26.01.2018

Στις 26 Ιανουαρίου του 1925 γεννιέται ο Paul Newman

O Αμερικανός ηθοποιός που μεσουράνησε στα 60s και τα 70s.

O Paul Newman γςννήθηκε στο Oχάιο από οικογένεια Εβραίων και συχνά, του άρεσε να χαρακτηρίζει των εαυτό του ως «Εβραίο» καθώς το θεωρούσε «μεγαλύτερη πρόκληση». Από πολύ νεαρή ηλικία έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το θέατρο, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στο σανίδι στην ηλικία των 7 ετών σε μία σχολική παράσταση. Αποφοιτώντας από το σχολείο το 1943, ξεκίνησε σπουδές στα Οικονομικά, ενώ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολεμου, υπηρέτησε στο Ναυτικό και συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Newman έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική στη σκηνή του Broadway στην παράσταση "Picnic" και στη συνέχεια στις παραστάσεις "The Desperate Hours" και "Το γλυκό πουλί της νιότης", πωταγωνιστώντας, αργότερα, και στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1954 στην ταινία «Ασημένιο Δισκοπότηρο», ενώ ο πρώτος αναγνωρίσιμος ρόλος του ήταν στο «Εμείς Οι Ζωντανοί» το 1956 και ακολούθησε το «Λυσσασμένη Γάτα»(1958) στο πλευρό της Elisabeth Taylor.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του '50, η επαναστατική του κινηματογραφική περσόνα πέρασε και στις δύο επόμενες δεκαετίες του '60 και του '70  πρωταγωνιστώντας στις ταινίες «Έξοδος» (1960), «Ο κόσμος είναι δικός μου» (1961), «Άγριος Σαν Θύελλα» (1963), «F.B.I Φάκελος 17, άκρως εμπιστευτικόν» (1966), «Όμπρε!» (1967), «Ο Μεγάλος Δραπέτης» (1967), «Ο Πύργος της Κολάσεως» (1974), «Άγριο Παιχνίδι» (1977) και «Η Ετυμηγορία» (1982). Με τον ηθοποιό Ρόμπερτ Ρέντφορντ και το σκηνοθέτη Τζωρτζ Ρόι Χιλ συμμάχησε δύο φορές, για τις δυο υπερεπιτυχημένες ταινίες «Οι Δύο Ληστές» (1969) και «Το Κεντρί» (1973). Στη συνέχεια πέρασε και στη σκηνοθεσία με ταινίες όπως «Χάρρυ και γιος: Η σύγκρουση», «Γνώρισα την Αγάπη, Γνώρισα τη Ζωή» (Rachel, Rachel 1968), βασισμένο στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λώρενς «A Jest of God», η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βραβευμένου με Πούλιτζερ θεατρικού «Άγριες Μαργαρίτες» (1972).

Πέραν από την υποκριτική,  για μια εικοσαετία υπήρξε οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, ενώ μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του προσέφερε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.  Είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο του, ανάμεσα στα οποία ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (επίσης 2 τιμητικά και 9 υποψηφιότητες), 6 Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο SAG, ένα BAFTA και ένα Έμμυ. Είχε επίσης βραβευτεί για την ερμηνεία του στην ταινία «Πόθοι στην κάψα του καλοκαιριού» (1958) στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει λάβει τον Ασημένιο Λέοντα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία «Δεν είμαι κορόιδο κανενός» (1994).

TRENDING NOW
MOST SHARED
JUST PUBLISHED