Έρευνα: Χρήσιμο αλλά επικίνδυνο θεωρούν οι Έλληνες γονείς το διαδίκτυο για τα παιδιά τους

Το ίντερνετ είναι τόσο απαραίτητο όσο η ανάγνωση και η γραφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους έχει το διαδίκτυο, συμφωνά με τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (74%), ενώ το 55 % ανησυχεί για την ασφάλεια τους στο ίντερνετ. Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο διαδίκτυο. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από την ποσοτική τηλεφωνική έρευνα «Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά - Οι απόψεις των Γονέων» που έγινε από την MRB για λογαριασμό της Cosmote και παρουσιάστηκε με αφορμή το λανσάρισμα νέων οικογενειακών της τιμολογιακών προγραμμάτων «Cosmote Mobile Family».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών (600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις) διαπιστώθηκε πως οι γονείς πιστεύουν ότι το ίντερνετ:

- είναι πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών,

- είναι τόσο απαραίτητο σήμερα, όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα,

- μειώνει την κοινωνική ανισότητα γιατί κάνει προσιτή την πληροφορία σε όλο τον πληθυσμό και

- η ορθή χρήση του μειώνει πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από την περιήγηση.

Ο βαθμός χρήσης του ίντερνετ από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ηλικίας και της χρήσης. Στις ηλικίες 12 έως 18 ετών, η διείσδυση του διαδικτύου είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του ίντερνετ από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του Internet μεταξύ παιδιών και γονιών.

Το smartphone και το tablet είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πρόσβαση και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών. Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο ίντερνετ. Η είσοδος στο διαδίκτυο, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά τους, είναι καθημερινή για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Κατά μέσο όρο, οι γονείς δηλώνουν ότι σερφάρουν στο ίντερνετ 2,5 ώρες/μέρα και τα παιδιά τους σχεδόν 2 ώρες/μέρα. Ο μέσος όρος των ωρών -ανά ημέρα- που αφιερώνουν τα παιδία σερφάροντας, αυξάνεται με την ηλικία. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Η χρήση του από τα κορίτσια είναι πολυδιάστατη (βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική και βλέπουν video, υποστηρίζουν την εκπαίδευση τους, επισκέπτονται sites μόδας, ομορφιάς και υγείας) ενώ αυτή των αγοριών είναι περισσότερο μονοθεματική (παίζουν κυρίως παιχνίδια).

Τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τους γονείς είναι η υπερβολική ενασχόληση με το ίντερνετ σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων, η έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο, η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών, η σεξουαλική παρενόχληση, η επικοινωνία με άγνωστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών και η παρενόχληση/ bullying.

Οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς, συμφωνά με τα αποτελέσματα της έρευνας , χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη και πιο διαδεδομένη, βασίζεται στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα στη χρήση ίντερνετ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνει το παιδί, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο και η δεύτερη κατηγορία μεθόδων αφορά διάφορες εφαρμογές που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

MOST SHARED
JUST PUBLISHED