01.08.2020

Μέσα σε ένα σπίτι του 1813 στη Μήλο, σ' ένα καλοκαιρινό καταφύγιο που συνδυάζει την παράδοση με το σήμερα

Το k-studio που έδωσε στο πέτρινο κτίριο μια νέα ζωή δούλεψε με ντόπιες τεχνικές και υλικά, διατήρησε τον αντιφατικό χαρακτήρα των δύο ορόφων του, το έκανε πιο πρακτικό και διακρίθηκε στα BigSEE Interior Design Awards γι' αυτό το έργο.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Στη χώρα της Μήλου, σκαρφαλωμένο στην άκρη του βράχου της Πλάκας, ένα σπίτι του 19ου αιώνα ανακαινίστηκε με προσοχή και σεβασμό στο παρελθόν προκειμένου να προσφέρει σε μια οικογένεια με έδρα το Λονδίνο μια εμπειρία αυθεντικής παραδοσιακής κατοίκησης, για να αποτελέσει ένα καλαίσθητο και πρακτικό καλοκαιρινό καταφύγιο.

Το σπίτι που χτίστηκε το 1813 έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από πέτρα, σε αντίθεση με τα μετέπειτα κτίρια του νησιού που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά.  Το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio που ανέλαβε να δώσει στο κτίριο μια νέα ζωή άφησε ανέγγιχτους τους τοίχους 200 και ετών και προχώρησε σε μια ανακαίνιση με προσεκτικά μελετημένες κινήσεις και ελάχιστες παρεμβάσεις. Η νέα κατοικία βραβεύτηκε το 2018 στα BigSEE Interior Design Awards, στην κατηγορία "Best Residential interior".   

«Καταργήσαμε τις πιο πρόσφατες δομικές προσθήκες για να αναζωογονήσουμε και να φανερώσουμε την αρχική πρόθεση του σχεδιασμού, ενώ, όλα τα δικά μας νέα στοιχεία έχουν κατασκευαστεί με παραδοσιακές τεχνικές χρησιμοποιώντας υλικά από τον τόπο. Η περιορισμένη πρόσβαση λόγω των στενών δρόμων εντός της Πλάκας σήμαινε ότι αυτά τα υλικά έπρεπε να μεταφερθούν με τα χέρια από τον πλησιέστερο δρόμο μέχρι το χωριό προς το σπίτι», όπως περιγράφει η αρχιτεκτονική ομάδα, ο Δημήτρης Καραμπατάκης και ο Γιώργος Μητρογιώργης του k-studio. 

Αρχικά το σπίτι ήταν χωρισμένο στα δύο, στο ισόγειο που αποτελούσε τον βασικό χώρο διαβίωσης και στο υπόγειο που είχε κατασκευαστεί σε εσοχή του βράχου και εξυπηρετούσε τις βοηθητικές εργασίες και την αποθήκευση. Το k-studio διατήρησε τους αντιφατικούς χαρακτήρες των δύο ορόφων κάνοντας ανακατανομή των χρήσεων. 

Το χαμηλότερο επίπεδο του σπηλαίου έχει μετατραπεί σε ξενώνα που διατηρεί την ιδιωτικότητά του ενώ βρίσκεται μόλις μόλις βήματα από την κεντρική κατοικία. Οι τοίχοι ακολουθούν την επιφάνεια της πέτρας ενώ στο πάτωμα τοποθετήθηκε σχιστόλιθος. Το φυσικό φως είναι περιορισμένο λόγω των μικρών ανοιγμάτων και του μειωμένου ύψους της οροφής. Το γεμάτο φως ανώτερο επίπεδο περιλαμβάνει τους κύριους χώρους διαβίωσης κι έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας.  

Στην αυλή της εισόδου αφαιρέθηκε η οροφή από μπετόν που τοποθετήθηκε το 1990 και αντικαταστάθηκε με μια κομψή πέργκολα από μπαμπού. Εξωτερικά προστέθηκαν ένα ντους, ένας νιπτήρας και μια κατασκευή-κρεμάστρα για πετσέτες, έτσι ώστε ο χώρος να λειτουργεί μεταβατικά μετά την παραλία, πριν οι χρήστες μπουν στην κεντρική κατοικία.

Το δάπεδο από σχιστόλιθο, το ξύλο, οι άβαφοι τοίχοι και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει ενώ τα custom έπιπλα που κατασκευάστηκαν εναρμονίζονται με το ντόπιο στιλ, συνυπάρχουν με σύγχρονες συσκευές και την τεχνολογία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την κουζίνα που μεγάλωσε, εξοπλίστηκε επαγγελματικά αλλά μένει πιστή στην παράδοση, σχεδιάστηκε για καθημερινή χρήση αλλά και για εκτεταμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ένας νέος ημιώροφος στο παιδικό υπνοδωμάτιο δημιούργησε χρήσιμο χώρο για παιχνίδι αλλά και για την κατασκευή ιδιωτικού μπάνιου και ντουλάπας, ενώ στο σαλόνι τοποθετήθηκε ένα τζάκι που αποτελεί το κεντρικό σημείο του χώρου και βοηθά στη μετατροπή του σπιτιού σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED