Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
04.12.2017

Η Ψεύτικη Ιστορία για την «Ψεύτικη Αμερικάνικη Πρεσβεία» στην Γκάνα

Άραγε, έτσι θα μοιάζει η επόμενη μέρα των fake news; Θα την πατάνε και θα τα αναπαράγουν ακόμα κι ανώτατοι θεσμοί όπως το State Department;

Φωτογραφίες: Yepoka Yeebo

Στις 2 Δεκεμβρίου 2016, σχεδόν έναν χρόνο πριν, μια περίεργη ιστορία έκανε την εμφάνιση της στην ιστοσελίδα Ghana Business News η οποία αναφερόταν στο κλείσιμο, από τις αρχές της χώρας, μιας «ψεύτικης Αμερικάνικης Πρεσβείας». Συγκεκριμένα, η ιστορία έκανε λόγο για ένα δίκτυο απατεώνων που τοποθέτησαν την αμερικάνικη σημαία έξω από ένα κεντρικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, και φρόντισαν να στολίσουν το εσωτερικό της «πρεσβείας» με το πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα. Με τη βοήθεια διαφημίσεων προσέλκυαν κατοίκους, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών της χώρας, σε αναζήτηση της βίζας που θα τους έδινε τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μάλιστα, η τιμή των εγγράφων έφτανε μέχρι και τα $6,000.

Όπως είναι λογικό, η ιστορία έγινε άμεσα πολύ γνωστή με αποτέλεσμα ακόμα και μεγάλα ΜΜΕ να δείξουν ενδιαφέρον για να την καλύψουν. Το πρακτορείο Reuters, η βρετανική εφημερίδα Sun και το κανάλι Fox News είναι μερικά από τα πιο γνωστά μέσα που την αναπαρήγαγαν. Την αποκάλυψη για την «ψεύτικη πρεσβεία» την είχε άλλωστε κάνει το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α όταν, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, μιλούσε για εξάρθρωση του δικτύου των απατεώνων, πίσω από το οποίο βρισκόταν κύκλοι του γκανέζικου και του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος.

Μάλιστα, μέσα στην ανακοίνωση υπήρχε και η φωτογραφία ενός διόροφου ροζ κτιρίου που παρουσιαζόταν ως το επίμαχο μέρος, στο οποίο στεγάζοταν η ψεύτικη πρεσβεία. Σύμφωνα με το Reuters, το εθνικό Γραφείο Ερευνών έκανε έφοδο στο κτίριο και συνέλαβε ανθρώπους προχωρώντας παράλληλα στην κατάσχεση 150 διαβατηρίων από δέκα χώρες, ενώ όπως ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξαιτίας αυτής της εφόδου η διακίνηση ψεύτικων εγγράφων είχε μειωθεί κατά 70% και ότι πλέον οι ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είχαν πολιτική κάλυψη.

Όλη αυτή η ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κυρίως, γιατί δεν είναι αληθινή.

Αντιθέτως, είναι μέρος μια πολύ μικρότερης απάτης που σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με κάποια ψεύτικη πρεσβεία. Στην πραγματικότητα, όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι μέρος της έρευνας του Λόιντ Μπαϊντού, ντετέκτιβ στην πόλη της Άκρα. Ο Μπαϊντού είχε ακούσει τις πληροφορίες κι αποφάσισε να διεξάγει έρευνα για να ξεσκεπάσει τους ένοχους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας τράβηξε μια φωτογραφία του ροζ κτιρίου, η οποία κατατέθηκε στο φάκελο της υπόθεσης. Μόνο που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα κανονικό σπίτι, στο οποίο διέμενε μια οικογένεια που βγάζει τα προς το ζειν διατηρώντας ένα φούρνο. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν του πήρε πάνω από πέντε λεπτά για να καταλάβει ότι δε γινόταν κάτι παράνομο σε αυτό το σπίτι. Εν τέλει, η «ψέυτικη πρεσβεία» φάνηκε πως ήταν το διαμέρισμα ενός ανθρώπου, ο οποίος διακινούσε ψεύτικα έγγραφα. 

Όπως φαίνεται, η ιστορία έλαβε τέτοιες διαστάσεις επειδή κάποιος από την Αμερικάνικη Πρεσβεία της Γκάνας παρατηρώντας τα στοιχεία τη υπόθεσης, έκανε μερικούς μάλλον λανθασμένους συνειρμούς και, τελικά, παρουσίασε την ιστορία ως εξάρθρωση ενός δήθεν δικτύου. Με αποτέλεσμα δύο διαφορετικές υποθέσεις να γίνουν μία και σχεδόν όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Αμερικάνικη Πρεσβεία να είναι μέρος του φακέλου που είχε ανοίξει ο Μπαϊντού.

Άραγε, έτσι θα μοιάζει η επόμενη μέρα των fake news; Θα την πατάνε και θα τα αναπαράγουν ακόμα κι ανώτατοι θεσμοί όπως το State Department;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save