Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Πέθανε ο Έλληνας δημιουργός της πιο αμφιλεγόμενης πίτσας στον κόσμο

Ήταν ο πρώτος που έβαλε ανανά στην πίτσα.

Έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια ο άνθρωπος που δημιούργησε τη χαβανέζικη πίτσα με ανανά και αποτέλεσε την αφορμή γα χιλιάδες συζητήσεις όσον αφορά στη θέση του εξωτικού αυτού φρούτου πάνω στη ζύμη των Ιταλών.

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, στα 20 του και μαζί με τα αδέρφια του άνοιξαν αρκετές επιχειρήσεις φαγητού στο Οντάριο.

Ένα από αυτά ήταν ανάμεσα στo Οντάριο και Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Εκεί σέρβιραν τυπικό αμερικάνικο φαγητό όπως μπεργκερς και τηγανιτές πατάτες. Κάποια στιγμή γύρω στο 1960 ο Πανόπουλος αποφάσισε να βάλει στο μενού και την πίτσα που είχε αρχίσει τότε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η διασημότερη δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα πειραματισμού. Μια μέρα ο Πανόπουλος αποφάσισε να βάλει πάνω στη ζύμη της πίτσας ανανά κονσέρβα για να δει τί γεύση θα είχε. «Το βάλαμε πάνω για πλάκα, να δούμε πως θα ήταν η γεύση του. Ήμασταν νέοι και πειραματιζόμασταν».

Στα αδέρφια Πανόπουλος άρεσε η αντίθεση ανάμεσα στη γλύκα του ανανά και την αλμυρή γεύση του ζαμπόν. «Το δοκιμάσαμε πρώτοι εμείς και μετά το δώσαμε σε μερικούς πελάτες. Λίγους μήνες αργότερα όλοι κάνανε σαν τρελοί και έτσι αποφασίσαμε να το βάλουμε στο μενού».

Την ονομάσανε χαβανέζικη πίτσα λόγω της μάρκας της κονσέρβας. Ο Πανόπουλος είχε πει πως τότε οι πίτσες ήταν πολύ απλές. Συνήθως περιορίζονταν στα μανιτάρια, το μπέικον και το πεπερόνι.

Η συζήτηση για τον αν ο ανανάς έχει θέση πάνω σε μια πίτσα άναψε πάλι τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκουόνι Γιόχανσον δήλωσε σε μια ομάδα μαθητών λυκείου ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετος στην ιδέα της πίτσας και του ανανά.

Μάλιστα σε δημοσίευσή του στο Facebook είχε πει:

«Μου αρέσουν οι ανανάδες, απλά όχι στην πίτσα. Δεν έχω τη δύναμη να απαγορεύσω την δημιουργία τους. Είμαι χαρούμενος που δεν έχω τέτοια δύναμη. Οι πρόεδροι δεν πρέπει να απεριόριστη δύναμη. Δεν θα ήθελα να κατέχω  μια θέση όπου να απαγορεύω οτιδήποτε δεν μου αρέσει. Δεν θα ήθελα να ζω σε μια τέτοια χώρα. Όσον αφορά στη πίτσα, προτείνω θαλασσινά».

Ακόμα και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, είχε τοποθετηθεί επί του θέματος με ανάρτησή του στο twitter, λέγοντας πως στηρίζει πλήρως την πίτσα αυτή που φτιάχτηκε στο Οντάριο.

Όταν ρωτήθηκε ο ίδιος ο Πανόπουλος για τα λεγόμενα του Ισλανδού προέδρου δήλωσε, «Ο άνθρωπος είναι τρελός. Δεν φυτρώνουν πολλοί ανανάδες στη χώρα του και λέει βάλτε θαλασσινά».

Ο εστιάτορας πούλησε το μαγαζί όπου δημιουργήθηκε η «χαβανέζα» και από το 1980 ζούσε μόνιμα στο Οντάριο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Στον επικήδειό του οι δικοί του άνθρωποι τον περιέγραψαν ως ένα άνθρωπο με αξέχαστη προσωπικότητα, του οποίου οι συμβουλές ήταν πάντα δυνατές και μπορούσες να βασίζεσαι πάνω του.

Πηγή: The Guardian

Save