Στίβεν Χόκινγκ: Ποιο ήταν το ερώτημα που προσπάθησε ν' απαντήσει

Όπως το καταγράφει στο «Χρονικό του Χρόνου».

Το «Χρονικό του Χρόνου», το πιο διάσημο βιβλίο του Χόκινγκ που έμεινε για χρόνια στις λίστες των best seller, προσπάθησε να δώσει απάντηση για το πως δημιουργήθηκε το σύμπαν. Και κυρίως τι υπήρχε πριν τη δημιουργία του και είχε το σύμπαν αρχή στο χρόνο. Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας στην ελληνική μετάφραση: 

«Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι φυσικοί αφιέρωναν ενεργά το ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη νέων θεωριών που περιέγραφαν πώς είναι το Σύμπαν, ώστε να διερωτηθούν και γιατί να είναι έτσι. Από την άλλη, εκείνοι οι οποίοι έχουν ως κύρια ασχολία να διερωτώνται συνεχώς γιατί, οι φιλόσοφοι, δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την πρόοδο των επιστημονικών θεωριών. Μέχρι και τον 18ο αιώνα, οι φιλόσοφοι θεωρούσαν ως πεδίο των ερευνών τους το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, συμπεριλαμβανομένης και της φυσικής επιστήμης, και έθεταν ερωτήματα του τύπου: «Είχε το Σύμπαν αρχή στο χρόνο;»

Τον 19ο και τον 20ό αιώνα, όμως, η φυσική επιστήμη έγινε εξαιρετικά τεχνική και μαθηματική για τους φιλοσόφους, όπως και για όλους τους άλλους, με εξαίρεση λίγους ειδικούς. Οι φιλόσοφοι περιόρισαν το πεδίο των ερευνών τους τόσο πολύ ώστε ο Wittgenstein, ο διασημότερος φιλόσοφος του 20ού αιώνα, έλεγε ότι «μοναδικός σκοπός της φιλοσοφίας είναι η ανάλυση της γλώσσας». Τι υποβάθμιση σε σχέση με τη σπουδαία φιλοσοφική παράδοση από τον Αριστοτέλη έως τον Kant!

Ωστόσο, αν όντως ανακαλύψουμε μια πλήρη ενιαία θεωρία, αυτή σύντομα θα γίνει κατανοητή στις γενικές αρχές της από τον οιονδήποτε, όχι μόνο από λίγους φυσικούς. Τότε θα μπορούμε όλοι, φιλόσοφοι, φυσικοί και απλοί άνθρωποι, να συμμετέχουμε στη συζήτηση του γιατί εν τέλει να υπάρχουμε εμείς, και γιατί να υπάρχει το Σύμπαν. Αν καταφέρουμε να βρούμε την απάντηση σε τούτο το ερώτημα, θα έχει συντελεστεί ο τελικός θρίαμβος του ανθρώπινου πνεύματος, διότι τότε θα έχουμε γνωρίσει τη σκέψη του Θεού.»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. 

MOST SHARED
JUST PUBLISHED