Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.04.2017

Στο μυαλό του «προέδρου» των Η.Π.Α

Ποιος είναι ο Steve Bannon και γιατί ο Donald Trump είναι η μαριονέτα του.

White House Chief Strategist Steve Bannon removed from National Secourity Council by President Trump

Ο Steve Bannon μέχρι και πριν λίγες μέρες ήταν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά καθαιρέθηκε για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Πολλοί είδαν αυτή την εξέλιξη σαν μία μικρή νίκη ενάντια στην κυβέρνηση Trump. Μάταια όμως, γιατί ο Bannon συνεχίζει να αποτελεί τον πιο έμπιστο σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου ενώ είναι το πρόσωπο πίσω από τις εξελίξεις. Το ποιόν της σκέψης του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καθορίζει το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών και του πλανήτη γενικότερα.

Ο Steve Bannon ήταν ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump και κατά πολλούς, ο άνθρωπος που τον οδήγησε στην εκλογική νίκη του Νοεμβρίου του 2016, κάτι που τον βοήθησε στο να γίνει ο πιο κοντινός σύμβουλος του Trump και Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Λευκού Οίκου.

Πρώτα απ’όλα, το παρελθόν του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ήταν διευθυντής της ακροδεξιάς ιστοσελίδας Breitbart News που αποτέλεσε την πλατφόρμα έκφρασης των υποστηρικτών του Donald Trump. Το Breitbart όμως δεν αποτέλεσε μέσο ιδεολογικής έκφρασης μόνο για ένα απλά συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Συγκεκριμένα, στα κείμενα της ιστοσελίδας παρουσιάστηκαν σχόλια λευκών εξτρεμιστών με ξεκάθαρο το ρατσιστικό μίσος ενώ το ίδιο συνέβαινε και στα τηλεφωνήματα στη ραδιοφωνική εκπομπή του Breitbart. Ο Bannon όχι μόνο δεν καταδίκασε αυτή τη ρητορική αλλά δήλωσε ότι το «καλύτερο πράγμα που μας συνέβη ποτέ ήταν τα σχόλια στο Breitbart και τα τηλεφωνήματα του εξαιρετικού κοινού εδώ στο SiriusXM, που καλούν κάθε μέρα και μοιράζονται τα συναισθήματα τους».

Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η ιδεολογική τάση του Bannon ο οποίος έχεις άμεσες σχέσεις με το λευκό εξτρεμισμό, ενώ η εκλογή του Trump σε συνδυασμό με την παρουσία του Bannon δίπλα του προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού σε ιστοσελίδες νεοναζιστικών οργανώσεων. Εκτός όμως από αυτές τις σχέσεις, έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί ο τρόπος σκέψης του Bannon και σε άλλους τομείς.


Μία από τις πρώτες κινήσεις του Trump ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων ήταν να να υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στη χώρα σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών. Το πρόσωπο-κλειδί πίσω από αυτό το διάταγμα είναι ο Steve Bannon, καθώς υπήρξε ένα από τα βασικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύνταξη του. Αυτό είναι ξεκάθαρο αν αναλογιστεί κανείς τι πιστεύει ο Bannon για το Ισλάμ και για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Δύση απέναντι του.

Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία ειρήνης αλλά θρησκεία υποταγής» ενώ όταν εργαζόταν ως παραγωγός ταινιών είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει μία ταινία που αναφερόταν στις Η.Π.Α ως «Ισλαμικές Πολιτείες της Αμερικής» κάνοντας λόγο για σταδιακή κατάκτηση της Αμερικής από το Ισλάμ. Στο ίδιο μοτίβο, τον Ιανουάριο του 2016, μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του Breitbart είχε πει ότι «τα πράγματα είναι σκοτεινά στην Ευρώπη, όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο σκοτεινό και αυτό είναι το Ισλάμ». Επίσης, κάνοντας χρήση του όρου «Ιουδαιοχριστιανισμός», το καλοκαίρι του 2014, αναφέρθηκε στους πολέμους των Ευρωπαίων ενάντια στους μουσουλμάνους τον 8ο Αιώνα, παραλληλίζοντας τους με το σημερινό πόλεμο κατά του Ισλάμ, λέγοντας ότι «οι πρόγονοι μας κράτησαν τη θέση τους γιατί πολέμησαν το Ισλάμ και το κράτησαν εκτός». Ουσιαστικά θεωρεί ότι η Δύση απειλείται και ότι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες αποτελούν την ίδια απειλή με αυτή που υπήρξε πριν 1000 χρόνια.

Ο Bannon όμως δεν είναι αντίθετος μόνο με το Ισλάμ και τους πρόσφυγες αλλά γενικότερα με την έννοια της μετανάστευσης καθώς είναι υποστηρικτής των κλειστών συνόρων και της εθνικής καθαρότητας. Αυτή την άποψη είχε εκφράσει και το Νοέμβριο του 2015 όταν σε μία συζήτηση είχε διαφωνήσει με τον τότε υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Donald Trump. O σημερινός Πρόεδρος υποστήριζε ότι πρέπει να μείνουν στις Η.Π.Α μόνο οι «ταλαντούχοι» μετανάστες με τον μετέπειτα σύμβουλο του να απαντά κάνοντας χρήση ψευδών στατιστικών. Δηλαδή, ο Bannon ανέφερε ότι τα 3/4 των CEOs στη Sillicon Valley είναι από την Ασία, τη στιγμή που μόλις το 13,9% κατάγονται από άλλες χώρες, ενώ δεν τον ενδιαφέρει αν οι άνθρωποι που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται νόμιμα ή όχι καθώς θεωρεί λάθος το γεγονός ότι το 20% του πληθυσμού είναι μετανάστες. Και εδώ ο Bannon κάνει χρήση ψευδών στατιστικών καθώς το ποσοστό μεταναστών στις Η.Π.Α βρίσκεται κοντά στο 13% του πληθυσμού. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η άποψη του γενικότερα για τους μη Αμερικανούς που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, και αποτελούν τροφή για σκέψη για το τι μπορεί να κάνει, όντας ένας άνθρωπος με τέτοια επιρροή στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Bannon όμως δεν είναι αντίθετος μόνο με το Ισλάμ και τους πρόσφυγες αλλά γενικότερα με την έννοια της μετανάστευσης καθώς είναι υποστηρικτής των κλειστών συνόρων και της εθνικής καθαρότητας.

Οι παραπάνω ιδέες αναμφισβήτητα φαντάζουν επικίνδυνες. Όμως το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για τις ιδέες του Bannon που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην διευθυντής του Breitbart μπορεί να κατέχει τη θέση του πιο έμπιστου συμβούλου του Trump αλλά κατείχε και μία θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που αποτελεί έναν τεράστιας σημασίας θεσμό αναφορικά με το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων.


Ο Bannon μπορεί να μην είναι πλέον ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού, όμως έχει ιδιαίτερη επιρροή στους κόλπους του. Μάλιστα, η απομάκρυνση του δεν αφορά κάποια διαφωνία με τον Trump αλλά έχει να κάνει με ζητήματα πολιτικής ομαλότητας. Ο H.R McMaster, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Trump, έχει πιο παραδοσιακές απόψεις σχετικά με τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις των Η.Π.Α επομένως ζήτησε την απομάκρυση του Bannon για να αποφύγει τις αντιδράσεις που θα συνέχιζε να προκαλεί η παρουσία του στο NSC. Επίσης, ο κύριος λόγος που είχε τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ήταν για να εποπτεύει το έργο του Michael Flynn ο οποίος απομακρύνθηκε μετά τις αποκαλύψεις που τον ήθελαν να έχει μιλήσει με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο Bannon θα συνεχίσει να είναι ο πιο έμπιστος σύμβουλος του Προέδρου Trump με μεγάλη επιρροή.

Έχει ενδιαφέρον όμως να γίνει σαφής η οπτική του Bannon σχετικά με τις εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για τις Η.Π.Α.

Περίπου ένα χρόνο πριν είχε δηλώσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πολεμήσουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για τα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Επίσης οι Η.Π.Α θα έχουν άλλον ένα μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή». Αυτή δεν είναι μία απλή δήλωση προφητικού τύπου αλλά η άποψη του Bannon καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του μεγαλύτερες απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Κίνα και το Ισλάμ. Tέτοιου είδους απόψεις από το σύμβουλο του προέδρου έρχονται να συμπληρώσουν τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, ο οποίος είχε αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα οι Η.Π.Α να απαγορεύσουν την είσοδο της Κίνας σε τεχνητά νησιά που η ίδια είχε δημιουργήσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις, η Κίνα χαρακτήρισε ρεαλιστικό το ενδεχόμενο της ένοπλης σύγκρουσης.

Ο Bannon κάνει συνεχώς εμπρηστικές δηλώσεις που μπορούν να οδηγήσουν τις σχέσεις με την Κίνα στα άκρα. Μεταξύ των άλλων είχε κατηγορήσει την Κίνα για καταπίεση των χριστιανών, δηλώνοντας παράλληλα ότι «οι κινέζοι φοβούνται ένα πράγμα περισσότερο από την Αμερική, το χριστιανισμό». Αυτά τα λόγια σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του, δείχνουν το προς τα που θέλει να κατευθυνθούν οι σχέσεις Η.Π.Α-Κίνας. Ειδικά όταν μιλά ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο του πολέμου. Μάλιστα, το γεγονός ότι αυτού του είδους η ρητορική υιοθετείται και από τον Rex Tillerson, καθιστά εμφανή την επιρροή του στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι το Ισλάμ και η Κίνα αποτελούν δύο μεγάλους εχθρούς για τον Bannon προσωπικά, την κυβέρνηση Trump και την «Ιουδαιοχριστιανική» Δύση που όπως έχει δηλώσει, βρίσκεται σε κρίση. Υπάρχει όμως και άλλος ένας εχθρός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι η, χριστιανική Ευρώπη, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν θεσμός και αυτό γιατί εκφράζει ιδέες τις οποίες ο ίδιος απεχθάνεται.


Συγκεκριμένα, το 2014 στο Βατικανό, είχε πει ότι «οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν την ανεξαρτησία της χώρας τους και θέλουν να δουν εθνικισμό. Δεν πιστεύουν σε αυτή την παν-Ευρωπαϊκή Ένωση». Προφανώς και αυτή είναι μία φυσιολογική δήλωση για τα δεδομένα του Bannon. Για τον ίδιο η Ε.Ε αποτελεί μια απειλή για τον πολιτισμό καθώς η ύπαρξη της οδηγεί στην αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας που σε συνδυασμό με την πολιτική στα σύνορα της, αφήνει το Ισλάμ να εισβάλει στη Δύση. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που πανηγύρισε έξαλλα το Brexit τον περασμένο Ιούνιο κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο επίτευγμα των Βρετανών ενώ δεν είναι τυχαίο ότι από το 2014 ο Bannon είχε έρθει σε επαφή με τον ηγέτη του Brexit, τον ακροδεξιό Nigel Farage.

Για τον Bannon, η εκλογή του Trump και το Brexit είναι μέρος μιας παγκόσμιας αλλαγής που αφορά την επαναφορά της χαμένης «εθνικής ανεξαρτησίας» κάτι που ο ίδιος έχει εκφράσει λέγοντας «πιστεύω πως ισχυρές χώρες και εθνικιστικά κινήματα φτιάχνουν ισχυρούς γείτονες». Τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν να θέτουν εν αμφιβόλω τις σχέσεις Ε.Ε-Η.Π.Α καθώς πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση Trump αμφισβητεί 70 χρόνια αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Επίσης είναι προφανές ότι η εκλογή του Trump, άνοιξε την όρεξη στις ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης (Geert Wilders, Marine Le Pen) για να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Ο Trump όμως δε γνωρίζει ούτε από Ε.Ε, ούτε από εξωτερική πολιτική και έχει αφήσει αυτό το φορτίο στις πλάτες του Bannon, ο οποίος το κουβαλά μετά χαράς. Το όραμα του έχει ως σκοπό τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστροφή στα εσωστρεφή έθνη-κράτη. Τα έθνη-κράτη της Ευρώπης από τα οποία ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Οι απόψεις του Steve Bannon σε τρεις πολύ σημαντικούς τομείς, το προσφυγικό, τις σχέσεις Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανές να παρουσιάσουν το ποιόν της σκέψης του, αλλά κυρίως να αναδείξουν το πόσο επικίνδυνος είναι.

Επικίνδυνος γιατί είναι κυβερνητικό στέλεχος και έχει άμεση επαφή με εξτρεμιστές και νεοναζιστικές οργανώσεις, γιατί θέλει να κλείσει την πόρτα σε εκατομμύρια κατατρεγμένων προσφύγων, γιατί δημιουργεί κλίμα έντασης ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις ( Κίνα-Η.Π.Α ) αλλά και επειδή θέλει να συμβάλλει στην επιστροφή της Ευρώπης σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Το γεγονός ότι έχει ισχυρή επιρροή στο πρόσωπο ενός προέδρου που αγνοεί τα βασικά στο κομμάτι της διακυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής ενώ στερείται οράματος και πολιτικής σκέψης, κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΦΙΛ
NEWS
Save