Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
28.11.2017

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας μας εξηγεί γιατί δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την αρχιτεκτονική

Ο δημιουργός του Archisearch.gr στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας της αρχιτεκτονικής ως πολιτισμική παράμετρος αλλά και στο να τη συστήσει σ' αυτούς που έχουν αισθητική, που εκτιμούν το ωραίο.

Φωτογραφία: Κωστής Σοχωρίτης

Υπάρχει ένα site που διερευνά,  επιλέγει, παρουσιάζει έργα που αφορούν διάφορες πτυχές της αρχιτεκτονικής. Αποτελεί ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο που στοχεύει στην πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και της συνδιαλλαγής μεταξύ των τεχνών, του design, του οικολογικού σχεδιασμού και των κατασκευαστικών τεχνολογιών.

Το Archisearch.gr εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2011. Ξεκίνησε από τον Βασίλη Μπαρτζώκα μετά την παρότρυνση του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Δημήτρη Ποτηρόπουλου (Potiropoulos+Partners), ο οποίος είχε και ρόλο ειδικού συμβούλου τα πρώτα δύο χρόνια, με όραμα να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα επικοινωνίας για το δίκτυο των νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που να προβάλλει το έργο τους.

Το Archisearch εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με το δομημένο -και μη- αρχιτεκτονικό πλαίσιο και τις παραμέτρους του. Δηλαδή; «Τέτοια θέματα κυμαίνονται από τα κοινωνικά οφέλη ενός έργου και τη συμβολή του στην περιοχή ένταξης, έως την ατμόσφαιρά του και την κατασκευαστική υλοποίηση του. Μέσω της ενημέρωσης και προβολής της αρχιτεκτονικής, προωθεί τη σύνδεση μεταξύ της κοινωνίας και της αρχιτεκτονικής παραγωγής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράμε με το κοινωνικό και φυσικό πλαίσιο» εξηγεί ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Ασφαλώς πρόκειται για εξειδικευμένη ιστοσελίδα που κυρίως απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, design aficionados, φοιτητές αρχιτεκτονικής, designers, ακαδημαϊκούς και άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Ωστόσο, «αποτελεί παράλληλη επιδίωξη των συντελεστών, η ιστοσελίδα να δρα ως έναυσμα ώστε να δημοσιοποιηθεί ο λόγος για την αρχιτεκτονική στο ευρύ κοινό και να προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική σε διεθνές επίπεδο».

Η δράση της ιστοσελίδας, όπως και οι διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ή επιμελείται το Archisearch (Συνέδριο ΕΣΩ, Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, Architecture and Design Film Festival το οποίο έρχεται τον Απρίλιο από τη Νέα Υόρκη που διοργανώνεται ήδη οχτώ χρόνια με μεγάλη επιτυχία κ.ά.) στοχεύουν στην ανάδειξη και επισήμανση της αξίας της αρχιτεκτονικής ως πολιτισμική παράμετρος αλλά και «το άνοιγμά της σε αυτούς που τους αρέσει το design και η αρχιτεκτονική, που έχουν αισθητική, που θέλουν να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, τους αρέσει το ωραίο, τους ανθρώπους με άποψη, αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αυτούς που οδηγούν τις εξελίξεις». 

Ο ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής designembassador.com με έδρα το Βερολίνο και εμπνευστής του Archisearch έχει διαπιστώσει πως οι Έλληνες δείχνουν ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και το καλό design, παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πιο εξειδικευμένο κοινό, που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το χώρο και τους υπόλοιπους αναγνώστες, οι οποίοι έχουν ένα έμμεσο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική παραγωγή.

Arkki.gr: Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και νέους εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας της Φινλανδίας το οποίο αναπτύσσει στην Ελλάδα το Archisearch σε συνεργασία τον εκπαιδευτικό ομίλο ΑΚΤΟ. Φωτογραφία: Λουίζα Νικολαϊδου

Ένας λόγος για την έλλειψη εξοικείωσης κατά τον Βασίλη Μπαρτζώκα «ίσως να είναι η περιορισμένη προβολή θεμάτων αρχιτεκτονικής και πόλης στα mainstream media, κάτι που όμως ευτυχώς αλλάζει, ή και ο πιο "δύσκολος  λόγος" που πολλές φορές χαρακτηρίζει τους αρχιτέκτονες και που πιθανώς να αποκλείει μια ευρύτερη μετάδοση σχετικών θεμάτων. Πιστεύουμε όμως, πως υπάρχει πολύς χώρος για δραστηριοποίηση τόσο στο διαδίκτυο, αλλά και μέσα από πολιτισμικούς φορείς ή και μεμονωμένες πρωτοβουλίες, ώστε η επικοινωνία θεμάτων σχετικών με την αρχιτεκτονική να αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια».

Σ' αυτή τη λογική, το Archisearch στηρίζει το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης μέσω της αρχιτεκτονικής για παιδιά, το Arkki, που έχει ήδη αναπτύξει  δραστηριότητες μέσα από την στρατηγική συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΤΟ σε πάνω από έξι πόλεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Λαμία, Καλαμάτα και Κρήτη) ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και η Κύπρος.

Ποιοι βλέπει να είναι οι στόχοι των νέων αρχιτεκτόνων; Ποιες είναι οι δουλειές, τα έργα που του αρέσει να αναδεικνύει; «Αρχικά πρέπει για άλλη μια φορά να επισημάνουμε το πλαίσιο στο οποίο συντελείται η σύγχρονη αρχιτεκτονική παραγωγή στην Ελλάδα. Βαθιά ριζωμένη πλέον η κρίση, τα περιθώρια διάκρισης σε ένα κλάδο παγωμένο, όπου οι ευκαιρίες για δημόσια έργα έχουν σχεδόν εκλείψει, ενώ ιδιωτικά έργα, κατοικίες ή ξενοδοχεία για παράδειγμα, συντελούνται υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, είναι περιορισμένα».

Τα περισσότερα δραστήρια γραφεία φαίνεται να συνεργάζονται με μια εξειδικευμένη αγορά, συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού συνεπώς, όμως «οι νέοι αρχιτέκτονες αναζητούν διαφορετικούς εναλλακτικούς δρόμους αρχιτεκτονικής έκφρασης και παρουσίας μέσα από τη συμμετοχή τους σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και μάλιστα διεθνείς, με αρκετές διακρίσεις. Πρόσφατα για παράδειγμα, ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος και η Γεωργία Συριοπούλου κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Room 18 που διοργάνωσαν οι ΔΟΜΕΣ, ενώ το γραφείο TOPIO7 κέρδισε το διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση του πρώην νεκροταφείου Νεάπολης Νίκαιας».

Διαγωνισμός Color in Architecture

Το Archisearch στηρίζει και δημοσιεύει τις καινοτόμες αυτές ιδέες, ενώ πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός Color in Architecture που οποίο επιμελήθηκε και συνδιοργάνωσε μαζί με την πολυεθνική εταιρία AkzoNobel Powder Coatings στον οποίο έλαβαν μέρος νέοι αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών.

Όσον αφορά τις δουλειές του εξωτερικού που δημοσιεύονται στο Archisearch, ο Βασίλης Μπαρτζώκας πιστεύει πως το βλέμμα στο εξωτερικό λειτουργούσε πάντα ως διδακτικό μέσο, ειδικότερα όσον αφορά χώρες που η αρχιτεκτονική σκέψη και τεχνική έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. «Σίγουρα δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη ανάμεσα στα έργα που προέρχονται από γραφεία του εξωτερικού, αλλά κυρίως ενδιαφερόμαστε να ξεχωρίσουμε αυτά που διακρίνονται από καινοτομία στη σκέψη και προσέγγιση του αντικειμένου. Σε πολλές περιπτώσεις, τα έργα ξένων αρχιτεκτόνων προβάλλουν πτυχές τις αρχιτεκτονικής που είτε δεν έχουν εξελιχθεί επαρκώς στην Ελλάδα, είτε διαφέρουν εξαιτίας των διαφορετικών συνθηκών που καθορίζουν το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η συνύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων, εμπλουτίζει το περιεχόμενο».

Η Μαρίζα Δαούτη είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και κάτοχος Master στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής από το Bartlett School of Architecture, UCL. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε μέρος σε εργαστήρια και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, ενώ έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Βαρκελώνη και πλέον μένει στο Λονδίνο.

Εκτός από τον εμπνευστή του, ποιοι αποτελούν την ομάδα του Archisearch; Οι βασικοί συνεργάτες που επιμελούνται τη σελίδα και κατά μεγάλο μέρος το περιεχόμενο που προωθείται στα social media, είναι η lead editor, Μαρίζα Δαούτη και η junior editor, Τίνα Μαρινάκη. Και οι δύο έχουν σπουδές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και πρακτική εμπειρία στο αντικείμενο. 

Η Τίνα Μαρινάκη είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία. Έχει συμμετάσχει σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς εργαστήρια και εκθέσεις. Από το 2015 έως τον Οκτώβριο του 2017 σημαντική ήταν και η συμβολή της Lead Editor Ανθής Ροζή, η οποία είναι επίσης τελειόφοιτη του τμήματος αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα, υπάρχει ένα δίκτυο συνεργατών που αρθρογραφούν περιοδικά, προσφέροντας προσωπικές καταβολές στον τομέα της δικής τους ειδικότητας, όπως ο Άρης Γιαννόπουλος, ιδρυτής των WoArchitects και η Ελένη Τσιριντάνη, αρχιτέκτονας τοπίου και άλλοι.

Γνωρίστε το Archisearch.gr εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
Save