Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Διεθνές βραβείο βιβλιοδεσίας στην Αλεξία Κοκκίνου

Σε έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Στην 14η Μπιενάλε Βιβλιοδεσίας Τέχνης (Berna Mondiales de la Reliure d'Art), που έχει μόνιμη έδρα το Saint-Rémy-lès-Chevreuse στη Γαλλία, βραβεύτηκε η δημιουργός Αλεξία Κοκκίνου.

Θέμα του διαγωνισμού ήταν τα ποιήματα του Β. Ουγκό «Η τέχνη να είσαι παππούς» και συμμετείχαν βιβλιοδέτες από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Η βραβευθείσα έχει επίσης λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό των Designer bookbinders, που διοργανώνεται τακτικά σε συνεργασία με τις Βιβλιοθήκες Bodleian και Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αλεξία Κοκκίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Σχέδιο, Αρχιτεκτονική Εσωτερικού χώρου και Διακόσμηση, αλλά και Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στα ΤΕΙ Αθηνών. Από το 1993 και για τρία χρόνια, μαθήτευσε δίπλα στον καλλιτέχνη βιβλιοδέτη, Γεώργιο Φώσκολο, ο οποίος την μύησε και της μετέδωσε την πείρα και τις γνώσεις του στην βιβλιοδεσία, στην συντήρηση και αποκατάσταση του βιβλίου, αλλά και στην τέχνη του χρυσώματος και της διακόσμησης των βιβλιοδεσιών.

Το 1996, έπειτα από σαράντα πέντε χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου-βιβλιοδετείου του, ο Γεώργιος Φώσκολος της το παρέδωσε, αφήνοντάς την διάδοχό του. Το ενδιαφέρον της, πέρα από την παραδοσιακή βιβλιοδεσία, εντοπίζεται στο ίδιο το βιβλίο ως μοναδικό αντικείμενο, το βιβλίο ως έργο τέχνης, καθώς και στην έρευνα, στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή μοντέρνων υλικών και στυλ σε σχέση με την σύγχρονη βιβλιοδεσία. Συνεργάζεται με μουσεία, γκαλερί, ιδιωτικές βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, μοναστήρια, αλλά και με καλλιτέχνες χαράκτες και φωτογράφους.

Έργα της βρίσκονται σε επώνυμους ιδιώτες συλλέκτες στην Ελλάδα και στην Αμερική (Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Βοστώνη), σε βιβλιοθήκες στη Γαλλία, στην Ιταλία, στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, στη Χάλκη και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save