12.02.2018

Στις 12 Φεβρουαρίου 1933 γεννιέται ο Κώστας Γαβράς

Ο Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933 και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες παραγωγές και συνεργάστηκε με τον Κλερ και τον Κλεμάν, πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία Διαμέρισμα Δολοφόνων το 1965.

Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου το 1982 (Ο Αγνοούμενος). Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών του 1982 (Ο Αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών του 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν. που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου το 2003.

Στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχτηκε με δηλώσεις του υπέρ του «Όχι» και ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείται ότι ανήκει στην Αριστερά, αλλά έχει καλές σχέσεις και με τη Δεξιά.

Φιλμογραφία

  • 1958: Les Rates (ταινία μικρού μήκους)
  • 1965: Compartiment tueurs - Διαμέρισμα δολοφόνων
  • 1967: Un homme de trop - Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως
  • 1969: Z
  • 1970: L'Aveu - Η Ομολογία
  • 1973: État de siège - Κατάσταση Πολιορκίας
  • 1975: Section spéciale - Ειδικό δικαστήριο
  • 1979: Clair de femme - Η λάμψη μιας γυναίκας
  • 1982: Missing - Ο Αγνοούμενος
  • 1983: Hanna K
  • 1986: Conseil de famille
  • 1988: La main droite du diable (Betrayed) - Το στίγμα της προδοσίας
  • 1989: Music box - Το μουσικό κουτί
  • 1991: Pour Kim Song-Man
  • 1991: Contre l'oubli
  • 1992: La Petite Apocalypse
  • 1995: Lumière et Compagnie
  • 1995: À propos de Nice, la suite
  • 1997: Mad City
  • 2002: Amen - Αμήν
  • 2005: Le Couperet - Το τσεκούρι
  • 2009: Eden à l'ouest - Παράδεισος στη Δύση
  • 2012: Le Capital - Το Κεφάλαιο

TRENDING NOW
MOST SHARED
JUST PUBLISHED