Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
27.05.2014

H κυρία Φεϊρούζ φτιάχνει το πιο αυθεντικό λαχματζούν στην Αθήνα

Μια χαρισματική μαγείρισσα από την Αλεξανδρέττα και οι δύο γιοι της βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία ενός καταπληκτικού μαγαζιού με ανατολίτικες γεύσεις στο κέντρο της πόλης.

Φωτογραφίες: Αναστασία Σιώμου / asiomou.com

feyrouz_14

Στην οδό Καρόρη, στο νούμερο 23 βρίσκεται το ανατολίτικο μπιστρό “Feyrouz”. Ένα μοναδικό μαγαζί της πολυσυλλεκτικής γειτονιάς της Αιόλου στο οποίο σερβίρεται αυθεντικό ανατολίτικο street food δια χειρός Φεϊρούζ, μιας χαρισματικής μαγείρισσας με καταγωγή από την Αλεξανδρέττα, η οποία φέρει και το όνομα της Λιβανέζας τραγουδίστριας που έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο ανεξαρτησίας των χριστιανών στην Ανατολή.

«Το μαγαζί μας είναι το βρέφος της αγοράς και δημιουργήθηκε για να δείξουμε στον κόσμο την γαστρονομική μας ιστορία» μου λέει η Φεϊρούζ. «Η οικογένειά μας προέρχεται από την Αντιόχεια, μία ιστορική πόλη ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία. Ένα μέρος που για να επιβιώσουμε σαν γένος έπρεπε να διατηρήσουμε με κάθε τίμημα τις μουσικές και την κουζίνα του τόπου μας, για να μείνουμε «ζωντανοί».

Ο Ανδρέας μας συστήνει τον κ. Μπαμπαγκανούς και την μαντάμ Πιπερίν -τα πιο δημοφιλή ντιπ του μαγαζιού.

Ο Ανδρέας (δεξιά) μας συστήνει τον κ. Μπαμπαγκανούς και την μαντάμ Πιπερίν -τα πιο δημοφιλή ντιπ του μαγαζιού.

Αυθεντικό λαχματζούν, φτιάχνεται καθημερινά με λεπτή πιτούλα και η κρούστα του διαμορφώνεται την στιγμή της παραγγελίας ανάλογα με τα γούστα.

Αυθεντικό λαχματζούν, φτιάχνεται καθημερινά με λεπτή πιτούλα και η κρούστα του διαμορφώνεται την στιγμή της παραγγελίας ανάλογα με τα γούστα.

«Αυτές τις συνταγές θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο που έχουν ελληνικές, αραβικές, γαλλικές και συριακές ρίζες, όπως και η καταγωγή μας» συνεχίζει ο γιος και συνιδιοκτήτης, Ανδρέας Κιλτσικσής. «Η έφεση προς τις πολίτικες γεύσεις έρχεται από τον πατέρα που μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη μέσα στο Πατριαρχείο και έβγαλε την Μεγάλη του Γένους Σχολή ενώ η καταγωγή της μητέρας ευθύνεται για την ελληνοσυριακή γαστρονομική παλέτα που υπάρχει στο μαγαζί».

«Καθημερινά στις βιτρίνες μας, θα βρείτε φρέσκο, αυθεντικό λαχματζούν με μοσχάρι, κρεμμυδάκι και μυρωδικά σε λευκή ή ολικής άλεσης πίτα, πεϊνιρλί με σουτζούκι και παστουρμά χωρίς να λείπουν βέβαια και οι χορτοφαγικές μας εκδοχές -λαχματζούν λαχμανικόν με 7 διαφορετικά λαχανικά, πεϊνιρλί χωριάτικο με ντοματούλα, τυρί, ελιές, ψημένο σε πυρόπλακα και αραβική χορτόπιτα με σπανάκι, κρεμμυδάκι και μπαχαρικό σουμάκ. Στον κατάλογό προσθέσαμε και ένα μαγειρευτό -που πωλείται κατά κόρον στις όχθες του Βοσπόρου- το λεγόμενο νοχουτλού με ρύζι μπασμάτι, ρεβίθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο, από τα πιο νόστιμα και υγιεινά street food της Κωνσταντινούπολης».

Αυθεντικό λαχματζούν και χωριάτικο πεϊνιρλί- από τις καλύτερες γεύσεις του μαγαζιού.

Αυθεντικό λαχματζούν και χωριάτικο πεϊνιρλί- από τις καλύτερες γεύσεις του μαγαζιού.

 Η Λιβανέζα τραγουδίστρια Feyrouz, σύμβολο και ορόσημο των χριστιανών στην Ανατολή.

Η Λιβανέζα τραγουδίστρια Feyrouz, σύμβολο και ορόσημο των χριστιανών στην Ανατολή.

 «Όλα τα φαγητά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με διάφορες σάλτσες όπως σως γιαούρτι, χούμους, μπαμπαγκανούς και την καυτερή μας «μαντάμ πιπερίν» με πικάντικη λιαστή πιπεριά ή σαλάτες για πιο δροσερό αποτέλεσμα -πολύχρωμη με πιπεριά Φλωρίνης, μαρούλι, ελιά, λάχανο, μυρωδικά και ροδόξυνο (είδος βαλσάμικου από ρόδι) ή ταμπουλέ. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι και το σούρκι δικής μας παραγωγής -ένα παραδοσιακό ανατολίτικο τυρί –σαν ανθότυρο με πολλά μπαχαρικά- που θεωρείται στο χωριό μου ο καλύτερος ουζομεζές».

Αφού δοκιμάσεις οπωσδήποτε λαχματζούν –το αυθεντικό κατά προτίμηση- και χωριάτικο πεϊνιρλί με λεπτή ζύμη (πραγματικά απολαυστικό) σε φοβερά προσιτές τιμές -όλα τα προϊόντα κοστίζουν 2,80 ευρώ εκτός από το λαχματζούν που κάνει 3,20 ευρώ- προτείνω να γλυκαθείς με τις χειροποίητες τρούφες από καρότο, ξηρούς καρπούς, μπισκότο και καρύδα και το ρυζόγαλο με σως φράουλας που σερβίρονται στο μαγαζί.

Για να χωνέψεις πιες άφοβα μαύρο αραβικό τσάι με κανέλα και γαρύφαλλο ή αϊράνι (ρόφημα γιαουρτιού) ενώ στην επίσκεψή σου, αν πετύχεις τον πατέρα του Ανδρέα, δώσε λίγο από τον χρόνο σου για να απολαύσεις τον βυζαντινό καφέ του στη χόβολη με χαρμάνι από ελληνικό κι αραβικό καφέ, κάρδαμο και τριμμένο γαρύφαλλο που μοσχομυρίζει όλο το μαγαζί.

Χειροποίητο ταμπουλέ, δροσερό, προστίθεται στο λαχματζούν χωρίς έξτρα χρέωση.

Χειροποίητο ταμπουλέ, δροσερό, προστίθεται στο λαχματζούν χωρίς έξτρα χρέωση.

feyrouz_10

Extra tip: Ο Ανδρέας είναι φανατικός οικολόγος -όλα είναι χάρτινα στο Feyrouz- και αεικίνητος. Το πρωί εργάζεται ως οργανοποιός, παραδίδει μαθήματα ραδιοφώνου σε παιδιά στο ΚΕΘΕΑ, δουλεύει στο Feyrouz και κάποια βράδια τραγουδάει με την μπάντα του παραδοσιακά και ρεμπέτικα σε bluesy εκδοχή, στην Σκορδόπιστη, στο Γκύζη.

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, τηλ. 213 0318.060, Ανοιχτό Δευτέρα-Πέμπτη από τις 11.00 μέχρι τις 21.00. Παρασκευή και Σάββατο από τις 11.00 μέχρι τις 23.00, Κυριακή κλειστά.

feyrouz_15
feyrouz_01
feyrouz_02
Πικάντικη λιαστή πιπεριά με μυρωδικά- αυστηρώς κατάλληλο ντιπ για τολμηρούς.

Πικάντικη λιαστή πιπεριά με μυρωδικά- αυστηρώς κατάλληλο ντιπ για τολμηρούς.

Η χαρισματική μαγείρισσα Φεϊρούζ από την Αλεξανδρέττα, η οποία φέρει και το όνομα της Λιβανέζας τραγουδίστριας-έμπνευσης του μαγαζιού

Η χαρισματική μαγείρισσα Φεϊρούζ από την Αλεξανδρέττα, η οποία φέρει και το όνομα της Λιβανέζας τραγουδίστριας-έμπνευσης του μαγαζιού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ STREET FOOD
NEWS
Save