20.03.2016

Τα Κουραφέλκυθρα δεν είναι καν λέξη

Είναι όμως το πιο σουρεάλ και ξεκαρδιστικό webcomic που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή στο ελληνικό ίντερνετ. Μιλήσαμε με τον εμπνευστή του, Αντώνη Βαβαγιάννη.

Οι ιδιόρρυθμοι γαμπροί που περνούν το κατώφλι της οικογένειας Δαπόντε, οι καίριες απορίες της μαθήτριας Ζοζεφίνας, ο -μια στάλα παραπάνω- βίντατζ θείος Αιμίλιος και ο διόλου εύστοχος ψυχαναλυτής/ μπάρμαν Λούθερ είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες που συνθέτουν μια σειρά από  ξεκαρδιστικά, απίστευτα καμμένα και υπερρεαλιστικά στριπάκια που ξεκίνησαν το 2007. Κάπου μεταξύ των μαθημάτων που παραδίδει ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και των ροκ μελωδιών που ενισχύει με την κιθάρα και το πιάνο του ως ιδρυτικό μέλος των Empty Frame, ο εμπνευστής του webcomic Κουραφέλκυθρα  Αντώνης Βαβαγιάννης βρίσκει χρόνο να σκιτσάρει, οδηγώντας μας σε αδιάκοπα facepalms κάπου μεταξύ γέλιου και δακρύων.
Η Popaganda, βέβαια, είχε μερικά ερωτήματα...

Αφού τελικά τα Κουραφέλκυθρα δεν είναι καν λέξη, τι είναι; Πώς και πότε προέκυψαν; Τα κουραφέλκυθρα είναι ιδέα. Όχι ψέματα, τα κουραφέλκυθρα είναι κόμικ. Συγγνώμη πάντα τα μπέρδευα αυτά τα δύο. Προέκυψαν κάπου στο 2007 και είναι μια συλλογή από καμμένα αστεία κι αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν αρχικά σαν μια δική μου εκδοχή του περιοδικού Βαβούρα, στο οποίο υπήρχαν επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους ήταν σχεδόν ίδιες σε κάθε τεύχος. Βέβαια, επειδή με την προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους δεν τα πάω πολύ καλά, εξελίχθηκε σε κάτι τελείως διαφορετικό.

Τα σινεφίλ Κουραφέλκυθρα συμφωνούν με τις επιλογές της ακαδημίας των Όσκαρ; Τα σινεφίλ Κουραφέλκυθρα θα το ’διναν στην αρκούδα. Στο κάτω κάτω κι ο Ξανθόπουλος βγήκε νικητής από μάχη με αρκούδα και δεν πήρε τίποτα.

Ποια είναι η συμβουλή σου προς τους επίδοξους γαμπρούς που ενδεχομένως θα βρεθούν στο σπίτι της οικογένειας Δαπόντε; Όπως έχει αποδειχθεί, μπορείς να βάλεις φωτιά στον καναπέ, να μαχαιρώσεις κάποιο μέλος της οικογένειας, να απειλήσεις με αφανισμό την ανθρωπότητα και παρόλα αυτά η φαμίλια Δαπόντε θα σε δεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι να παίξεις Πυξ Λαξ στην κιθάρα. Εντάξει, υπάρχει κι ένα όριο.

Ο κύριος Κλιάφας, είχε κατάθλιψη πολύ πριν τα μνημόνια, τότε δηλαδή που είχαμε ακόμα λεφτά και ΠΑΣΟΚ. Θα τον χαρακτήριζες ως προφήτη της εποχής μας; Ο κύριος Κλιάφας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους μας, ότι δεν έχεις ανάγκη την κρίση για να είσαι μίζερος κι απαισιόδοξος. Τώρα αν είναι προφήτης δεν ξέρω. Αν έβλεπε το μέλλον πιθανώς θα είχε καταφέρει να αποφύγει να τον πατήσει ο επιτάφιος.

Υπάρχει τελικά κάποιο πρόβλημα που να μπορεί να λύσει πίσω από τη μπάρα του ο Λούθερ; Κανένα απολύτως. Ευτυχώς ο Λούθερ δεν έχει ποτέ κανένα πρόβλημα και τα προβλήματα του κύριου Κλιάφα δεν μπορεί να τα λύσει κανένας εκτός από τον ίδιο.

Αυτολογοκρίνεσαι ποτέ στα λογοπαίγνια; Όχι, αλλά ορισμένες φορές αυτολογοπαίζομαι στο λογοκρίνια.

Γνωρίζει όρια ο σουρεαλισμός στα κόμικς; Δεν θέλω να με πείτε αρνητικό, ή ακόμα χειρότερα «μανιαμούνια», αλλά θα απαντήσω σε τρίτη σερί ερώτηση «όχι». Στο κάτω κάτω δεν είμαι εγώ σουρεαλιστής, εσείς είστε μπλε τάρανδοι.

Πως πιστεύεις ότι θα διαμορφωθεί το μηχανογραφικό της Ζοζεφίνας; Η Ζοζεφίνα είναι με διαφορά ο εξυπνότερος χαρακτήρας στο σύμπαν των Κουραφέλκυθρων. Δεν ανησυχώ καθόλου για την ακαδημαϊκή της πορεία.

Κατά τον Θείο Αιμίλιο τελικά διανύουμε μια κρίση αξιών και γλωσσικής ένδειας; Μα τώρα τι ερώτηση είναι αυτή; Εμ, βέβαια εκεί έχει καταντήσει η δημοσιογραφία σήμερα. Τα παλιά τα χρόνια έδινες ένα τάλιρο κι έπαιρνες τον «Αθηναϊκό Κήρυκα» και γιόμιζαν μελάνια τα δάχτυλά σου, μα το μελάνι αυτό ήταν τίμιο, βγαλμένο από τον κάματο του εκάστοτε χρονογράφου κι οι επιφυλλίδες μπολιασμένες με τα λαβράκια που μόνο η επιτόπια έρευνα μπορεί να βγάλει. Και δωσ’ του τα επίκαιρα, και δωσ’ του τα κοσμικά και δωσ’ του οι ανταποκρίσεις από τα αποκριάτικα σουαρέ της σχολής Ουρσουλίνων και το Μαριώ...Αχ! Το Μαριώ...

Οι απόγονοι των αρχαίων ημών κάγκουρων που συχνάζουν σήμερα; Δυστυχώς παντού.

Θα αφήσεις τα Κουραφέλκυθρα μόλις γίνει πρόταση στους Empty Frame να πάνε Primavera; Οι Empty Frame είναι με διαφορά η πιο ανερχόμενη μπάντα της ελληνικής μουσικής σκηνής! 10 χρόνια σταθερής παρουσίας, 2 albums, 2 soundtracks, άπειρες συναυλίες, διθυραμβικές κριτικές κι είμαστε ακόμα ανερχόμενοι. Οπότε το Primavera νομίζω είναι ένας εφικτός στόχος για μέσα στους επόμενους 2 αιώνες. Μέχρι τότε πιθανώς τα Κουραφέλκυθρα να βγαίνουν σε ενδοφλέβιο τσιπάκι.

Περισσότερα Κουραφέλκυθρα θα βρείτε εδώ. Επίσης, ολόκληρη η σειρά 1.0 και η σειρά 2.0 στο socomic.gr
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΙΚ
TRENDING NOW
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED