Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
13.05.2017

«Καταλάθος» σωθήκαμε από την κυβερνοεπίθεση

Ένας 22χρονος Βρετανός βρήκε την λύση που αναστείλει το κακόβουλο λογισμικό.

Ένας Βρετανός ερευνητής ασφάλειας μπόρεσε καταλάθος να αναστείλει την επέλαση του κακόβουλου λογισμικού που έχει μολύνει τα τελευταία 24ωρα τα συστήματα εκατοντάδων οργανισμών και εταιρειών παγκοσμίως.

Μιλώντας στο BBC 22χρονος άνδρας, γνωστός με το ψευδώνυμο  MalwareTech, αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα της κυβερνοεπίθεσης, παρόλο που ήταν σε άδεια.

Κατάφερε να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού όταν βρήκε το κουμπί που τον σκότωνε, στο λογισμικό του.

«Ήταν ατύχημα για να είμαι ειλικρινής», αποκάλυψε ο 22χρονος, που πέρασε όλο το βράδυ προσπαθώντας να βρει τη λύση. Παρόλο που η ανακάλυψη του δεν μπόρεσε επιδιορθώσει τη βλάβη που είχε ήδη γίνει, κατάφερε να την εμποδίσει από το να μολύνει νέους υπολογιστές. Κάπως έτσι, απέκτησε και το παρατσούκλι accidental hero.

«Μου ήταν λίγο δύσκολο να διαχειριστώ όλη την προσοχή που πήρε το θέμα. Το αφεντικό μου, μου έδωσε άλλη μια εβδομάδα άδεια, για να αναπληρώσω για την προηγούμενη που έχασα, λύνοντας το πρόβλημα».

Τι ακριβώς ανακάλυψε;

Ο Βρετανός, ανακάλυψε πως το κακόβουλο λογισμικό κάθε φορά που ήθελε να μολύνει ένα σύστημα, προσπαθούσε να μπει σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα αυτή, όμως, που αποτελούνταν από ένα σωρό ακατανόητα γράμματα, δεν ήταν κατοχυρωμένη από κανέναν.

Ο MalwareTech, αποφάσισε να αγοράσει την ιστοσελίδα, για μόλις 8 λίρες. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσε να δει από πού μολύνονταν οι υπολογιστές και να καταλάβει πόσο πολύ είχε διαδοθεί. Έτσι, μπόρεσε να ενεργοποιήσει μέρος του λογισμικού που του επέτρεπε να διαδίδεται.

«Το είδος αυτού του κώδικα είναι γνωστό ως kill switch και κάποιοι χάκερ το χρησιμοποιούν όταν τα πράγματα ξεφεύγουν πολύ».

Δοκίμασε τη θεωρεία του και είδε ότι δούλευε καθώς του ζήτησαν λύτρα. Το γεγονός αυτό του δημιούργησε απεριόριστη χαρά.

«Είναι λίγο αστείο να βλέπεται έναν μεγάλο άνδρα να χοροπηδάει από τη χαρά του επειδή του ζήτησαν λύτρα», κι όμως χοροπήδησε.

Νικήθηκε ο ιός;

Αν και η ανακάλυψη του 22χρονου σταμάτησε προσωρινά τον ιό, δεν μπόρεσε να επιδιορθώσει τη βλάβη που είχε γίνει ήδη.

«Σταματήσαμε αυτόν αλλά θα έρθουν και άλλοι στο μέλλον, τους οποίους δεν θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε. Οι χάκερ βγάζουν πολλά λεφτά και δεν έχουν λόγο να σταματήσουν. Δεν τους κάνει μεγάλο κόπο να αρχίσουν από την αρχή».

Save