Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.09.2018

Πώς θα λερώνεις λιγότερο την κουζίνα όσο μαγειρεύεις;

Έξι κανόνες για πιο ευχάριστο μαγείρεμα και πιο καθαρή κουζίνα.

Cover Photo: Apartment Therapy Studio

Υπάρχουν φορές που βαριέμαι να μαγειρέψω και καταλήγω να παραγγείλω φαγητό απ’έξω, μόνο και μόνο επειδή σκέφτομαι τις κατσαρόλες, τις κουτάλες και τα τζουμπλέκια που θα πρέπει να πλύνω μετά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μέχρι πρόσφατα όταν μαγείρευα έκανα μία κουζίνα χάλια: ο νεροχύτης γεμάτος κατσαρολικά, οι πάγκοι μου βρώμικοι και τα μάτια της κουζίνας ένας εφιάλτης. Μέχρι που άρχισα να εφαρμόζω τους παρακάτω «κανόνες» και το μαγείρεμα έγινε πιο ευχάριστο από ποτέ αφού από την αρχή έως το τέλος η κουζίνα μου είναι τακτοποιημένη και καθαρή.

Ξεκίνα το μαγείρεμα σε καθαρή κουζίνα

Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα άδειασε το νεροχύτη, γέμισε το πλυντήριο πιάτων, πέρνα τους πάγκους της κουζίνας με μία σπογγοπετσέτα και μάζεψε ότι δεν χρειάζεσαι. Είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσεις μία κουζίνα που είναι ήδη καθαρή.

Χρειάζεσαι λιγότερα σκεύη απ’όσα χρησιμοποιείς

Ένα πρόβλημα που εντόπισα όσο μαγείρευα, είναι ότι χρησιμοποιούσα περισσότερα σκεύη απ’όσα χρειαζόμουν. Δοκίμαζα την σάλτσα και πετούσα το κουτάλι στο νεροχύτη με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσω τελικά 4-5 κουτάλια για το ίδιο πράγμα. Για πολλές συνταγές χρησιμοποιούσα πολλές κατσαρόλες ενώ θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει απλά την ίδια και κάποιες φορές είχα λερώσει δύο διαφορετικά ξύλα κοπής χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Τι να κάνεις

  • Πριν αρχίσεις να μαγειρεύεις, συγκέντρωσε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις. Προσπάθησε να ομαδοποιήσεις τα μεγάλα σκεύη όπως ταψιά και κατσαρόλες ώστε να μην λερώσεις πολλά. Για παράδειγμα αν φτιάχνεις μακαρονάδα με μπρόκολο, βράσε τα μακαρόνια, σούρωσε τα και ξαναγέμισε την ίδια κατσαρόλα με νερό για να βράσεις το μπρόκολο ή φτιάξε στην ίδια κατσαρόλα την σάλτσα σου.
  • Χρησιμοποίησε ένα κουτάλι/πηρούνι για να δοκιμάζεις το φαγητό. Μπορείς κάθε φορά να το ξεπλένεις ή να βάζεις την σάλτσα στο κουτάλι με την ξύλινη κουτάλα αν δεν θες να το ξαναβουτήξεις στην σάλτσα.
  • Χρησιμοποίησε από την αρχή ως το τέλος το ίδιο ξύλο κοπής. Κόψε από την μία μεριά το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι και γύρισε το ανάποδα για τα λαχανικά. Για να μην ακουμπήσει στον πάγκο σου βάλε από κάτω χαρτί κουζίνας.
  • Χρησιμοποίησε το ίδιο μαχαίρι για να κόψεις τα πάντα. Κόψε πρώτα τα λαχανικά και μετά το κρέας σου.         
Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο madameginger.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ WELLNESS
NEWS
Save