Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.12.2017

Ένα Πειραιώτικο Βράδυ Με Παραισθήσεις Στο Καφέ των Αισθήσεων

Ποιοτική ελληνική μουσική, καθαρό αλκοόλ και η πιο φιλόξενη οικοδέσποινα στο κλασικό στέκι του μεγάλου λιμανιού.

Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Τετάρτη είναι η βραδιά που το Καφέ των Αισθήσεων, το στέκι του Πειραιά εδώ και 24 χρόνια, την αφιερώνει στα ελληνικά, κυρίως έντεχνα και εναλλακτικά ακούσματα. Γεμάτο με κόσμο, από 20χρονους φοιτητές του ΠΑ.ΠΕΙ μέχρι και τους 50άρηδες –μερικοί από αυτοί καθηγητές των πρώτων-  που έρχονται εδώ και πολλά χρόνια στο πιο δημοφιλές ποτάδικο του λιμανιού.

Το Καφέ των Αισθήσεων είναι ο απόλυτος ορισμός του μπαρ-στέκι, οι θαμώνες χαιρετιούνται μεταξύ τους, η Μαρία Παπούλια –η ιδιοκτήτρια- γνωρίζει τους περισσότερους με τα μικρά τους ονόματα και ο Αρτέμης –ο γιος της- ετοιμάζει τα σφηνάκια για τον Νικόλα που γιορτάζει.

Χαλαρώνοντας στη μπάρα

ή στα τραπεζάκια

με φόντο τους πίνακες του Γιάννη Ξενάκη.

«Κάτι σαν το Galaxy αλλά στον Πειραιά σκέψου», το περιγράφουν οι Αθηναίοι που κατεβαίνουν στο λιμάνι για να πιούν εκεί το ποτό τους μόνοι ή με παρέα. Οι διαφορές βέβαια είναι αισθητές γιατί εδώ είναι Πειραιάς και η μουσική είναι στο επίκεντρο από τους djs του μαγαζιού που κάθε βράδυ θα παίξουν για όσους ακουμπούν τους αγκώνες τους στην στιβαρή, ξύλινη μπάρα ή κάθονται στα τραπέζια κάτω από τους  σκοτεινούς, ατμοσφαιρικούς πίνακες του Γιάννη Ξενάκη, διδάσκοντα στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θαμώνα του μαγαζιού και φίλου της Μαρίας.

Επίσης, εδώ η ατμόσφαιρα είναι πιο σκοτεινή παρά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που κοσμούν το μαγαζί λόγω των ημερών. Όμως, κι εδώ θα πετύχεις γνωστές φάτσες κυρίως από τον χώρο του τραγουδιού, του θεάτρου και της δημοσιογραφίες όπως τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Παύλο Παυλίδη, την Ελένη Τσαλιγόπουλο, τον Κώστα Λειβαδά, τον Άκη Καπράνο, τους θιάσους από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που έρχονται για ποτό μετά την παράσταση ή τις πρόβες.

Και πέρα από αυτούς,  τους σταθερούς  θαμώνες που κάποιοι έρχονται νωρίς –το Καφέ λειτουργεί από τις 10 το πρωί- μαζί με τα παιδιά τους που τα συστήνουν στην Μαρία κι εκείνη συγκινείται γιατί τους θυμάται να έρχονται έφηβοι πολλά χρόνια πίσω.

Το Καφέ γεμίζει καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με κόσμο

που περνάει καλά και το δείχνει.

Πίνοντας κάτι

από τη μεγάλη ποικιλία ετικετών που προσφέρει το μαγαζί.

Κάθε βράδυ το Καφέ των Αισθήσεων, που πήρε φυσικά το όνομά του από την «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Άρη Δαβαράκη,  κινείται στο ευρύ φάσμα της ροκ, από κλασικό μέχρι indie και εναλλακτικά σύγχρονα ακούσματα, ανάλογα με την προσωπική ταυτότητα του κάθε dj. Από εκεί και πέρα, η Τετάρτη είναι μια μέρα που αγαπούν οι θαμώνες «Ήταν προσωπικό μου στοίχημα να υπάρχει μια βραδιά με ελληνικά. Όταν ανοίξαμε υπήρχαν μόνο τα ελληνάδικα, εμείς όμως παίζουμε έντεχνα ή τέλος πάντων ας τα ορίσουμε ως πιο ποιοτικά ελληνικά τραγούδια», εξηγεί η Μαρία ενώ εκείνη τη στιγμή ακούμε τον «Άσωτο Υιό» του Δεληβοριά από τα ηχεία.

Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και η Κυριακή ως νύχτα με ελληνικά, όμως οι βραδιές αυτές είναι κάπως πιο ιδιαίτερες, πιο θεματικές πχ βραδιά με «πειραγμένα» παραδοσιακά ακούσματα.

Και τα σφηνάκια έχουν την τιμητική τους

και καταναλώνονται όλο το βράδυ.

Τα παιδιά που εξυπηρετούν πίσω από την μπάρα είναι ταχύτατα και φιλικά, αναπόσπαστο κομμάτι των Καφέ των Αισθήσεων αφού δουλεύουν για πάνω από 10 χρόνια εδώ.

Ο Αρτέμης, γιος της ιδιοκτήτριας Μαρίας Παπούλιας, είναι μεταξύ αυτών που θα σας σερβίρουν με χαμόγελο.

Η Μαρία Παπούλια είναι η πιο φιλόξενη οικοδέσποινα του Πειραιά.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι ότι το Καφέ κλείνει τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. «Είναι ένα ρίσκο και  κάθε φορά αναρωτιέμαι αν θα μας έχουν ξεχάσει. Επίσης, την εποχή που ο Πειραιάς είναι γεμάτος τουρίστες εμείς δεν είμαστε εδώ. Όμως κάθε φορά που ανοίγουμε τον Σεπτέμβριο βλέπω πως όλοι το χρειαζόμασταν αυτό και ότι όλοι εδώ πάλι είμαστε, άλλωστε τουρίστες μπαίνουν στο μαγαζί όλο το χρόνο και μάλιστα όταν τύχει να έρθουν Τετάρτη προσπαθούμε να βάλουμε και κομμάτια που να ταιριάζουν και στην αισθητική τους και έχουν έρθει να μου πουν “Δεν καταλαβαίναμε τη γλώσσα αλλά ήταν ωραία να ακούμε αυτά τα τραγούδια” κι εκεί χαίρομαι».

Όσο η νύχτα προχωρά τα ποτήρια αδειάζουν.

και η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται.

Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια στη νυχτερινή διασκέδαση και στον κόσμο της;  «Έχει κατέβει ο μέσος όρος της ηλικίας των θαμώνων. Λόγω κρίσης οι μεγαλύτεροι συνήθως επιλέγουν να μείνουν σπίτι και να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους για να βγουν. Βέβαια και αυτοί τελικά θα κάνουν την έξοδο τους απλώς μπορεί να πάρουν ένα ή δύο μπίρες ενώ έπιναν τρία ποτά. Από την άλλη ο κόσμος είναι πιο συνειδητοποιημένος για το τι θα πιει. Παλιά έλεγαν “φέρε μου ένα ουίσκι” και εννοούσαν κατά βάση τζόνι, τώρα πια συνήθως ζητούν την ετικέτα που θέλουν και μάλιστα μερικές από αυτές δεν είναι και οι πιο εμπορικές. Εμείς φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία ετικετών και καθαρά ποτά».

Το Καφέ των Αισθήσεων σας περιμένει από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Στα τόσα χρόνια που λειτουργεί το μαγαζί και μάλιστα μέσα σε μια τόση ζεστή ατμόσφαιρα έχουν γεννηθεί φιλίες, έρωτες μέχρι και γάμοι αλλά φυσικά και χωρισμοί. Η Μαρία, μια όμορφη γυναίκα και οικοδέσποινα παλιάς κοπής –να το κοινό με τον κύριο Γιάννη του Galaxy- θα σε κάνει να νιώσεις αμέσως σαν στο σπίτι σου χωρίς να ξεχνάει ότι εδώ, δεν είναι το σπίτι σου αλλά ίσως κι ένας χώρος για να ξεχαστείς από αυτό και την ρουτίνα της καθημερινότητάς σου.

Καφέ των Αισθήσεων, Κουντουριώτου 164, Πειραιάς. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΞΟΔΟΣ
Το Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι μια γιορτή για τις τέχνες
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
24.03.2024
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς νιώθει ένας χοντρός άνθρωπος;
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Γιατί είναι μπλοκαρισμένη η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας;
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ελληνικός χορός ενός αγροτικού μηχανήματος άρδευσης στην Μπιενάλε της Βενετίας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Στο Χακί» του Φίλιπ Κερ: Έπιδέξιο ιστορικό θρίλερ, όπου το φαινομενικά απλό αποδεικνύεται περίπλοκο και θανάσιμα επικίνδυνο
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας: «Μακάρι οι ανήλικοι στο μυαλό σαν εμένα να δουν το Μινόρε στο σινεμά»
ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ένα θεατρικό «Φαγητό» για ιδιαίτερα στομάχια
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Λιτές γραμμές και ρετρό ύφος, σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Μάκρη με θέα στη θάλασσα
DESIGN
23.03.2024
NEWS
Save