11.09.2018

H_orizon: Μια ονειρεμένη κατοικία στην Αντίπαρο που μοιάζει με συνέχεια της θάλασσας

Κάθε έργο του γραφείου VOIS αποτελεί μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορία, που διαβάζεται και ερμηνεύεται σε διαφορετικές κλίμακες. Το H_orizon μοιάζει να αναδύεται από το τοπίο και το τοπίο εξελίσσεται γραμμικά ως επέκτασή του.

Φωτογραφίες: Αθηνά Σούλη

Η έμπνευσή τους πηγάζει από την καθημερινή ζωή. Συνήθειες, εικόνες, στιγμές και αντικείμενα αποτελούν στοιχεία που καθορίζουν την αρχιτεκτονική τους πορεία. Ο κανόνας τους είναι η εναλλαγή. Κάθε έργο είναι μια νέα αρχή. Τα γεγονότα αλλάζουν, τα υλικά αναδιαμορφώνονται και η μορφή αναπροσαρμόζεται.

Η μεθοδολογία τους είναι ο διάλογος, η συνεχής επαφή, η ανάλυση του προφίλ κάθε ιδιοκτήτη, του πλαισίου, της τυπολογίας, της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του έργου. Κάθε έργο του γραφείου VOIS βασίζεται σε μια μοναδική ιδέα και αποτελεί μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορία, που διαβάζεται και ερμηνεύεται σε διαφορετικές κλίμακες. Όπως αυτή η θερινή κατοικία 260 τετραγωνικών μέτρων που σχεδίασε η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου το 2012 και είναι τοποθετημένη στην Αντίπαρο.

Το όνομα του έργου είναι "H_orizon" και προέρχεται από τα δύο βασικά στοιχεία του σχεδίου. Το "H" αποτελεί τη διαμόρφωση του κτιρίου που μοιάζει με το σχήμα του γράμματος έτσι ώστε οι κύριοι όγκοι της κατοικίας να επεκτείνονται συμμετρικά.

Το "Orizon" προέρχεται από τον σκοπό του σχεδιασμού και την ανάγκη του σπιτιού να παραμένει σε συνεχή σύνδεση με τον ανοιχτό ορίζοντα. Στο κενό που υπάρχει μεταξύ των δύο κύριων όγκων της κατοικίας, δημιουργείται ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με την αέναη ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες της θάλασσας. Το στοιχείο αυτό παραμένει το κύριο και πιο εντυπωσιακό της κατοικίας που σχεδιάστηκε με έμφαση στις καθημερινές δραστηριότητες μιας οικογένειας αλλά και στη σύνδεσή της με τις κινήσεις του φυσικού τοπίου.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο που δημιουργείται μεταξύ των δύο όγκων είναι το σημείο από το οποίο αρχίζουν και επεκτείνονται οι οπτικές γωνίες της κατοικίας. Το H_orizon μοιάζει να αναδύεται από το τοπίο και το τοπίο εξελίσσεται γραμμικά ως επέκτασή του. Η είσοδος στο σπίτι γίνεται μέσα από ένα εκτεταμένο μονοπάτι που περιβάλλεται από ένα κεκλιμένο επίπεδο.

Βαθμιαία, το μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη προς τον κύριο χώρο της κατοικίας και το καθιστικό. Ο χώρος του καθιστικού έχει διαμορφωθεί σε ένα επίπεδο/εσοχή του κτιρίου προκειμένου να  να επιτρέπει στους χρήστες του την αδιάκοπη θέα.

Τα υπνοδωμάτια και οι υποστηρικτικοί χώροι βρίσκονται ισορροπημένα σε κάθε πλευρά του κύριου άξονα. Η πισίνα βρίσκεται μπροστά από τους χώρους διαβίωσης και ακολουθεί την γραμμική κατεύθυνση της κατοικίας προς τον ορίζοντα που ξεπροβάλλει με τις μπλε επιφάνειες του νερού.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο “VOIS architects” ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006 από τις Κατερίνα Βορδώνη και Φάνια Σινανιώτου και αποτελείται από μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων. Με έδρα την Αθήνα, το γραφείο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως εξηγεί το γραφείο, «αντλώντας έμπνευση από την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τις εικόνες, τις στιγμές και τα αντικείμενα κάθε έργο αντιμετωπίζεται ως μοναδικό. Με βασικό κανόνα την εναλλαγή, δίνεται η δυνατότητα στον επαναπροσδιορισμό της φόρμας μέσα από διαφορετικά γεγονότα και εξατομικευμένα υλικά. Ο αρχιτεκτονικός διάλογος ενσωματώνεται στο σχεδιασμό με άξονα την ανάπτυξη και βελτίωση του αρχιτεκτονικού προϊόντος». 


Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο VOIS θα βρείτε εδώ.   

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
TRENDING NOW
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED