Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
14.02.2018

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο

Τουρκικά σκάφη διεμβόλισαν πλοίο του λιμενικού- Αμφισβητούν τα σύνορα στις βραχονησίδες.

O εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε βάσει σχεδίου το οποίο είναι απολύτως ευκρινές και στηρίζεται στη θέση ότι τα Ιμια συνιστούν τουρκικό έδαφος.

Η συγκεκριμένη άποψη εκφράστηκε ευθαρσώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το ΥΠΕΞ της Αγκυρας, το οποίο τονίζει ότι «ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (δηλαδή τα Ιμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα».

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αποτύπωση αυτής της άποψης στο πεδίο. Οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει τα Ιμια με ακταιωρούς σε διάταξη αποτροπής των κινήσεων προσέγγισης από τα ελληνικά πλοία. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι είναι απολύτως σαφές ότι ο εμβολισμός σημειώθηκε κατόπιν ρητής εντολής. Την ίδια στιγμή, λόγω επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων τις οποίες πραγματοποιούν τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει σχετικά αυξημένη στρατιωτική παρουσία σε όλο το Αιγαίο. «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά.

Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από αίτημα της Αγκυρας. Επίσης, όπως δήλωσε και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενεργοποιήθηκαν και οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Αγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το Μαξίμου, αναφερόμενος στον εμβολισμό, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Οι πρωθυπουργοί, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο ανακοινωθέν του Μαξίμου τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, τερματισμό των παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα. Στην Αθήνα, η απότομη κλιμάκωση στα Ιμια αντιμετωπίζεται με ανησυχία, υπό την έννοια ότι σημειώνεται σε συνέχεια στρατιωτικών ενεργειών των Τούρκων σε όλη τους τη συνοριακή γραμμή. Από την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας μέχρι τον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δοκιμασία των αντοχών και της Ε.Ε., η Αγκυρα έχει ανοίξει όλο το φάσμα της αναθεωρητικής ατζέντας της και διεκδικεί τα μέγιστα.

Πηγή: Καθημερινή

Save