Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
03.05.2018

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να σταματήσει η κράτηση παιδιών-μεταναστών

Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία οι χώρες που καταγγέλλονται. Έχουν τα περισσότερα παιδιά-μετανάστες υπό κράτηση.

Με ψήφισμά του το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη να στεγάζουν όλα τα παιδιά και όλες τις οικογένειες μεταναστών με παιδιά σε μη φρουρούμενους χώρους εντός κοινοτήτων, όσο εξετάζεται το καθεστώς τους.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να τίθενται υπό κράτηση για το σκοπό της μετανάστευσης», σημειώνει το ΕΚ και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να θεσπίσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών για περιπτώσεις παρατεταμένης και συστηματικής κράτησης παιδιών και των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Βουλγαρία ήταν η χώρα με τα περισσότερα παιδιά-μετανάστες υπό κράτηση, ενώ μεγάλος ήταν επίσης ο αριθμός των παιδιών υπό κράτηση στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Κανένα παιδί δεν βρισκόταν υπό κράτηση κατά τις ημέρες που διενεργήθηκαν οι επιτόπιοι έλεγχοι στην Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σωματεμπορία, βία και εκμετάλλευση

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν περίπου 5,4 εκατομμύρια παιδιά-μετανάστες που ζουν στην Ευρώπη (στοιχεία της UNICEF). Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά-μετανάστες που έφθασαν στην Ευρώπη ήταν ασυνόδευτα ή αποχωρισμένα από την οικογένειά τους. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών, οι χρονοβόρες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και διορισμού επιτρόπου, και ο φόβος της κράτησης, της επιστροφής ή της μεταφοράς έχουν ως αποτέλεσμα τη φυγή παιδιών, πράγμα που τα αφήνει έκθετα στην εμπορία ανθρώπων, τη βία και την εκμετάλλευση.

Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες διορισμού επιτρόπου ή προσωρινού επιτρόπου για τα ασυνόδευτα παιδιά αμέσως μετά την άφιξή τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα ασυνόδευτα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενούνται σε χωριστές εγκαταστάσεις από των ενηλίκων, ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία των υπόλοιπων επιλέξιμων ασυνόδευτων παιδιών και καλούν τα κράτη μέλη να διεκπεραιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση όλες τις εκκρεμείς διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Tαυτοποίηση και εγγραφή των παιδιών-μεταναστών

Το ΕΚ υπογραμμίζει τη σημασία της θέσπισης ενός αξιόπιστου συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής με βάση το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, ώστε τα παιδιά να εγγράφονται και να παραμένουν στα εθνικά συστήματα προστασίας. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες και τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και προστασίας της παιδικής ηλικίας, για να εντοπίζουν αγνοούμενα παιδιά και να τα προστατεύουν.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν επίσης τις προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής συνεργασίας, προκειμένου να εντοπίζουν παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων, κακοποίησης και κάθε μορφής εκμετάλλευσης και σημειώνουν ότι υφίσταται ένα ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά την εκμετάλλευση των κοριτσιών για πορνεία.

Αναφορικά με τη διαδικασία εκτίμησης της ηλικίας τονίζουν ότι οι ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά θα πρέπει να διενεργούνται κατά τρόπο μη φορτικό και με σεβασμό της αξιοπρέπειας του παιδιού.

Save