Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
21.11.2020

Μέσα σε ένα παλιό ισόγειο που μεταμορφώθηκε σε ένα ζηλευτό σπίτι

Οι Cadu architects σχεδίασαν τη νέα ζωή ενός ισόγειου διαμερίσματος χαρίζοντάς του την αίσθηση μιας μονοκατοικίας.

Φωτογραφίες: Βασίλης Θανόπουλος

Μία -εγκαταλελειμμένη από χρόνια- παλιά ισόγεια κατοικία στην Ηλιούπολη ενοποιήθηκε με το πέτρινο ημιυπόγειο του κτιρίου και αναδιαμορφώθηκε πλήρως από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Cadu architects προκειμένου να αποτελέσει τη νέα κατοικία μιας οικογένειας. 

Στο ισόγειο έγινε πλήρης αναδιάταξη των χώρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καθιστικό ενοποιημένο με την κουζίνα, ένα λουτρό και το κύριο υπνοδωμάτιο. Η σκάλα τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο του διώροφου πλέον σπιτιού ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και τα δύο επίπεδα. Στο ημιυπόγειο δημιουργήθηκαν δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό και ένας μικρός βοηθητικός χώρος.

«Το διαμέρισμα βρίσκεται στραμμένο προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα αναδιαμόρφωσης του ανεκμετάλλευτου υπαίθριου χώρου σε κήπο, σε συνεργασία με την εταιρεία ecoscapes, δίνοντας μία αίσθηση μονοκατοικίας», όπως περιγράφουν οι αρχιτέκτονες. 

 

Τα χρώματα των αναρριχητικών φυτών και του ιαπωνικού σφενδάμου συνδυάζονται και δημιουργούν αντιθέσεις με τα υλικά της παλιάς μεσοτοιχίας, τον έγχρωμο σοβά και το σπασμένο κεραμίδι στο έδαφος.       

«Η ανακαίνιση ήταν ριζική καθώς η κατάσταση του σπιτιού ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε τη διατήρηση των παλιών του στοιχείων, των δαπέδων και των κουφωμάτων. Το παλιό τζαμωτό στο ισόγειο ανακατασκευάστηκε, απέκτησε νέα στέγη και μετατράπηκε στην κουζίνα του σπιτιού, διατηρώντας τη λειτουργία του ως βασική είσοδος φυσικού φωτισμού στο διαμέρισμα». 

Το δάπεδο του ισογείου καλύφθηκε με δρύινο πάτωμα ενώ στο ημιυπόγειο και τα λουτρά επιλέχθηκαν πατητές τσιμεντοκονίες σε λευκή, γκρι και πράσινη απόχρωση. Η λευκή τσιμεντοκονία στο δάπεδο του ημιυπογείου επιλέχθηκε για να φωτίσει τον χώρο και να εξισορροπήσει τον περιορισμένο φυσικό φωτισμό. 

Αντίστοιχα, σε όλο το σπίτι κυριαρχούν οι ανοιχτόχρωμοι τόνοι με εξαίρεση την κουζίνα στην οποία κυριαρχεί το σκούρο γκρι τονίζοντας τη γραμμικότητά της. 

Όλα τα έπιπλα είναι μοναδικά, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα ειδικά για τους χώρους του σπιτιού σε λευκή απόχρωση και ξύλο από δρυ και κόντρα πλακέ σημύδα. Εξωτερικά, η ανακατασκευή του παλιού τζαμωτού τονίστηκε με κόκκινο χρώμα σε διάλογο με το νέο κήπο στον ακάλυπτο. 

Οι Cadu (Construction Architecture Design Urbanism) είναι μία ομάδα αρχιτεκτόνων με κοινή αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να στραφεί ξανά προς τον χρήστη, διερευνώντας εκ νέου τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σωτήρη Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα ως ένα ανοιχτό δίκτυο αρχιτεκτόνων. Σήμερα έχουν την έδρα τους στην Κυψέλη και αποτελούνται από τους Γιάννη Παπαγιαννάκη, Σωτήρη Κουβόπουλο, Γιώργο Παπαδάκη και Ειρήνη Φιλιπποπούλου. 

Η ομάδα πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική αναφέρεται σε όλους και κάθε παρέμβαση οφείλει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. «Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία με τον χρήστη και τη συνεχή ανάλυση και διερεύνηση των δεδομένων του κάθε έργου», όπως λένε. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED