (και μια αναφορά στον Πικάσο), έμφαση στις γωνιές, ένα τραπέζι-σκάκι και ιδιαίτερα φωτιστικά. Είναι ένας χώρος κομψός χωρίς να είναι απρόσιτος, χωρίς να υπερβάλει. Στη μέση του χώρου ξεχωρίζει η μπάρα, σίγουρα ένα πολύ ωραίο σημείο για να απολαύσει κανείς το γεύμα του.  Ο εξωτερικός χώρος είναι ένας αστικός κήπος, ένα όμορφο περιβάλλον για καφέ αφού έτσι κ αλλιώς το «Ελλούδα» σας περιμένει από το πρωί πριν ακόμα ανοίξει η κουζίνα του.

Το Έλλούδα είναι η νέα άφιξη της Αρχελάου και βρίσκεται στον αριθμό 7 της οδού

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση...

... δημιούργησαν πρόσφατα ένα καλαίσθητο, σύγχρονο εστιατόριο

Η φημισμένη φάβα Σχοινούσας και η πατάτα Νάξου, τυρί κατσικίσιο ψητό με μέλι, σκόρδο και δενδρολίβανο, κολοκύθια τηγανιτά σε κουρκούτι ρεβυθάλευρου, πεϊνιρλί με καβουρμά, spring rolls με γέμιση σπανακόπιτας και σως γιαουρτιού είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του σε ορεκτικά (από 3,60 έως 10,80 ευρώ) στο μενού που έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Παυλόπουλος.

Οι σαλάτες του Ελλούδα (από 4,30 έως 9,20 ευρώ) όπως η Τραγανή με καρότο και κολοκύθι ωμό, η Χωριάτικη με βλαστάρι κάπαρης και κρίταμο, η Ιταλίδα με ρόκα γκοργκοντζόλα, αχλάδι, σύκα σε βινεγκρέτ καρυδιού και η Νησιωτική με τομαντίνι, παξιμάδι, καπαρόμηλο, κρεμμύδι, ξινομυζήθρα είναι χορταστικές και πλούσιες όπως τα κυρίως γεύματα.

Σαλάτα Ιταλίδα με ρόκα, γκοργκοντζόλα, αχλάδι, πεκάν, σύκα σε βινεγκρέτ καρυδιού

Φάβα Σχοινούσας

Κυπριακές κούπες (πριν και μετά)

...και η πιο μαμαδίστικη φωλιά με τηγανιτές πατάτες, αυγό μάτι, απάκι και προβολόνε

Το Ελλούδα ξέρει από κρέας -δικαιολογημένα, αφού έχει και κυπριακές ρίζες- κι εκεί έχει βασίσει τον κατάλογό του. Στη μικρή κάρτα του (από 7,10 έως 16,40) θα βρείτε πολλά πιάτα όπως πανσετάκια στη σχάρα μαριναρισμένα σε γλυκιά ντομάτα και μπύρα, κοτόπουλο μπούτι μαριναρισμένο σε γιαούρτι και πιπεριά, συκώτι σχάρας με καραμελωμένα κρεμμύδια, φουντούκια και σύκα, μπριζολάκια μαύρου χοίρου στη σχάρα, μπέργκερ κεμπάπ σε τραγανά ψωμάκια με ψητές ντομάτες μεταξύ άλλων.

Αγαπά τις γεύσεις «όπως της μαμάς» γι’ αυτό και θα βρείτε στο μενού μακαρόνια με κιμά, ενώ στα πιάτα ημέρας μπορεί να συναντήσετε προτάσεις όπως ταρτάρ τσιπόυρας, μύδια αχνιστά, συμιακό γαριδάκι, γαρίδα σχάρας με χόρτα, κόκορα κοκκινιστό και κατσικομακαρονάδα.  

Κολοκύθια τηγανιτά σε κουρκούτι ρεβυθάλευρου με σως γιαουρτιού

Γαριδάκι συμιακό στα πιάτα ημέρας

...και σολομός στα πιάτα ημέρας

Σεφταλιές σε κυπριακή πίτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό

Η πρώτη ύλη της κουζίνας του έρχεται αποκλειστικά από παραγωγούς της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας. Εκτός όμως από τις αλμυρές γεύσεις, το Ελλούδα έχει ωραία γλυκά όπως τα κυπριακά δάχτυλα κυριών με γέμιση αμύγδαλο, μέλι και ροδόνερο σε τραγανό φύλλο. Τα κρασιά του είναι βιολογικά από ελληνικούς αμπελώνες ενώ στη μπάρα του φτιάχνονται κλασικά κοκτέιλ.

Ανοίγει από τις 9:00 με καφέ και ροφήματα ενώ η κουζίνα του σας εξυπηρετεί από τις 12:30 μέχρι τις 00:30 καθημερινά (εκτός Κυριακής που κλείνει τα μεσάνυχτα).

Το Ελλούδα ανοίγει από τις 9:00 με καφέ και ροφήματα ενώ η κουζίνα του σας εξυπηρετεί από τις 12:30 έως τις 00:30 καθημερινά, εκτός Κυριακής που κλείνει στις 00:00.

Ελλούδα, Αρχελάου 7, Παγκράτι. Τηλ: 2107231834

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
NEWS
Save