07.11.2018

Ιστορικές πρωτιές στις ΗΠΑ με την εκλογή μουσουλμάνων, ιθαγενούς και ομοφυλόφιλου Κυβερνήτη

Ιστορικές νίκες για τις μειονότητες στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών ανέδειξαν ένα διχασμένο Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν την Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και να αυξάνουν την δύναμή τους. 

Πέραν όμως του βασικού μηνύματος που πέρασαν οι ψηφοφόροι ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά από πρόσωπα τα οποία εκλέγονται και έχουν ένα προφίλ αρκετά διαφορετικό από αυτό που επέλεγαν να εμπιστευτούν μέχρι σήμερα οι αμερικανοί ψηφοφόροι. Και σίγουρα είναι πρόσωπα «κόντρα» στο προφίλ και τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Γι αυτό και οι μεγάλες πρωτιές σε αυτές τις εκλογές ανήκουν στους Δημοκρατικούς. 

Πρώτη ιθαγενής 

Η Σάρις Ντέιβιντς φαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, πως εξελέγη με τα χρώματα των Δημοκρατικών και θα είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής στο Κογκρέσο. Η Ντέιβιντς είναι δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών (μάλιστα είναι αθλήτρια ΜΜΑ) και τώρα θα είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Μάλιστα φαίνεται πως κατάφερε να επικρατήσει σε ένα από τα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων κερδίζοντας σκληροπυρηνικό Κέβιν Γιόντερ. 

Δύο μουσουλμάνες

Επίσης, κόντρα στην ξενοφοβική και κυρίως ισλαμοφοβική ρητορική του Τραμπ, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν στον Κογκρέσο Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ, δυο γυναίκες μουσουλμάνες. 

Αμφότερες έθεσαν υποψηφιότητα με το Δημοκρατικό Κόμμα και ήταν υποψήφιες στη Μινεσότα και στο Μίσιγκαν, αντίστοιχα. «Τα καταφέραμε μαζί. Ευχαριστώ!», ανέφερε μέσω Twitter η Όμαρ, η οποία είναι πρόσφυγας από τη Σομαλία. 

 Αντίστοιχα η Τλάιμπ,είναι γεννημένη στο Ντιτρόιτ από παλαιστίνιους γονείς και ευχαρίστησε και εκείνη με τη σειρά της τους ψηφοφόρους «αναφωνόντας» στο Twitter «Ινσαλαχ». 

Νεότερη γυναίκα στο Κογκρέσο

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Δημοκρατική υποψήφια στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να κερδίσει και να γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα καταλάβει μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (και άρα στο Κογκρέσο), σύμφωνα με προβλέψεις πολλών αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Οκάσιο-Κόρτεζ προωθεί θέσεις υπέρ των μεταναστών και των εργαζομένων, ενώ τάσσεται υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

Θεωρείται πως ανήκει στην προοδευτική τάση του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ και ατυχήσαντα διεκδικητή του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να γίνει ο υποψήφιός του για την προεδρία το 2016. Η Οκάσιο-Κορτέζ συμμετείχε στην εκστρατεία και άλλων υποψηφίων αυτής της τάσης σε όλη τη χώρα.

Πρώτος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης 

Η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε για κυβερνήτη των Δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος και φυσικά η ανάδειξη του στον αξίωμα των καθιστά τον πρώτο ανοιχτά gay κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.

Το 2015, η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Ορεγκον.

Επίσης ο πρώην κυβερνήτης, ο Τζιμ ΜακΓκρίβι, του Νιού Τζέρσεϊ, είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν παραιτηθεί το 2004.

(Πηγή)

MOST SHARED
JUST PUBLISHED