Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
24.10.2017

Πήγαμε στο Kaya που λένε όλοι ότι έχει από τους καλύτερους espresso στην Αθήνα

Στην Στοά Μπολάνη κάθε μέρα δημιουργείται μια τεράστια ουρά μπροστά από ένα μικρό κατάστημα. Γιατί; Πολύ απλά για να πιουν έναν καφέ.

Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου/ FOSPHOTOS

Ο καφές στο χέρι για τους Έλληνες είναι κάτι σχεδόν αυτονόητο στην καθημερινότητα, μοιάζει με αναπόσπαστο αξεσουάρ μας. Είναι τόσο συνδεδεμένος με την κουλτούρα μας που ακόμα και το χάρτινο κύπελλο Anthora που σχεδιάστηκε το 1963 από τον Leslie Buck για να μοιραστεί στα ελληνικά diners των μεταναστών, εκτός από το ότι το συναντάμε σε πολλές αμερικάνικες σειρές, έχει μπει σαν έκθεμα και σουβενίρ στο MoMA.

Χρόνια μετά από όταν οι Νεοϋρκέζοι έμαθαν να παραγγέλνουν καφέ για έξω σε ένα ποτήρι με το μήνυμα "We Are Happy To Serve You", πίσω στην ελληνική πρωτεύουσα,δύο σπεσιαλίστες του είδους βρήκαν το 2013 έναν χώρο ελάχιστων τετραγωνικών που φιλοξένησε το σχέδιο τους για έναν καφέ που ναι μεν σερβίρεται αποκλειστικά «πακέτο» και δε χάνει ούτε μέρα την ποιότητά του.

Ο Αντώνης Γεωργακόπουλος και ο Λάμπρος Ηριώτης είναι από τους πρώτους που έφεραν το «τρίτο κύμα καφέ» στην Ελλάδα.  Έξω από το δικό τους Κaya στην οδό Βουλής και εντός της Στοάς Μπολάνη, από τις 7:00 μέχρι λίγο μετά τις 11:00 μπορεί να συναντήσετε μέχρι και είκοσι άτομα να αναμένουν για ένα αναζωογονητικό και ποιοτικό ρόφημα στο ποτήρι τους.

Το Kaya δεν θέλει να γίνει ένα all day στέκι με τραπέζια, δεν χωράει να σταθεί παραπάνω από ένας πελάτης εντός του χώρου του αφού ο πάγκος με τα εργαλεία του καλού καφέ πρωταγωνιστεί. Ο Αντώνης Γεωργακόπουλος υπήρξε ο δάσκαλος του Λάμπρου Ηριώτη στα μέσα των '00s. Όπως εξηγούν οι δύο συνεργάτες, «μέχρι τότε ο καφές αντιμετωπιζόταν σαν ένα είδος πρώτης ανάγκης, απαραίτητος μόνο για να ξυπνήσουμε, πέρασε καιρός προκειμένου να αρχίσουμε να μιλάμε για την πρώτη ύλη και για την επεξεργασία του, για το πόσο σημαντικό είναι το νερό, το γάλα, ο πάγος».

Το μικρό μαγαζί της Στοάς Μπολάνη είναι ένα espresso bar που συνεργάζεται και αναδεικνύει μικροκαφεκόπτες, «θέλαμε να φιλοξενήσουμε όσες περισσότερες προσπάθειες γίνεται. Ο καφές μας είναι αυτό που βλέπεις, ένας καφές για τον εργαζόμενο, τις καθημερινές θα έρθει κυρίως αυτός, το Σάββατο θα μας επισκεφθούν περισσότεροι γευσιγνώστες».

Σε έναν ποιοτικό καφέ δεν μπορείς να ρίξεις ένα μέτριο γάλα, πρόκειται για μια αλυσίδα που όταν τα κομμάτια της δεν είναι ισάξια χάνεται η μέγιστη δυνατή ποιότητα στη γεύση. Εκτός όμως από αυτή την αλυσίδα που προσπαθούν να διατηρούν άρτια, τι είναι αυτό που κάνει έναν καφέ του Kaya να ξεχωρίζει; «Για έναν καλό καφέ μετράει η πρόθεση, ο λόγος που τον φτιάχνεις είναι εκείνος που παίζει καθοριστικό λόγο στο αποτέλεσμα. Η δική μας πρόθεση λοιπόν είναι να εξυπηρετούμε προσφέροντας το καλύτερο, ενδιαφερόμαστε για το συναίσθημα εκείνου που θα τον απολαύσει».

Πως πίνουν τον καφέ τους όσοι περνούν από την Στοά Μπολάνη; «Φεύγει πολύ ο freddo espresso αλλά και ο ζεστός, οι Έλληνες  μείωσαν το γάλα με τα χρόνια και εμείς απευθυνόμαστε κυρίως σε αυτούς.  Κάθε καφές είναι ένα στοίχημα για εμάς. Κάποτε ένας πελάτης ζήτησε να μην είναι δυνατός ο καφές του γιατί έλεγε πως δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ. Την επόμενη μέρα ήρθε πάλι για να μας πει πως τελικά δεν ήταν δυνατός αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται πόσο καλός ήταν».

Από αριστερά προς δεξιά, ο Λάμπρος Ηριώτης και ο Αντώνης Γεωργακόπουλος

Οι ποικιλίες που σερβίρονται στο Kaya έρχονται από την Κεντρική Αμερική και την Αφρική, από Ινδονησία, ΙνδίαΠαπούα - Νέα Γουινέα, κάθε εβδομάδα ο καφές που προσφέρει το Kaya αλλάζει εκτός από ένα μόνο το house blend από που μένει σταθερό. Το espresso bar του κέντρου της Αθήνας συνεργάζεται με καφεκόπτες απ' όλη την Ελλάδα, από τον Βόλο, από τον Θεσσαλονίκη, από την Κρήτη. «Δεν θέλουμε όμως να επικεντρωνόμαστε και να μιλάμε διαρκώς για ποικιλίες, φάρμες και υψόμετρα, αφήνουμε την κούπα να μιλήσει». 

Οι δυο τους έχουν υπάρξει κριτές σε διαγωνισμούς απ' όταν ο όρος "barista" άρχισε να μπαίνει δυναμικά στην εγχώρια εστίαση. «Πρόκειται για μια δουλειά που εξελίχθηκε αλλά κάποια στιγμή τα πράγματα ξέφυγαν, παραμένεις καφετζής και καλό είναι να μη λες πολλά για τον καφέ αλλά να επικεντρώνεσαι στην απόλαυση του ανθρώπου, στο σχόλιο του πελάτη σου».

Το Kaya προσφέρει ζεστό καφέ που ξεκινάει από 1,30 ευρώ και παγωμένο από 1,90 ευρώ, τσάι από 1,30 ευρώ και σοκολάτα varlhona από 2,50 ευρώ, διαθέτει επίσης χειροποίητα scones και μπάρες δημητριακών που μπορούν να το συνοδεύσουν το ρόφημα της αρεσκείας σας. Παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσετε καφέ που θα φτιάξετε σπίτι σας. Θα το βρείτε καθημερινά ανοιχτό (εκτός Κυριακής) από τις 7:00 μέχρι τις 19:00 ενώ το Σάββατο λειτουργεί από τις 8:00 έως τις 15:00.

Έχουν μελλοντικά σχέδια οι δημιουργοι του Kaya; «Δε σκεφτήκαμε ποτέ ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε franchise, μόνο ότι θέλουμε να γίνουμε κλασικοί και να δουλεύουμε εδώ ακόμα και 30 χρόνια μετά».


Kaya, Βουλής 7 (εντός Στοάς Μπολάνη), Αθήνα. Τηλ: 2130284305.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save