Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Ο Brettos είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Αθήνας

Ένα αποστακτήριο 108 ετών με σήμα κατατεθέν τα πολύχρωμα μπουκάλια στους τοίχους σερβίρει 50 διαφορετικές γεύσεις λικέρ και «πρωταγωνιστεί» σε χιλιάδες λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Φωτογραφίες: Nατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα η Ακρόπολη. Θα ακολουθούν με μικρή διαφορά μεταξύ τους το Ηρώδειο, το Σύνταγμα, το Καλλιμάρμαρο και ο… Βrettos. Υπερβολή; Κι όμως αν κάτσει κανείς στο μπαρ της Κυδαθηναίων, που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο από το 1909, θα διαπιστώσει ότι ορδές τουριστών θα μπουν στο εσωτερικό του για να τραβήξουν φωτογραφία (πολλές φορές είναι selfie) με την κάμερα ή το κινητό τους.

Όλοι μπαίνουν στον Brettos για να φωτογραφίσουν

Ο Brettos με την υπέροχη σκηνογραφία των πολύχρωμων μπουκαλιών που δεσπόζουν στους τοίχους του αλλά και με τα ξύλινα βαρέλια φαντάζει σαν το ιδανικό μέρος για να «ανεβάσεις» μια εικόνα στα social. Και μετά θα κάτσεις για να απολαύσεις κάποιο από τα 50 λικέρ του. Εδώ πέρα εκτός από τις παραδοσιακές γεύσεις όπως μαστίχα -που κάνει θραύση τόσο σε Έλληνες όσο και σε τουρίστες- σερβίρεται καρπούζι, τριπλ σέικ (πορτοκάλι τριπλής απόσταξης), σμέουρο, πέπερμιντ (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι), καρύδα και άλλα ωραία πράγματα.

και μετά να πιουν.

είτε το φημισμένο brandy του

είτε μία από τις 50 διαφορετικές ποικιλίες λικέρ

Οι τόσες πολλές επιλογές δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για πειραματισμούς αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για άγχος. Οι εξυπηρετικότατοι άνθρωποι του μπαρ θα σου προσφέρουν ένα σφηνάκι για να δοκιμάσεις τη γεύση που σου έχει κάνει κλικ ώστε να σιγουρευτείς ότι σου ταιριάζει πριν παραγγείλεις. Πέρα από τα λικέρ υπάρχουν τα τρία δικά του ούζα - το πιο ιδιαίτερο είναι με 50% αλκοόλ πενταπλής απόσταξης που σίγουρα είναι δυνατό αλλά πιο βελούδινο στη γλώσσα από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Εντός του μπαρ υπάρχει πέρα από το πορτραίτο του πρώτου ιδιοκτήτη, Μιχάλη Βρεττού, και το πρώτο καζάνι απόσταξης που φυσικά πλέον δεν λειτουργεί. Οι συνταγές των λικέρ παραμένουν ίδιες εδώ και 108 χρόνια αλλά η παραγωγή έχει σαφώς αυξηθεί λόγω της ζήτησης κι έτσι η απόσταξη γίνεται εκτός του χώρου του μπαρ.

To κατάστημα άνοιξε το 1909 από τον Μιχαήλ Βρεττό.

Το αρχικό αποστακτήριο.

Τα τελευταία χρόνια ο Brettos έχει περάσει στα χέρια της οικογένειας Παπαδονικολάκη. Η κ. Αριάννα Παπαδινοκολάκη λέει ότι «οι Αμερικάνοι τουρίστες προτιμούν κυρίως το λικέρ καρπούζι και το μάνγκο ενώ οι Τούρκοι το λικέρ καφέ». 

Δίπλα μου κάθεται ένα ζευγάρι Αμερικανών με καταγωγή από το Ιράκ που έχουν έρθει στην Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος. Πέρασαν από Κρήτη, Σαντορίνη και Μύκονο και τώρα βρίσκονται στην Αθήνα για μόνο μία ημέρα. Είναι μόλις μία το μεσημέρι αλλά απολαμβάνουν το cocktail τους. «Θέλαμε απλώς να περπατήσουμε στην Πλάκα και στο κέντρο της Αθήνας. Ρωτήσαμε λοιπόν στη γειτονιά ποιο είναι το μέρος που οπωσδήποτε έπρεπε να δούμε και μας σύστησαν το Brettos. Και πραγματικά είναι φοβερό μέρος, λες και έχει ξεπηδήσει από ταινία».

Η κ. Παπαδινοκολάκη επιβεβαιώνει ότι οι ξένοι δεν έχουν πρόβλημα να πιουν από νωρίς: «Θα περάσουν έστω για ένα cocktail. Πολύ καλοί πελάτες είναι οι επίσης οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που έρχονται για να αγοράσουν ούζο».

Αcropolis Martini (ούζο, λιμοντσέλο, φρέσκος χυμός λεμόνι)

Λικέρ μπανάνα, cherry, peppermint.

Κάποια στιγμή μπαίνει στο μαγαζί μια μεγάλη και φουριόζικη παρέα Ισπανών από τη Σεβίλλη, πιάνουμε την κουβέντα σε κουτσά στραβά αγγλικά και μας λένε ότι έχουν δει δημοσιεύματα για το Brettos σε ξένα sites και ήρθαν επί τούτου.

Εκτός από τα λικέρ αλλά και τα signature cocktail του όπως το Αcropolis Martini (ούζο, λιμοντσέλο, φρέσκος χυμός λεμόνι, 9.00 €) ή το Sea Breeze (τζιν, μαστίχα, φρέσκος χυμός λάιμ, αγγούρι, 8.00 €) εδώ σερβίρονται 200 ετικέτες ελληνικών κρασιών καθώς και το εξαιρετικό brandy του καταστήματος.

Άλλη μια χρήσιμη πληροφορία είναι πώς ό,τι πιείτε εδώ είναι και προς πώληση σε μπουκάλι. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν μια παρέα Γάλλων που με το που μπαίνουν στο μπαρ φωτογραφίζουν τα πολύχρωμα μπουκάλια, τα ξύλινα βαρέλια, την παλιά ταμειακή μηχανή και μετά αγοράζουν ένα μπουκάλι λικέρ μαστίχα κι ένα με λικέρ καρπούζι. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Αθήνα, ούτε η πρώτη φορά που ερχόμαστε στο Brettos. Και όταν ξανάρθουμε πάλι θα περάσουμε για ένα ελληνικό λικέρ».

Brettos, Κυδαθηναίων 41, τηλ. 21 0323 2110

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ
NEWS
Save