13.03.2018

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και τις τέσσερις ελευθερίες, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Τόνισαν, ωστόσο, ότι η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει, πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, την τελωνειακή ένωση και τις τέσσερις ελευθερίες, χωρίς να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει σε ποιους τομείς θέλει να έχει ενισχυμένη  σύνδεση και σε ποιους όχι.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ενσωματωθούν οι κοινές δεσμεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές υποχρεώσεις και το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία σε μια σαφή συμφωνία απόσυρσης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί προτού ξεκινήσει η οποιαδήποτε μεταβατική περίοδος.

TRENDING NOW
MOST SHARED
JUST PUBLISHED