Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
17.12.2018

«ROBOGIRL», Τα παιδιά του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Μια ταινία μυθοπλασίας σε παραγωγή COSMOTE παρουσιάζει το πώς οι σημερινοί έφηβοι χτίζουν το μέλλον μέσω της ρομποτικής.

Ποια είναι τα τέσσερα συστατικά της επιτυχίας για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη ρομποτική; «Πάθος: να είσαι αποφασισμένος να καταφέρεις κάτι. Πειθαρχία: Όταν λες ότι θα κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις. Έτσι φαίνεται και πόσο καλά ξέρεις τον εαυτό σου. Ομαδικότητα: Η ρομποτική είναι ένα ομαδικό άθλημα και το πιο σημαντικό είναι να έχεις την διάθεση να συνεργαστείς με τους άλλους. Δεν χωράνε κόντρες. Χρόνος: Ίσως να μην είναι το πιο σημαντικό "συστατικό" αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να διαθέσεις χρόνο για την ρομποτική».

Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις ρομποτικής για να ασχοληθείς με τη ρομποτική», τονίζει ο Τάσος Σύρης. «Αν ασχολείσαι με αυτό [την ρομποτική] δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύουν πολλοί», συνεχίζει ο Σπύρος Καμπιώτης.

Δεν τα λέμε εμείς αυτά αλλά ο 14χρονος Τάσος Σύρης, ένα από τα 12.000 παιδιά από όλη Ελλάδα που έχουν συμμετάσχει στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει ο WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE καθώς και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που κάθε χρόνο διοργανώνεται σε άλλη χώρα του κόσμου. Ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι η Ολυμπιάδα μετράει λίγο πάνω από μια δεκαετία, ενώ  ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσα στο 2019 ετοιμάζεται μόλις για την 5η του χρονιά. Ο Τάσος συγκεκριμένα έχει ήδη πάρει τέσσερις φορές μέρος στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Η Ελένη Κουγιουμτζή, η οποία έχει πάρει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες και τώρα σπουδάζει πληροφορική και δηλώνει «Το να ασχοληθεί κάποιος με τη ρομποτική μπορεί να μοιάζει δύσκολο σε κάποιους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το βασικό είναι να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου να σου μάθει τα βασικά, να σου δώσει μια γεύση από προγραμματισμό και κατασκευή. Μετά είναι στο χέρι σου, καθώς πρέπει να δουλέψεις και εσύ μόνος σου». Μια παρόμοια ιστορία περιγράφει και η  ταινία μυθοπλασίας «ROBOGIRL», σε σενάριο Μυρτώς Κοντοβά, σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη και παραγωγή COSMOTE, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου στο YouTube.  

Στο «ROBOGIRL» ένα νεαρό κορίτσι, που, δεν έχει καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες, μέσα από μια σειρά απρόσμενων εξελίξεων αναγκάζεται να ασχοληθεί με τη ρομποτική. Το αποτέλεσμα είναι να μπει σε μια ομάδα παιδιών που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική και μέσα από εκεί θα ζήσει μοναδικές -και πολλές φορές αστείες- καταστάσεις. 

Κι όμως το σενάριο δεν απέχει πολύ από το τη ζωή. Το διαπίστωσαν πρόσφατα η Ελένη, ο Τάσος και ένα τρίτο robotkid ο 15χρονος Σπύρος Καμπιώτης που επισκέφθηκαν το εργαστήριο καινοτομίας της COSMOTE, που ειδικεύεται στο πώς εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας. Εκεί, «συνάντησαν» τον DINNO, το ρομπότ που αποτελεί το νέο μέλος της ομάδας IT Digitalization & Innovation, κι εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής να μιλάει ελληνικά κ να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους.

«Πάθος, φαντασία και ιδέες. Ιδιαίτερα το τελευταίο παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς δεν μπορείς να περιμένεις πάντα τους άλλους να σου πουν τι να κάνεις» λέει η Ελένη Κουγιουμτζή για την εκπαιδευτική ρομποτική.

«Όταν πρωτάκουσα για την ταινία, συγκινήθηκα, διότι είδα μπροστά μου 800 διαφορετικές ομάδες παιδιών να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Με τους παιδικούς ανταγωνισμούς, τις γκρίνιες τους, την ενθάρρυνση που είχε ο ένας προς του υπόλοιπους. Είναι η ευλογία της ομάδας», λέει ο πρόεδρος του Oργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, WRΟ Hellas, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης. Τα λόγια του αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της αξίας της για τους νέους στην Ελλάδα.  Ο Τάσος επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη τέτοιων θεσμών λέγοντας «Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις ρομποτικής για να ασχοληθείς με τη ρομποτική. Αρκεί να βρεις έναν όμιλο ή μια ομάδα, να γίνεις μέλος της και σταδιακά μαθαίνεις τα πάντα» και ο 15χρονος Σπύρος τον συμπληρώνει «Στην αρχή ξεκινάς από τα εύκολα και όσο περνάει ο καιρός τόσο ανεβαίνει και ο βαθμός δυσκολίας. Αλλά αν ασχολείσαι με αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύουν πολλοί. Κάθε μέρα μαθαίνεις». 

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα στοιχεία, πέρα φυσικά της στήριξης, που πρέπει να διαθέτει κάποιος που αποφασίζει να ασχοληθεί με τη ρομποτική; «Πάθος, φαντασία και ιδέες. Ιδιαίτερα το τελευταίο παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς δεν μπορείς να περιμένεις πάντα τους άλλους να σου πουν τι να κάνεις» τονίζει η Ελένη, ενώ για τον Σπύρο «η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι ουσιαστικά στοιχεία για να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπομονή: στην ρομποτική τίποτα δεν πετυχαίνει με την πρώτη προσπάθεια, πρέπει να δοκιμάσεις πολλές φορές για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις».

Όλα αυτά φαίνονται από ένα άλλο σύμπαν αλλά δεν είναι. Είναι το μέλλον που γίνεται παρόν μέσα από τους σημερινούς εφήβους. Θέλεις να γίνεις ένας από αυτούς; Εάν, ναι οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει, στο www.wrohellas.gr και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2019. 

Μέσα από τις δράσεις της για τη στήριξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η COSMOTE ενισχύει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και τον τεχνολογικό προσανατολισμό των νέων, καθώς και τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) στη χώρα μας.  Με αφετηρία τα παιδιά, η COSMOTE επενδύει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ SPONSORED
NEWS
Save