Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
17.09.2018

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ: Σε φάση «οπισθοδρόμησης» οι διμερείς σχέσεις Κούβας - ΗΠΑ

Ο Κουβανός Πρόεδρος δήλωσε ότι μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί εκ νέου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ διανύουν φάση «οπισθοδρόμησης» μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

«Οι σχέσεις (με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) σήμερα βρίσκονται σε οπισθοδρόμηση. Διατηρούμε ακόμη (ανοικτούς) διαύλους διαλόγου και η θέση μας είναι να μην απορρίψουμε σε καμιά περίπτωση τις πιθανότητες διαλόγου, αλλά αυτός πρέπει να γίνεται μεταξύ ίσων, πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός απέναντί μας και να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική μας κυριαρχία», επέμεινε ο Ντίας-Κανέλ, ο οποίος διαδέχθηκε στην προεδρία της Κούβας τον Ραούλ Κάστρο τον Απρίλιο.

Η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015, έπειτα από 50 χρόνια διακοπής τους, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε παρ' όλ' αυτά σε ισχύ το οικονομικό εμπάργκο το οποίο επιβάλλεται από το 1962, παρά τη εκπεφρασμένη βούληση του αμερικανού τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αρθεί.

Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ σήμανε την εκ νέου ψύχρανση των σχέσεων, με την επαναφορά σε ισχύ κυρώσεων τον Νοέμβριο το 2017 έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, που ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί. Αυτά τα «συμβάντα» είχαν προκαλέσει σοβαρά «προβλήματα υγείας» σε αμερικανούς διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα, οδηγώντας την Ουάσινγκτον να μειώσει δραστικά το προσωπικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα.

«Δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν!», επανέλαβε την Κυριακή ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που απέρριψε εξάλλου τη σεναριολογία περί ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας, για την οποία έκαναν λόγο ορισμένες εφημερίδες. «Αυτό είναι αδύνατον, θα ήταν αντίθετο με την ηθική μας να ζητούσαμε από κάποιον να επιτεθεί σε κάποιον άλλον», τόνισε.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Κούβας επανέλαβε ότι το αμερικανικό εμπάργκο έχει καταστροφικές συνέπειες για τη νήσο.

«Το κυριότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του νησιού είναι το εμπάργκο που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια βάρβαρη πρακτική, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εναντίον ενός λαού. Ενός λαού που καταδικάστηκε να πεθάνει από πείνα» από την Ουάσινγκτον, κατήγγειλε.

«Θέλουμε να ζήσουμε με φυσιολογικές συνθήκες για τη χώρα μας», και «δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν», πρόσθεσε ο ηγέτης της Κούβας.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1962, «σε τρέχουσες τιμές, ο αμερικανικός αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες που ανέρχονται σε πάνω από 134,499 δισεκατομμύρια δολάρια» για την οικονομία της Κούβας, κατά έναν υπολογισμό τον οποίο είχε δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη του Αυγούστου το ΥΠΕΞ της Κούβας.

Save