02.02.2019

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1979 πεθαίνει ο Sid Vicious

Η απόλυτη μορφή του punk και μπασίστας των Sex Pistols.

O κατά κόσμον John Simon Ritchie γεννήθηκε στις 10 Μαίου του 1957 στο Lewisham στα 16 του γνωρίστηκε με τον μετέπειτα frontman των Sex Pistols, John Lydon (ή Johnny Rotten), που σπουδάζαν στο ίδιο κολλέγιο και στα 17 τους συχνάζαν στην μπουτίκ ρούχων SEX των Malcolm McLaren (μετέπειτα μάνατζερ των Sex Pistols) και Vivienne Westwood και ήταν εκείνη την περίοδο που ο Lydon του «κόλλησε» το ψευδώνυμο Sid Vicious, αφού το κατοικίδιο χάμστερ του ονόματι Sid δάγκωσε τον Ritchie και αυτός αναφώνησε "Sid is really vicious!".

Πριν προσχωρήσει στους Sex Pistols και μείνει στην ιστορία ως η ίσως εμβληματικότερη μορφή του punk, πέρασε από αρκετές μπάντες, ενώ ήταν μόνιμος θαμώνας σε κάθε live των Pistols. Mετά από προστριβές που είχε ο πρώτος μπασίστας Glen Matlock με την υπόλοιπη μπάντα, ο Sid πήρε τη θέση του, ωστόσο, το κακό του παίξιμο είχε ως αποτέλεσμα το μπάσο του να ακούγεται ελάχιστα στο album "Never Mind The Bollocks" και στις περισσότερες περιπτώσεις καλυμμένο από τον κιθαρίστα Steve Jones

Μέσα στη χαοτική τροχιά του punk και των Pistols, και με έντονα τα προβλήματα ναρκωτικών, γνώρισε τη Nancy Spugen με την οποία έκανε μία θυελλώδη σχέση η οποία έμμελε να καταστρέψει και τους δύο. Η αλληλοεξάρτησή τους και η εξάρτηση και των δύο από τα ναρκωτικά, κορυφώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1978 σε ένα δωμάτιο του Chelsea Hotel όπου ο Sid μαχαίρωσε τη Nancy, η οποία βρέθηκε νεκρή στο πάτωμα του μπάνιου. Όλο το χρονικό της σχέσης τους, αλλά και εν μέρη η ιστορία των Pistols καταγράφεται στην ταινία του 1986 "Sid and Nancy" με τον Gary Oldman στο ρόλο του Sid, αν και υπήρχε έντονη αντίδραση από τον ίδιο τον Lydon για την εγκυρότητα στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων. 

Όσο καιρό ήταν μαζί, η Nancy ήταν άτυπα η μάνατζερ του, με τον Sid να ακολουθεί μία σύντομη solo καριέρα, κυκλοφορώντας το live album "Sid Sings". Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Chelsea, ο Vicious συνελήφθη και μπήκε φυλακή. Βγαίνοντας από τη φυλακή, προσπαθώντας να σταματήσει τη σχέση του με τα ναρκωτικά, στον εορτασμό για την έξοδό του, πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης, πεθαίνοντας το ίδιο βράδυ.

Ο Μalcom McLaren είχε πει ότι «Αν ο Johnny Rotten είναι η φωνή του punk, ο Sid Vicious είναι το attitude».

TRENDING NOW
MOST SHARED
JUST PUBLISHED