Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Δείτε αναλυτικά τις νέες δράσεις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη.

Οι νέες δράσεις της Ταινιοθήκης, ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μαρία Κομνηνού στην αίθουσα προβολών της Ταινιοθήκης. Οι τρεις μεγάλες εκδηλώσεις του 2018 που ανακοινώθηκαν  πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής). Το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ταινιοθήκη από το ΕΣΠΑ μέσα στα επόμενα  τρία χρόνια ανέρχεται στα 749.908,50 ευρώ.

Η Μαρία Κομνηνού, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για την σταθερή στήριξή της στην Ταινιοθήκη, ανακοίνωσε τις εξής δράσεις:

*Προβολή των βωβών ταινιών «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου και «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη στο Ηρώδειο στις 14 Ιουλίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρωτότυπη σύνθεση και εκτέλεση στο πιάνο: Φίλιππος Τσαλαχούρης.

«Ευχαριστούμε το  Φεστιβάλ Αθηνών και τον διευθυντή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο που μας  παραχώρησε το κόσμημα της πόλης, το Ηρώδειο, για να τιμήσουμε δύο πρωτοπόρους του ελληνικού σινεμά», ανέφερε η κυρία Κομνηνού, θυμίζοντας  πως ο Ορέστης Λάσκος , νεαρός λογοτέχνης τότε, «μπήκε στο κινηματογραφικό κύκλωμα με μια νέα ματιά, μακριά από την παράδοση του «βαριού» ρεπερτορίου. Ανακάλυψε δύο όμορφους πρωταγωνιστές, έκανε γυρίσματα σε φυσικούς χώρους (Λίμνη Βουλιαγμένης, Μυτιλήνη) και η ταινία του επηρέασε την μετέπειτα ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μικρές Αφροδίτες».

Η «Αστέρω» πάλι είναι το παλιότερο σωζώμενο ποιμενικό δράμα με την υπογραφή ενός πολύ μορφωμένου και έμπειρου σκηνοθέτη, του Δημήτρη Γαζιάδη, που επέλεξε για πρωταταγωνιστές του τρία μεγάλα αστέρια του θέατρου της εποχής: τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Κώστα Μουσούρη και την Αλίκη Θεοδωρίδου.

Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης θα συνοδεύει στο πιάνο επί δύο ώρες –γεγονός που αποτελεί, όπως είπε, «σωματικό άθλο που όμως θα τον κάνω με χαρά και συγκίνηση. Είναι μαγικό το ότι θα παιχτούν αυτές οι ταινίες κάτω από την Ακρόπολη».

*  Μεγάλο αφιέρωμα Παζολίνι (12-19 Σεπτεμβρίου, θερινός κινηματογράφος «Λαϊς») σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο.

 «Θα δείξουμε το σύνολο του έργου του σε αποκατεστημένες κόπιες, και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας για τον κορυφαίο Ιταλό δημιουργό», είπε η Μ.Κομνηνού. Η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Μόνικα Τσέκα (Monica Zecca), αφού μετέφερε το συγχαρητήριο μήνυμα του Ιταλού Πρέσβη Εφίζιο Λουίτζι Μάρρας (Efisio Luigi Marras) , υπογράμμισε το πόσο επίκαιρος φαντάζει ακόμα και σήμερα ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, και πόσα έχει να μας πει για την σημερινή Ευρώπη. «Ο Παζολίνι αποτελεί την ενοχλητική συνείδηση μιας κοινωνίας που τον έχει ακόμα ανάγκη», τόνισε. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση του φωτογράφου Ρομπέρτο Βίλλα (Roberto Villa), ο οποίος δούλεψε στενά με τον Παζολίνι στις «Χίλιες και μία νύχτες».

* Το 9οΦεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (18-28 Οκτωβρίου) που επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Ταινία έναρξης θα είναι το τελευταίο φιλμ του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Le livre de l’ image». Στις ενότητες του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται: το Διεθνές Διαγωνιστικό με ταινίες απ’ όλον τον κόσμο σε πρώτη ευρωπαϊκή ή πρώτη πανελλαδική προβολή (με έπαθλο την χορηγία υπηρεσιών post-production για την επόμενη ταινία του βραβευμένου από την εταιρεία Authorwave), ο Αναδυόμενος Κινηματογράφος με πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών (με έπαθλο την διανομή της ταινίας στην Ταινιοθήκη και σε άλλους κινηματογράφους τέχνης), τα Επαναστατικά Τραγούδια (ενότητα στην οποία εντάσσεται και η ταινία του Γκοντάρ), καθώς και τα τμήματα: «Αποκαταστημένες και υπέροχες», «Τελετές μύησης», «Νυχτερινές ιστορίες» και «Focus».

 Στο πλαίσιο του Φ.Π.Κ.Α, και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διοργανώνεται επίσης αναδρομική έκθεση στον μεγάλο ενδυματολόγο Γιώργο Ζιάκα, που το όνομά του ταυτίστηκε με αυτό του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Επίσης,  θα προβληθεί η αποκατεστημένη ταινία «Κοινωνική Σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου. Η νέα ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ανάλυση 2Κ στη Cinematek του Βελγίου. Πιο επίκαιρη από ποτέ, η ταινία, αποτελεί το πρώτο φιλμ κοινωνικού προβληματισμού στην Ελλάδα και η πρώτη ταινία που ασχολήθηκε με την κατάσταση των ανέργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων.

*Ταυτόχρονα προχωράει και η αποκατάσταση της χαμένης ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Δ.Γαζιάδη σε συνεργασία με την Γαλλική Ταινιοθήκη, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά,  ενώ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή δρομολογείται και η αποκατάσταση του λιμπρέτου και της μουσικής της ταινίας. 

*Η κυρία Κομνηνού προσέθεσε επίσης πως μέσα στο 2019 το ιταλικό φεστιβάλ Cinema Ritrovato στην Μπολόνια, θα παρουσιάσει μια επιλογή ελληνικών ταινιών από το 1922 έως το 1970.

*Η  Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα I-Media Cities που αποτελεί μια πολυμεσική πλατφόρμα στην οποία η Ταινιοθήκη συνεργάζεται με άλλες 8 ευρωπαϊκές Ταινιοθήκες, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα. Στόχος είναι, μέσα από μια ερευνητική και  καινοτόμα πλατφόρμα συνεργασίας, να επιτευχθεί η ευρύτερη προσβασιμότητα και ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς.   Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθούν δύο ψηφιακά περιβάλλοντα: ένα για τους ερευνητές κι ένα για το ευρύ κοινό. Η πρόσβαση σε αυτό το υλικό, μέσω της ιστοσελίδας imediacities.eu θα είναι δωρεάν.

 Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παρέχει πρόσβαση στην ψηφιακή συλλογή της με οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την Αττική τον 20ο κυρίως αιώνα. Σε στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρέχει καινοτόμες και διεπιστημονικές μεθόδους χρήσης του υλικού αυτού προς όφελος της εκπαίδευσης, της έρευνας και της διάδρασης.

* Τέλος, στην συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του Β’ Τμήματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, δηλαδή του Μουσείου Κινηματογράφου που εμπνεύστηκε η ιδρύτρια της Ταινιοθήκης Αγλαΐα Μητροπούλου και το οποίο θα στεγαστεί στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης. Υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας της ΑΣΚΤ και Αντιπροέδρου του ΔΣ Αφροδίτης Λίτη, το Ίδρυμα δρομολογεί την παρουσίαση της συλλογής των προκινηματογραφικών καθώς και των άλλων μουσειακών μηχανών της συλλογής της Ταινιοθήκης.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε αυτή τη μνήμη ζωντανή», υπογράμμισε η κ.Λίτη.

Save