26.06.2020

«Εκλεκτά αλλά προσιτά»: Έτσι προσαρμόζεται η αθηναϊκή εστίαση στη μετά-lockdown εποχή

7 προτάσεις-καλά νέα για το πορτοφόλι μας: από το μοναδικό διάστερο εστιατόριο της πόλης μέχρι την έξυπνη ιδέα ενός wine bar που φτάνει στην πόρτα μας κι από ένα κορυφαίο γιαπωνέζικο εστιατόριο σε pop-up ανατρεπτικό καφενείο. Της Ζωής Παρασίδη.

Μόλις ανακοινώθηκε η ημερομηνία επαναλειτουργίας των εστιατορίων, φάνηκε ότι ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να κλείσουν ένα τραπέζι στο αγαπημένο τους, στο "casual" φαγητό τους έξω. Με τη δική μου παρέα κάναμε κράτηση σε αυτό που συνηθίζαμε να βρισκόμαστε στη ζωή πριν τον κορωνοϊό, στέλνοντας ένα μήνυμα στο Instagram που έγραφε «θα έρθουμε όσοι μπορούμε, το μάξιμουμ των ατόμων σημειώστε». 

Συζητώντας με 5 σεφ - εστιάτορες για το restart της εστίασης, τους προβληματισμούς τους, για όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια σκηνή κι όσα θα ήθελαν να δουν να συμβαίνουν στην Ελλάδα, μιλήσαμε και για κάποια διακεκριμένα εστιατόρια του εξωτερικού που μπήκαν σε μια πιο comfort λογική, προσφέροντας απλούστερα πιάτα με delivery και take away. Λίγο μετά, το δανέζικο Noma (που φιγουράρει σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου) άνοιξε ξανά λειτουργώντας προσωρινά ως υπαίθριο wine bar, φτιάχνοντας μόνο δύο μπέργκερ, χωρίς να χρειάζεται οι πελάτες να κάνουν κρατήσεις. 

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης βγήκε για λίγο από την κουζίνα του στο CTC κι ανέλαβε αυτή του Senios, σε μια pop-up συνεργασία που βαφτίστηκε Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ

Στα δικά μας, κάποιοι (λίγοι) βασικοί παίκτες της αθηναϊκής γαστρονομίας προσαρμόστηκαν στη νέα εποχή χωρίς να χάσουν την ποιότητα τους. Και κάποιοι παρουσίασαν μια δημιουργική συνεργασία, ένα pop-up γευστικό εγχείρημα που βγάζει έναν καταξιωμένο σεφ από την fine dining κουζίνα του και τον βάζει σε ένα σύγχρονο αστικό καφενείο. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης του εστιατορίου CTC και η ομάδα των Τhe Clumsies, Theory Bar & More, Odori Vermuteria Di Atene, Frater & Soror συναντήθηκαν στην καρδιά του κέντρου. 

Τι συμβαίνει λοιπόν στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Καλαμιώτου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ (Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 2103318778); Αγαπημένα πιάτα της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας συστήνονται ξανά, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εμπνέεται από μεζέδες και παραδοσιακά εδέσματα, σερβίρει πιάτα που θα μοιραστείτε στο τραπέζι κι ορεκτικά που μπορείτε να επιλέξετε από έναν πληθωρικό δίσκο (από 5 έως 14,50 ευρώ). 

Θα φάτε καπνιστή φάβα σχοινούσας με  jamon από ελληνικό iberico, λουκουμάδες μπακαλιάρου και μοσχαρίσιους κεφτέδες, «φέτα στο αλουμινόχαρτο» -δηλαδή μια πανακότα φέτας με μαρμελάδα ντομάτας και πιπεριά φλωρίνης, ceviche σαν χωριάτικη σαλάτα και ταρτάρ σαν αθηναϊκή. Ένας από τους κορυφαίους της ελληνικής γαστρονομίας συνεργάζεται με τους βραβευμένους της fine drinking σκηνής, μην ξεχνάμε ότι το Τhe Clumsies βρίσκεται στην έκτη θέση ανάμεσα στα 50 World’s 50 best Bars 2019. 

Συστήνει ξανά αγαπημένα πιάτα υπό το πρίσμα της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας...

ενώ πίνετε ποτό από τους βραβευμένους της fine drinking σκηνής.

Αυτές τις μέρες έγινε η ανακοίνωση του Michelin Guide για τα αστέρια 2020 Main Cities of Europe. Ένα πολύ καλό νέο  είναι η προσαρμογή του μοναδικού αυτή τη στιγμή διάστερου εστιατορίου της Αθήνας -που διατήρησε αυτή τη διάκριση- στη νέα εποχή. Η υψηλής γαστρονομικής αξίας άποψη της Σπονδής (Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 2107564021) για το πώς η γαλλική παραδοσιακή κουζίνα μπορεί να αποδοθεί με μοντέρνο τρόπο διαθέτει φέτος το καλοκαίρι τρεις πτυχές. Η μία από αυτές αφορά την παρέα, πρόκειται για ένα προσιτό μενού (για τα τις περγαμηνές του εστιατορίου) που σερβίρεται στον κήπο του εστιατορίου και σημαίνει «δείπνο με φίλους, δηλαδή επικοινωνία, ενσυναίσθηση, συμμετοχή, ασφάλεια, ξεγνοιασιά, ηρεμία, αλλά πρωτίστως σημαίνει μαζί. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι και να απολαύσουν τη φιλοξενία της Σπονδής με ασφάλεια», αναφέρει η ομάδα του εστιατορίου.

Παρότι  συγκεντρώνει διεθνή βραβεία και διακρίσεις από το 2001, η Σπονδή -που αποτελεί μέλος των 188 “Les Grandes Tables du Monde”- έχει προσφέρει και στο παρελθόν πιο οικονομικές προτάσεις. Όσον αφορά λοιπόν το μενού "Diner entre amis", με επικεφαλής τον Άγγελο Λάντο, η κουζίνα προλογίζει το μενού με τη φράση του Πάμπλο Πικάσο «η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας», ενώ ζωγραφίζει σε επτά στάδια με gougéres γραβιέρας, γκασπάτσο ντομάτας φράουλας, τεμπούρα λαχανικών με σάλτσα γιαούρτι - μέντα / σάλτσα κάρι – τζίντζερ, ένα ψημένο στο αλάτι ψάρι με σαλάτα φινόκιο και σάλτσα vierge, μια σιγομαγειρεμένη αρνίσια ωμοπλάτη, clafoutis κερασιού και churros με παγωτό καραμέλα και σάλτσα σοκολάτας για επιδόρπιο. Κοστίζει 70 ευρώ/άτομο. Παράλληλα, μια άλλη νέα φρέσκια πτυχή της Σπονδής είναι αυτή της «Άνεσης» η οποία μας καλεί να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί με τη συνοδεία των μοναδικών τυριών ή ελαφρών συνοδευτικών πιάτων, τόσο απλά. 

Αρνί / Σκόρδο / Ελιά / Πατάτα / Βασιλικός, από το προσιτό μενού Diner entre amis 7 σταδίων.

Όπως μας είχε πει την πρώτη μέρα επανεκκίνησης της εστίασης ο βραβευμένος σεφ του Aleria (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 2105222633), Γκίκας Ξενάκης, «πλέον προσφέρουμε και μια οικονομική λύση χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα και την πρώτη μας ύλη. Όσα θα δείτε στα μενού προσφέρονται ατομικά, έτσι ώστε να μην μοιράζεται ένα τραπέζι από το ίδιο πιάτο». Ένα ακόμα κορυφαίο εστιατόριο που είναι αφοσιωμένο στη νέα ελληνική κουζίνα έδειξε πως έχει γρήγορα αντανακλαστικά δημιουργώντας δύο νέα μενού γευσιγνωσίας, τα οποία σερβίρει αποκλειστικά, αφήνοντας στην άκρη για λίγο το a la carte.

Στη νεοκλασική μονοκατοικία του 19ου αιώνα θα δοκιμάσετε το "Earth & Sea" και το "Garden & Nature" μενού (μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ), ενώ η τιμή τους ξεκινάει από τα 40 ευρώ/άτομο και φτάνει τα 60 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί), αναλόγως με το πόσα από τα πιάτα θα επιλέξετε. 

Στην αυλή του Aleria, σε μια νεοκλασική μονοκατοικία του 19ου αιώνα στο Μεταξουργείο.

Στο πιο μικρό, δημοφιλές και hip γιαπωνέζικο εστιατόριο του κέντρου, στο Sushimou (Σκούφου 6, Αθήνα, τηλ. 211407 8457) παρομοιάζουν την νέα τους κίνηση  με το Breaking Bad και τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα της σειράς, τον Saul Goodman, που απέκτησε τη δική του spin-off σειρά. Έτσι και στην οδό Σκούφου, ο Αντώνης Δρακουλαράκος πήρε ένα από τα ενδιαφέροντα πιάτα του, το Chirashi Don και του έφτιαξε το δικό του pop-up «μαγαζί». Το ονόμασε "Sushi Lunchi" και το λειτουργεί στον ίδιο χώρο. 

Σερβίρει διάφορες εκδοχές του: πέντε συνταγές με ωμό ψάρι, με τόνο, σολομό ή λαυράκι με αγγούρι, αβοκάντο, τζίντζερ, γουασάμπι, σόγια και τραγανό νόρι, πάντα μέσα σε ένα μπολ με ξυδάτο ρύζι. Το "Sushi Lunchi" προσφέρεται μόνο με take away (τηλεφωνήστε στο 6908 831200 για να σας το ετοιμάσουν) και delivery (μέσω Wolt), από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00 μέχρι 22:00. Αποτελεί μια τέλεια επιλογή αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ όσα σερβίρει αυτό το υψηλού επιπέδου sushi bar, αλλά και νόστιμη λύση αν σας έχουν λείψει οι γεύσεις του και δεν έχετε βρει ακόμα 1 από τις 12 θέσεις της μπάρας του. 

Sushi Lunchi για όσους δεν βρίσκετε μια θέση στο μικρό Sushimou

Με amuse bouche σπανακοτυρόπιτα και ταραμοσαλάτα που συνοδευέται από αραβικές πίτες, με σούπα ημέρας, ταρτάρ φαγκρί με ξινόμηλο, φύκια, σορμπέ πιπεριάς, με καλαμάρι σχάρας που συνοδεύεται από σαλάτα μαυρομάτικα, μους καπνιστής τσακώνικης μελιτζάνας και μαρμελάδα ντομάτας με λουκάνικο Δράμας, με γαρίδες γιουβετσάκι, με μοσχαρίσιο διάφραγμα και γλυκό ημέρας, το Εστιατόριο «Βασίλαινας» (Βρασίδα 13, Ιλίσια, τηλ. 2107210501) στην περιοχή του Χίλτον εμπλούτισε το μενού γευσιγνωσίας του και το προσφέρει στην τιμή των 42 ευρώ. Συνοδευόμενο από τρία ποτήρια κρασί κοστίζει 50 ευρώ.  

Γνωστός για το ανατρεπτικό του στυλ, ο Στράτος Δρακούλης ή Drakoulis των κρεοπωλείων και των Dry & Raw εστιατορίων αναζητά διαρκώς τους καλύτερους προμηθευτές και συνεργάτες premium κρεάτων από όλο τον κόσμο. Και λίγο πριν γίνει η επανεκκίνηση της εστίασης δημιούργησε τα "the Real Deal Meal kits", πέντε πακέτα φαγητού με εκλεκτή πρώτη ύλη για να ξυπνήσετε τον σεφ μέσα σας και να φτιάξετε το δικό σας γεύμα στην άνεση του σπιτιού σας. Όλα όσα θα χρειαστείτε είναι μέσα στα κιτ γεύματος, μαζί με μια λεπτομερή συνταγή για να ακολουθήσετε. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι' αυτά εδώ

Και λίγο καλό κρασί 

Το Vintage (Μητροπόλεως 66, Αθήνα, τηλ. 2130296570)  είναι το wine bar της Αθήνας με τη μεγαλύτερη λίστα κρασιών σε ποτήρι, με περισσότερες από 850 επιλογές. Και πολύ πρόσφατα παρουσίασε ένα νέο delivery menu με κλασικά και νέα πιάτα αλλά και μια πλούσια συλλογή σε ποτήρι που μπορούμε να απολαύσουμε κι έξω από τον χώρο του, μια έξυπνη ιδέα που γεννήθηκε σε ημέρες καραντίνας, την υπηρεσία  “Wine Delivery per Glass”.

To Vintage της Μητροπόλεως είχε μια εκπληκτική ιδέα, την υπηρεσία  “Wine Delivery per Glass”

Είτε λοιπόν είστε δύο ή μια μεγάλη παρέα, πλέον μπορεί ο καθένας να επιλέξει ακριβώς το κρασί που επιθυμεί αντί για ολόκληρο μπουκάλια. Το ατομικό σας κρασί θα έχει την ιδανική θερμοκρασία για να το απολαύσετε στο σπίτι, στο γραφείο, όπου κι αν βρίσκεστε, χωρίς να έχετε μαζί σας μια ολόκληρη φιάλη ή πολλές διαφορετικές για να καλύψετε κάθε γούστο. 

Η λίστα θα ανανεώνεται συχνά. Παράλληλα, το Vintage έχει δημιουργήσει και ένα delivery menu, με διαχρονικά και αγαπημένα πιάτα με ντόπια υλικά, πλατώ τυριών αι αλλαντικών από μικρούς παραγωγούς, ιδανικά για να συνοδεύσουν το κρασί σας.

Το Vintage έχει κι ένα ωραίο delivery μενού φαγητού που πρέπει να ανακαλύψετε.

Οι παραγγελίες γίνονται μέσω των εφαρμογών Wolt (για παραγγελίες άνω των 25 ευρώ) και efood (ελάχιστη παραγγελία 7 ευρώ) και η διανομή αφορά στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα παραλαβής από το κατάστημα με απευθείας κλήση και 10% έκπτωση. 

Σημαντικό, τα κρασιά του Vintage είναι κάτι παραπάνω από «ψαγμένα» και οι τιμές του πολύ λογικές. Μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνοι σας στο eshop του. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED