Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
04.05.2020

Δεν είμαστε μόνοι. 3.

Μετά από δύο μήνες σχεδόν πανδημίας, τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού και απομόνωσης που πάρθηκαν παγκοσμίως φαίνεται να χαλαρώνουν. Οι άνθρωποι ζητούν την επαφή, οι οικονομίες ζητούν επανεκκίνηση. Η αρρώστια όμως παραμένει εδώ.

Μια σέρφερ κοιτάζει προς τη θάλασσα με την σανίδα του σκέιτ στα πόδια της, στο Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική, 2 Μαΐου 2020. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του lock down που εφρμόζει η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, οι παραλίες θα είναι κλειστές για τους πολίτες και είναι παράνομο το σέρφινγκ, το τρέξιμο ή το περπάτημα στην παραλία.
EPA/NIC BOTHMA

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τις 11 Μαρτίου 2020, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έξαρση της νόσου Covid-19 ως πανδημία. Γενικά lock downs πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι περιορίστηκαν στα σπίτια τους, οι κοινωνικές επαφές και έξοδοι απαγορεύτηκαν, τα δημόσια νοσοκομεία πλημμύρισαν από σοβαρά αρρώστους και νεκρούς, οι γιατροί και νοσηλευτές είναι οι νέοι ήρωες της υφηλίου.

Οι δουλειές σταμάτησαν, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν επ' αόριστον, πανίσχυρες πολυεθνικές καταρρέουν, βιοτεχνολογικές αυτοκρατορίες εγκαθιδρύονται. Τα σύνορα σφραγίστηκαν και οι ταξιδιώτες εκδιώχτηκαν.

Γυναίκες, εργάτριες παραγωγής ενδυμάτων, φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου καθώς περιμένουν στην ουρά για να μπουν στο εργοστάσιο να δουλέψουν, μετά το άνοιγμα των εργοστασίων σε περιορισμένη κλίμακα στην Ντάκα, Μπαγκλαντές, 1η Μαΐου 2020.
EPA / MONIRUL ALAM

Βραζιλιάνοι μεταφέρουν μεγάλο μπαλόνι με την εικόνα του του κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Joao Doria, με την ένδειξη Dita (torship) Doria, καθώς διαδηλώνουν, κατά τη διάρκεια της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενάντια στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που αποφάσισε ο κυβερνήτης και υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Σάο Πάολο, Βραζιλία, 1 Μαΐου 2020. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζάιρ Μπολσονάρο είπε ότι θα ήθελε όλοι οι Βραζιλιάνοι να επιστρέψουν στη δουλειά, σε μήνυμά του προς τους κυβερνήτες και τους δημάρχους της χώρας για τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που αποφασίστηκαν για τον περιορισμό του κοροναϊού. Ο Μπολσονάρο υποτιμά την σοβαρότητα του ιού και υπερασπίζεται το τέλος των καραντίνων.
EPA / Fernando Bizerra Jr.

Αεροσυνοδοί που φορούν προστατευτικές μάσκες προσέρχονται στο αεροδρόμιο Don Mueang στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 1η Μαΐου 2020. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους Thai Air Asia και Thai Lion Air έχουν αρχίσει ξανά πτήσεις σε κάποια εσωτερικά δρομολόγια.
EPA / DIEGO AZUBEL

Μία ταμίας εξυπηρετεί πελάτισσα σε σούπερ μάρκετ, ενώ και οι δύο είναι καλυμμένες με πλαστικό προστατευτικό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2. Τρινιντάντ και Τομπάγκο, 30 Απριλίου 2020.
EPA / Andrea de Silva

Δύο νοσοκόμοι από το δημόσιο κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας Ramona Via i Pros φροντίζουν ηλικιωμένο ασθενή στο σπίτι του, που νοσεί από την Covid-19, ο οποίος κρατά το χέρι της συζύγου του. Βορειοανατολική Ισπανία, 1η Μαΐου 2020.
EPA / QUIQUE GARCIA

Η Πορτογαλική Αστυνομία Δημόσιας Ασφάλειας ελέγχει οδηγό αυτοκινήτου, κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, βάσει της απαγόρευσης ταξιδιών λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης του Covid-19. Λισαβόνα, Πορτογαλία, 1 Μαΐου 2020.
EPA / MARIO CRUZ

Ζευγάρι Ιρανών παρακολουθούν μια ταινία σε drive-in κινηματογράφο, στην Τεχεράνη, Ιράν, 1 Απριλίου 2020. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι για πρώτη φορά μετά την Ιρανική επανάσταση  του 1979, το Ιράν επιτρέπει την λειτουργία drive-in κινηματογράφων, προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του κορωναϊού SARS-CoV -2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
EPA / ABEDIN TAHERKENAREH

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του δέχτηκε ένα αναπάντεχο σκληρό σοκ. Οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτούς τους περιορισμούς έχουν αρχίσει όλο και πιο συχνά να κάνουν την εμφάνισή τους. Τα μέτρα αποκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης χαλαρώνουν και από πολλούς αμφισβητούνται πια ανοικτά. Ο φόβος για την ζωή μας μοιάζει να μετατρέπεται σε φόβο για την ζωή την ίδια.

Ολόκληρες κοινωνίες θα πρέπει σύντομα και συνολικά να απαντήσουν σε υπαρξιακά ερωτήματα, που συνήθως τα θέταμε στους εαυτούς μας κατά μόνας, στα διαλείμματα μιας υπερκινητικής καθημερινότητας που δεν υπάρχει πια. Τα διλήμματα είναι ισχυρά, οι απαντήσεις θα μπορούσαν να προοιωνίζουν την μετάλλαξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η πολιτική ανακαλύπτει την φιλοσοφική της διάσταση, η οικονομία αναδεικνύεται σε ηθική επιστήμη. Το περιβαλλοντικό ζήτημα δημιουργεί την post-μεγα-οικονομία. Μέσα από αυτές τις αντιφάσεις που δημιουργεί ο ίδιος ο φόβος της ύπαρξής μας, θα πορευτούμε σε αυτό το μακρύ καλοκαίρι που έρχεται. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, νούμερο τρία.

Μουσουλμάνες ορφανές κοπέλες στο Κασμίρ προσεύχονται κρατώντας απόσταση ενάμιση μέτρου, κατά την πρώτη Παρασκευή του ιερού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, σ' ένα ορφανοτροφείο στο Σριναγκάρ, τη θερινή πρωτεύουσα του Ινδικού Κασμίρ, 2 Μαΐου 2020. Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.
EPA / FAROOQ KHAN

Ένας διαδηλωτής, φορώντας μάσκα προστασίας προσώπου, προσπαθεί να ξεφύγει από τις Ειδικές Δυνάμεις της χιλιανής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σαντιάγο, Χιλή, 1η Μαΐου 2020.
EPA / Alberto Valdés

Οικογένεια περπατάει στα ρηχά νερά της παραλίας Gunn Point στα περίχωρα του Ντάργουιν, Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, 1 Μαΐου 2020. Η Βόρεια Επικράτεια είναι η πρώτη αυστραλιανή πολιτεία που χαλαρώνει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.
EPA / PATRINA MALONE

Ο Dj Balou παίζει μουσική στα ντεκς από το παράθυρο του διαμερίσματός του, στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, 1η Μαΐου 2020. Mit disTANZ in den Mai (ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις απόσταση και χορός), έτσι ονομάζεται η πρωτοβουλία που αφορά 14 DJ και πολλές ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις στις αυλές του Ντόρτμουντ, ως εναλλακτική λύση, λόγω του Covid-19, στα παραδοσιακά ξεφαντώματα και πάρτυ που γίνονταν για τον ερχομό του Μάη κάθε χρόνο.
EPA / FRIEDEMANN VOGEL

Αγρότης, σε επαρχία της Ολλανδίας, ο οποίος προμηθεύει διάφορα εργοστάσια παραγωγής τσιπς, έχει πλεόνασμα πατατών στο αγρόκτημά του, 1 Μαΐου 2020. Επειδή πολλά εστιατόρια έχουν κλείσει, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, η αγορά πωλήσεων πατάτας έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων να συσσωρεύονται σε αποθήκες.
EPA / REMKO DE WAAL

Η Κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike ποζάρει με το ανθρωποειδές ρομπότ Pepper, σε ξενοδοχείο που προορίζεται για άτομα με λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό, που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της ασθένειας Covid-19. Τόκιο, Ιαπωνία, 1η Μαΐου 2020.
EPA / JIJI PRESS

Κενυάτες στέκονται στην σειρά, σε τοπική αγορά μιας από τις πολλές παραγκουπόλεις στο Ναϊρόμπι, καθώς περιμένουν τη συλλογή των δειγμάτων τους από αξιωματούχους υγείας, κατά τη διάρκεια μιας μαζικής εξέτασης για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Κένυα,1η Μαΐου 2020.
EPA / Daniel Irungu

Ο Eric και ο Jacques, παραϊατρικό προσωπικό του βελγικού Ερυθρού Σταυρού, φροντίζουν μια ηλικιωμένη κυρία, που πιθανώς πάσχει από την ασθένεια Covid-19, λόγω του ιού SARS-CoV-2. Η γυναίκα βρίσκεται πεσμένη στο δωμάτιό της, στο γηροκομείο όπου ζει. Βρυξέλλες, Βέλγιο, 1η Μαΐου 2020.
EPA / STEPHANIE LECOCQ

Μεγάλο πανό κρέμεται από κτήριο κατοικιών στο Μπρούκλιν, που καλεί τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο να ακυρώσει, για κάποιο διάστημα, τα ενοίκια των κατοικιών. Το πανό αποτελεί μέρος μιας οργανωμένης απεργίας "ενοικίου", σε συνδυασμό με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 1η Μαΐου 2020. Υπάρχει ένα κίνημα πολιτών, που φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το hashtag #cancelrent. Προσπαθούν να πείσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις πληρωμές ενοικίων και ενυπόθηκων δανείων, χωρίς την υποχρέωση να καταβληθούν τα μη πληρωμένα αργότερα, έως ότου η οικονομία μπορέσει να ανακάμψει από την πανδημία κορωναϊού.
EPA / JUSTIN LANE

Άτομα που φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου περπατούν σε περιοχή του εμπορικού κέντρου στο Πεκίνο. Κίνα, 1η Μαΐου 2020. Το Πεκίνο έχει χαλαρώσει τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες του εσωτερικού, από περιοχές χαμηλού κινδύνου στην Κίνα.
EPA / ROMAN PILIPEY

Ένας σέρφερ κάθεται στην άμμο και χαζεύει την θάλασσα, στην παραλία Huntington Beach, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 1η Μαΐου 2020. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom διέταξε, από τις 30 Απριλίου, το κλείσιμο όλων των παραλιών της Καλιφόρνιας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19 που προκλήθηκε από τον κοροναϊό SARS-CoV-2.
EPA / DAVID SWANSON

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μέσα από ένα παράθυρο. Δείχνει τον σεφ και μέλη του προσωπικού ενός εστιατορίου, το οποίο είναι κλειστό για πελάτες και δέχεται μόνο παραγγελίες πακέτου, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωναϊού. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 2 Μαΐου 2020. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση ορισμένων επιχειρήσεων, ένα σύνολο καταστημάτων και υπηρεσιών, καθώς και ορισμένες δραστηριότητες στις 3 Μαΐου 2020, με οδηγίες κοινωνικής απόστασης και περιορισμού.
EPA / RUNGROJ YONGRIT

Οι οδηγοί της Amazon στοιβάζουν πακέτα για παράδοση στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 2 Μαΐου 2020. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στις 30 Απριλίου, η Amazon.com, Inc. αύξησε τις πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο, που έληξε στις 31 Μαρτίου ,από 59,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019 σε 75,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020.
EPA / Peter Foley

Γερμανίδα διαδηλώτρια σπρώχνει καλάθι του σούπερ μάρκετ με πλακάτ που γράφουν "Η ελευθερία της γνώμης είναι ελεύθερη" (κάτω) και "Ο φασισμός είναι ηλίθιος" (πάνω), κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Βερολίνο. Άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις, όπως εκείνοι που εκπροσωπούν το λεγόμενο «Hygiene-Demo», συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο στο Rosa-Luxemburg-Platz, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους περιορισμούς και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
EPA / CLEMENS BILAN

Άντρας παίζει τένις σε χωμάτινο γήπεδο στη Βιέννη, Αυστρία, 2 Μαΐου 2020. Τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης για την επιβράδυνση της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου COVID-19, χαλαρώνουν στην Αυστρία από τις 3 Μαΐου για κομμωτήρια, καταστήματα έκτασης άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς φυσική επαφή.
EPA / CHRISTIAN BRUNA

Άνεργος περφόρμερ δρόμου με διάφορα κοστούμια ζώων δίπλα του, ζητάει βοήθεια από περαστικούς σε ερημικό δρόμο της Μόσχας, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Ρωσία, 2 Μαΐου 2020. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκτεινε τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού στην χώρα μέχρι τις 11 Μαΐου 2020.
EPA / YURI KOCHETKOV

Γυναίκα ντυμένη με τα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας και κρατώντας μία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λος Άντζελες, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού. Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 1η Μαΐου 2020. Οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν για τον τερματισμό της κρατικής εντολής Shelter-in-Place (Μένουμε Σπίτι), που έχει τεθεί σε ισχύ από τον κυβερνήτη στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, σε μια προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19. Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι υποστηρικτές της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και εναντιώνονται στα μέτρα του lock down και κοινωνικής απομόνωσης.
EPA / ETIENNE LAURENT

Γυμναστής προπονεί τις λιγοστές πελάτισσές του, σε γυμναστήριο στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, 1η Μαΐου 2020. Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου, το περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, λόγω της μείωσης των περιπτώσεων COVID-19.
EPA / Jeffrey Arguedas

Μικρό αγόρι πλένεται στον δρόμο, κατά τη διάρκεια της καθολικής καραντίνας που έχει τεθεί από τις Ινδικές αρχές για να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Καλκούτα, Ινδία, 1η Μαΐου 2020. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi ανακοίνωσε ότι τα μέτρα αποκλεισμού θα παραταθούν σε εθνικό επίπεδο έως τις 3 Μαΐου.
EPA / PIYAL ADHIKARY

Οι αξιωματούχοι υγείας της Σρι Λάνκα ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος μεταναστών εργατών, πριν αυτοί αναχωρήσουν για τους τόπους καταγωγής τους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κολόμπο, Σρι Λάνκα, 2 Μαΐου 2020. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει εφαρμόσει μια απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρο το νησί μέχρι περαιτέρω ειδοποίηση, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
EPA / CHAMILA KARUNARATHNE

Η Ρωσίδα αθλήτρια του στίβου Valeria Nazarova προπονείται στον διάδρομο της εισόδου της πολυκατοικίας της, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Μόσχα, Ρωσία, 2 Μαΐου 2020. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκτεινε την διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 11 Μαΐου 2020.
EPA / SERGEI ILNITSKY

Υπάλληλοι του μετρό του Μιλάνου που φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου εγκαθιστούν νέα σήμανση στις αποβάθρες, για να διαχειριστούν τη ροή των επιβατών και να διασφαλίσουν ότι διατηρείται η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας μεταξύ των μετακινομένων. Ιταλία, 2 Μαΐου 2020.
EPA / PAOLO SALMOIRAGO

Ο Chen San-Yuan χρησιμοποιεί 62 κινητά τηλέφωνα, που είναι τοποθετημένα στο ποδήλατό του, για να πιάσει το Pokemon στο παιχνίδι Pokemon GO στη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν, 2 Μαΐου 2020. Δεδομένου ότι η Ταϊβάν δεν έχει αναφέρει νοσούντες της νόσου COVID-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αρχές σκοπεύουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων.
EPA / DAVID CHANG

Ουκρανή γυναίκα τραβάει σέλφι με την παρέα της, καθώς κάθονται σε αυτοσχέδιο υπαίθριο καφέ, που το έστησαν ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο της Ουκρανίας, 2 Μαΐου 2020. Η οργάνωση αυτού του καφενείου έγινε ως δράση διαμαρτυρίας ενάντια στους περιορισμούς της καραντίνας. Οι διαδηλωτές απαιτούν να επιτραπεί στις μικρές επιχειρήσεις να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, ώστε να μην ζημιώνεται η επιχείρηση και να ικανοποιούνται οι οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων τους.
EPA / SERGEY DOLZHENKO

Άντρας κάνει εγκάρδια χειρονομία, καθώς πηγαίνει για μια βόλτα νωρίς το πρωί στην Κόρδοβα, Ισπανία, 2 Μαΐου 2020. Η Ισπανία ξεκινά μια φάση απο-κλιμάκωσης των μέτρων της καραντίνας, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.
EPA / Salas

Ζευγάρι απολαμβάνει την πανοραμική θέα της πόλης, στην Πράγα, Τσεχία, 1η Μαΐου 2020. Από την 1η Μαΐου ξεκινά η λειτουργία του μέτρου έξυπνης καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα, με εντοπισμό προηγούμενων επαφών θετικών στον ιό SARS-CoV-2 ατόμων. Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού, που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της νόσου COVID-19.
EPA / MARTIN DIVISEK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save