21.07.2019

Δύο υπέροχες σαλάτες για το καλοκαίρι με καρπούζι και πεπόνι

Δροσιστικές σαλάτες που απογειώνουν την αντίθεση γλυκού-αλμυρού, τόσο που δεν θα πιστεύεις ότι ξόδεψες μόλις δέκα λεπτά για να τις ετοιμάσεις.

Κείμενο: Άννα Χαλικιά

Πολύ μικρή, κάτι βράδια του Αυγούστου, έβλεπα τον παππού τον Γιάννη να κόβει μια μεγάλη φέτα καρπούζι -μεγαλύτερη απ’ το κεφάλι μου-, να τη βάζει σε μια πιατέλα μαζί με ένα παχύ κομμάτι φέτα, να βουτά δυο παξιμάδια και να κάθεται να τα απολαύσει, λες και ήταν το πιο νόστιμο γεύμα του κόσμου. Μια γαστριμαργική τελετουργία του καλοκαιριού.

Το υιοθέτησα κι εγώ και τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που η ατμόσφαιρα πλησιάζει τη θερμοκρασία σώματός μου, σκαρώνω γεύματα συνδυάζοντας καλοκαιρινά φρούτα -καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα- με τυρί, παξιμάδι και καμιά φορά αλλαντικό.

Δροσιστικές σαλάτες - γεύματα, που απογειώνουν την αντίθεση γλυκού και αλμυρού και τόσο εντυπωσιακές, που δε θα πίστευες ότι ξοδεύτηκαν 10 λεπτά για να τις φτιάξω.

Σαλάτα με καρπούζι, ντοματίνια και φέτα & σαλάτα με πεπόνι, προσούτο και χαλούμι
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 5-6 λεπτά για το χαλούμι

Υλικά για τη σαλάτα με καρπούζι

3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
½ καρπούζι μέτριου μεγέθους, καθαρισμένο, ξεσποριασμένο, κομμένο σε κύβους
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
200 γρ. Φέτα με 40% λιγότερο αλάτι, θρυμματισμένη

Υλικά για τη σαλάτα με πεπόνι

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
4 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 κ.σ. για το χαλλούμι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. πράσινα σαλατικά (πχ. μαρούλι, iceberg, baby ρόκα κλπ), χοντροκομμένα
½ πεπόνι, καθαρισμένο, σε λεπτές φέτες
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες
10-12 φύλλα φρέσκο βασιλικό
5-6 λεπτές φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε κομμάτια
225 γρ. χαλούμι, σε κομμάτια

Διάβασε την εκτέλεση των συνταγών στο madameginger.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ POPTRIVIA
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED