Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
27.02.2018

Πανέτοιμοι για το τέλος του κόσμου

Πυρηνικά σε χέρια Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, Έμπολα, φυσικές καταστροφές. Όλο και περισσότεροι δείχνουν αποφασισμένοι να επιβιώσουν, κάποιοι με όποιο τίμημα, και κάποιοι άλλοι με όλες τις ανέσεις τους, κατά προτίμηση στη Νέα Ζηλανδία.

O Ρίτσαρντ Ντουέρτε θυμάται ακόμη το περιστατικό που οδήγησε στη δική του αφύπνιση: ήταν ο τυφώνας Άντριου, που έπληξε το 1992 τη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 270 χλμ/ώρα αφήνοντας πίσω του ζημιές 26 δισ. δολαρίων και τουλάχιστον 65 νεκρούς. Τότε κατάλαβε τη σημασία του να είσαι προετοιμασμένος για έκτακτες καταστάσεις και μυήθηκε στην κουλτούρα του prepping (εκ του prepare). Ο Ντουέρτε δεν είναι μόνος του: υπολογίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ οι preppers ή survivalists, όσοι δηλαδή προετοιμάζονται για την καταστροφή, είναι 3 εκατομμύρια.

«Κάποιοι προετοιμάζονται για τα πάντα: από σοβαρά περιστατικά ανάγκης, όπως τυφώνες, πλημμύρες και σεισμούς, έως τα γελοία», λέειο Ντουέρτε στον Guardian στα πλαίσια της National Preppers And Survivalists Expo, μία από τις 17 εκθέσεις ειδών επιβίωσης των ΗΠΑ. Ο Ντουέρτε είναι εκεί για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Surviving Doomsday: A Guide for Surviving an Urban Disaster.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τους προετοιμασμένους και τους μη. Σκοπός του βιβλίου του, όπως και χιλιάδων άλλων, και πλήθους βίντεο και podcasts, είναι να προσελκύσουν τους δεύτερους στην κατηγορία των πρώτων.

Η απήχηση του prepping αυξάνεται διαρκώς. Αφετηριακές αιτίες που συχνά υποδεικνύονται είναι φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, όπως η κρίση του 2008, που έδειξε στα αμερικανικά νοικοκυριά πόσο εύθραυστη ήταν η ευμάρειά τους. Άλλοι θορυβούνται από το σημερινό χάος της Βενεζουέλα ή το ξέσπασμα του Έμπολα, κάποιοι εστιάζουν στις κοινωνικές αναταραχές στις χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας). Όποια κι αν είναι η αιτία που θα την προκαλέσει, οι preppers προετοιμάζονται για την ημέρα που ο νόμος θα πάψει να ισχύει, την στιγμή SHTF (shit hits the fan) και το διάστημα WROL (without rule of law) που θα ακολουθήσει.

Μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης: τη διασφάλιση τροφής (κυνήγι, καλλιέργεια, εκτροφή)ς, τη χρήση όπλων, την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την παροχή ιατρικής φροντίδας. Έχουν διαρκώς μια τσάνταΗ λεγόμενη bug-out bag με όλα τα απαραίτητα για τις πρώτες 72 ώρες, την οποία στην κακιά την ώρα θα περάσουν στους ώμους και θα εξαφανιστούν σε καταφύγια –υποτίθεται ότι ο σωστός prepper έχει έτοιμα τρία διαφορετικά σχέδια διαφυγής. Στο υπόγειό τους έχουν στολές που προστατεύουν από τη ραδιενέργεια, φίλτρα και ταμπλέτες που καθαρίζουν το νερό ή απλώς πολύ πολύ καφέ

Ο Ντουέρτε γνωρίζει πως υπάρχουν πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις από το γείτονα που προνοεί για την περίπτωση που κοπεί το ρεύμα: «Κάποιοι προετοιμάζονται για την έλευση των ζόμπι ή τη στιγμή που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τους κλείσει σε στρατόπεδο». Γενικά, οι διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες για Ιλουμινάτι, Μασόνους και τον Αντίχριστο τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης στις τάξεις των survivalists. Ένας άνδρας στο Φοίνιξ κρατά 1.000 ψάρια στην πισίνα του, ώστε να έχει τροφή όταν «η μαζική ηλιακή έκλαμψη στείλει την ανθρωπότητα πίσω στη Λίθινη Εποχή».

Οι preppers αναφέρονται απαξιωτικά στα «ζόμπι», «όλους εκείνους τους τρελούς που δεν προετοιμάζονται, και που θα ζητιανεύουν έξω από την πόρτα σου την τρίτη ημέρα, που οι προμήθειες θα τους τελειώσουν».


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (http://bit.ly/2EsOxFn). 

Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
Nέες ενδυμασίες στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας: Έχουμε μια υποψία πως δεν αρέσουν και τόσο!
TIMELINE
Ιμπρεσιονισμός: 150 χρόνια από την πρώτη έκθεση-ορόσημο γιορτάζει το Παρίσι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Στο Βερολίνο μας είπαν πως «δεν έχουμε προσωπικότητα» - είχαμε όμως τους DIIV
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Το Τριήμερο της Αποκριάς στην Αθήνα
ΠΟΛΗ
«Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι»: Ένα μυθιστόρημα δυναμίτης για τα υποκριτικά ήθη των πουριτανών κάθε εποχής
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Λιτές προσόψεις και art deco στοιχεία, σε μία αστική μονοκατοικία του 1938 στα Χανιά
DESIGN
16.03.2024
Η Κρίστεν Στιούαρτ εκπληρώνει queer όνειρα και εφιάλτες στον αισθησιακό, βίαιο Ματωμένο Δεσμό
ΣΙΝΕΜΑ
Ελίνα Ψύκου, πόσο σκοτάδι έχει ο κόσμος μέσα του;
ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
NEWS
Save