Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
07.03.2020

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης σχεδίασε ένα διαμέρισμα που θυμίζει γκαλερί ζωγραφικής στην Κίνα

Στον 22ο όροφο συναντιούνται το Bauhaus με μια τραπεζαρία τσαγιού, οι ιδέες των γραφείων Minas Kosmidis Architects και YuQiang and Partners με έδρα την πόλη Shenzhen.

Δύο αρχιτεκτονικά γραφεία με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεν, με αναφορές και πεποιθήσεις που συμπίπτουν δε, συναντήθηκαν σε ένα διαμέρισμα και πάντρεψαν δύο κουλτούρες κατά τον σχεδιασμό του παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το σπίτι που θα δείτε παρακάτω είναι μια συνεργασία του Minas Kosmidis  Architects με έδρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και του YuQiang and Partners με έδρα την πόλη Shenzhen στην Κίνα.

Το έργο -που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια- αφορά τον εσωτερικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος εμβαδού 250 τετραγωνικών μέτρων στον 22ο όροφο ενός νεόδμητου ψηλού κτιρίου κατοικιών. Το κτίριο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου “real estate project “στην πόλη Dongguan η οποία λόγω εκτεταμένης ανοικοδόμησης και εξάπλωσης της προς την πόλη Shenzhen στην νοτιοανατολική Κίνα καταλήγει να θεωρείται πλέον σχεδόν προάστιο της. Το διαμέρισμα αρχικά μελετήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως διαμέρισμα - δείγμα το οποίο θα έβλεπαν οι υποψήφιοι αγοραστές στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα. Στη συνέχεια το διαμέρισμα αγοράστηκε από κάποιον υποψήφιο πελάτη και σημερινό ιδιοκτήτη έτσι όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε. 

Το γραφείο YuQiang and Partners αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του πελάτη και του γραφείου Minas Kosmidis Architects, μετέφερε τη γνώση του για τον τρόπο ζωής μιας κινέζικης οικογένειας  και ανέλαβε τον ρόλο της καθημερινής επίβλεψης και της κατασκευής, καθώς και την έρευνα της τοπικής αγοράς για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, φωτιστικών και επίπλων. 

Οι αρχιτέκτονες έπρεπε να μελετήσουν και να διαμορφώσουν μια νέα αισθητική ταυτότητα διαβίωσης για μία υποθετική τετραμελή κινέζικη οικογένεια με φιλοδυτική κουλτούρα και παιδεία αλλά κινέζικο τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός έπρεπε να εμπεριέχει στοιχεία περισσότερο δυτικά αλλά πάντα με σεβασμό στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της καθημερινότητας στη χώρα όπου βρίσκεται. 

«Το διαμέρισμα διαμορφώθηκε λειτουργικά έχοντας έναν μεγάλο καθημερινό  χώρο που εμπεριέχει τον χώρο της κύριας τραπεζαρίας αλλά και τον χώρο τσαγιού που αποτελεί βασική κινέζικη συνήθεια, σε άμεση σχέση και επαφή με τον κλειστό χώρο κουζίνας , τον χώρο του μπαρ και τέλος την τουαλέτα των ξένων. Προτεραιότητα στην οργάνωση των χώρων αποτέλεσε η επιλογή να παραμείνουν πλήρως διαχωρισμένες οι λειτουργίες διημέρευσης της οικογένειας σε σχέση με τις λειτουργίες διανυκτέρευσης, προσωπικής φροντίδας και απομόνωσης. Στον χώρο αυτό έχουν διαμορφωθεί δύο παιδικά υπνοδωμάτια με ανεξάρτητα μπάνια το καθένα καθώς και το κύριο υπνοδωμάτιο των γονέων με ανεξάρτητο μπάνιο, βεστιάριο και γραφείο», όπως εξηγεί ο Μηνάς Κοσμίδης. 

Η είσοδος στο διαμέρισμα γίνεται μέσω ενός προθάλαμου που οδηγεί από τον ανελκυστήρα στην πόρτα της εισόδου και ανήκει αποκλειστικά στο διαμέρισμα, όπου λειτουργεί ως χώρος καλωσορίσματος των ιδιοκτητών και των επισκεπτών τους. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται κάποιες βοηθητικές χρήσεις, όπως ένα βεστιάριο και μία αποθήκη. Εισερχόμενοι στο εσωτερικό πρώτα βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι ξεκούρασης και συνάντησης της οικογένειας και των επισκεπτών, της τραπεζαρίας του φαγητού καθώς και της τραπεζαρίας του τσαγιού, μιας συνήθειας απόλυτα συνυφασμένης με τον κινέζικο τρόπο ζωής και την κινέζικη φιλοσοφία. «Εξάλλου όλες οι ουσιώδεις και φιλοσοφημένες συζητήσεις γινόντουσαν τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν πίνοντας τσάι γύρω από ένα τραπέζι». 

Για τον διαχωρισμό της τραπεζαρίας σχεδιάστηκε ένα διαφανές διαχωριστικό με μεταλλικό σκελετό το οποίο συνδυάζει τις δυτικές αρχές σχεδιασμού του κινήματος του Bauhaus με τα ημιδιαφανή διαχωριστικά των παραδοσιακών κατοικιών της Άπω Ανατολής, το οποίο δεν απομονώνει οπτικά τον χώρο. Ακριβώς απέναντι της τραπεζαρίας διαμορφώθηκε ο χώρος του μπαρ- κάβας που μπορεί να είναι ενιαίος με την τραπεζαρία και το σαλόνι ή να κλείσει με συρόμενη ξύλινη πόρτα και δίπλα ακριβώς βρίσκεται η κουζίνα σε άμεση επικοινωνία και οπτική επαφή με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους  χώρους. 

Στην κουζίνα προβλέφθηκε σημαντική επιφάνεια πάγκου εργασίας καθώς και μεγάλη εστία γκαζιού όπως απαιτεί ο κινέζικος τρόπος μαγειρικής καθώς και η κινέζικη κουζίνα. «Σημαντική ήταν η δυνατότητα πλήρους απομόνωσης της κουζίνας διότι προκαλούνται αρκετά έντονες οσμές που δεν πρέπει να μπορούν να εξαπλωθούν στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Από τον χώρο του καθιστικού υπάρχει άμεση πρόσβαση και στα δύο μπαλκόνια που διαθέτει το διαμέρισμα με πανοραμική θέα στην πόλη», περιγράφει ξεναγώντας μας νοητά στο διαμέρισμα ο Έλληνας αρχιτέκτονας. 

Στο εσωτερικό κέλυφος του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκαν υλικά σε αποχρώσεις του μπεζ (μάρμαρο στο δάπεδο, χονδρόκοκκο επίχρισμα σε τοίχους/οροφές) προκειμένου να αποτελέσει μία ουδέτερη βάση για την προβολή των έργων τέχνης καθώς και των σκούρων αποχρώσεων των υπόλοιπων υλικών επένδυσης και υφασμάτων. «Οι κοινόχρηστοι χώροι αλλά και οι χώροι αποθήκευσης απομονώνονται με συρόμενες πόρτες, επενδυμένες με φυσικό καπλαμά καρυδιάς, προκειμένου να παραμείνουν οι επιφάνειες καθαρές, χωρίς οπτικές ενοχλήσεις, όταν αυτό είναι επιθυμητό». 

«Τόσο οι κοινόχρηστοι όσο και οι ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος αποπνέουν μία αίσθηση ζεστασιάς, χάρη στις θερμές, γήινες αποχρώσεις των υλικών και των υφασμάτων που επιλέχθηκαν αφήνοντας έτσι την ένταση κάποιων μικρών σε διαστάσεις αντικειμένων, υφασμάτων και επίπλων να δημιουργήσουν μία ενδιαφέρουσα χρωματική σύνθεση στον χώρο, η οποία ολοκληρώνεται με τους πολύχρωμους πίνακες ποικίλων διαστάσεων που τοποθετήθηκαν σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία του κάθε χώρου δίνοντας στο διαμέρισμα μία αίσθηση γκαλερί ζωγραφικής». 

Με εργαλεία την αφαίρεση, την καθαρότητα  των γραμμών, τη σαφήνεια της σύνθεσης, τη διαφάνεια, τη συμμετρία, τη ροή, την ισορροπία των όγκων, τα στοιχεία της φύσης, το φως, το γραφείο Minas Kosmidis Architects ιδρύθηκε το 1993 και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία ,η Ουκρανία και η Κίνα, αναλαμβάνοντας τόσο project αρχιτεκτονικής όσο και interior design. Έχει καταφέρει δημιουργήσει ένα ευρύ και διαφοροποιημένο portfolio στους τομείς των ιδιωτικών κατοικιών, των χώρων εστίασης και εμπορίου καθώς και στον τομέα των ξενοδοχείων.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικές αναμετρήσεις όπως τα “Best of Year awards” του αμερικανικού περιοδικού Interior Design, τους διεθνής διαγωνισμούς “Modern Decoration awards” και “Idea Tops” στην Κίνα καθώς και τα Βρετανικά “FX awards” και “Restaurant & Bar Design Awards”. 


Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
Save