18.08.2019

Στις 18 Αυγούστου του 1958 εκδίδεται στις ΗΠΑ η νουβέλα «Λολίτα»

Το μυθιστόρημα γράφτηκε αρχικά στα αγγλικά και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1955 από την Olympia Press.

H «Lolita» είναι ένα μυθιστόρημα του 1955 που έγραψε ο Ρώσος Αμερικανός συγγραφέας Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Το μυθιστόρημα είναι αξιοσημείωτο για το αμφισβητούμενο θέμα του: ο πρωταγωνιστής και αφηγητής - ένας καθηγητής λογοτεχνίας που ονομάζεται Humbert Humbert- έχει εμμονή με τη 12χρονη Dolores Haze, με την οποία εμπλέκεται σεξουαλικά. Η «Lolita» είναι το προσωπικό του ψευδώνυμο για την Dolores.

Το μυθιστόρημα γράφτηκε αρχικά στα αγγλικά και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1955 από την Olympia Press. Αργότερα μεταφράστηκε στα ρωσικά από τον ίδιο τον Nabokov και δημοσιεύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1967 από τους Publishers της Phaedra.

Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πρωταρχικά επιτεύγματα της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, αν και μεταξύ των πλέον αμφιλεγόμενων. Το μυθιστόρημα έγινε ταινία από τον Stanley Kubrick το 1962, και πάλι το 1997 από τον Adrian Lyne. Έχει επίσης αναπαραχθεί αρκετές φορές και στη  σκηνή και έχει αποτελέσει αντικείμενο δύο όπερων, δύο μπαλέτων και ένα αναγνωρισμένο αλλά εμπορικά ανεπιτυχές μιούζικαλ του Broadway.

Η αφομοίωσή του στον λαϊκό πολιτισμό είναι τέτοια που το όνομα «Lolita» έχει χρησιμοποιηθεί για να υπονοήσει ότι μια νεαρή κοπέλα είναι σεξουαλικά πρόωρη.

Η «Lolita» περιλαμβάνεται στον κατάλογο TIME με τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα που δημοσιεύτηκαν από το 1923 έως το 2005. Είναι επίσης τέταρτο στον κατάλογο των 100 καλύτερων μυθιστορημάτων του 20ου αιώνα, της σύγχρονης βιβλιοθήκης του 1998, και κατέχει μια θέση στην παγκόσμια βιβλιοθήκη Bokklubben, μια συλλογή με τα πιο διάσημα βιβλία της ιστορίας του 2002.

MOST SHARED
JUST PUBLISHED