Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.02.2019

Γιατί μερικοί άνθρωποι θέλουν γλυκό πρωινό, ενώ άλλοι αλμυρό;

Για πoιο λόγο χωριζόμαστε σε αυτούς που τσακίζουν το υπόλοιπο της χθεσινοβραδινής τούρτας και σε εκείνους που εξαφάνιζουν την κρύα πίτσα που ξέμεινε στο κουτί;

Κείμενο: Άννα Χαλικιά Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Είναι το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας; Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Οι μισοί άνθρωποι που ξέρω δεν τρώνε καν πρωινό -δηλαδή πριν πάει 12:00-13:00- και το μόνο που ρίχνουν στο στομάχι τους είναι καφές. Δεν ανήκω σε αυτούς. Το αγαπώ το πρωινό και αν για κάποιο λόγο το παραλείψω, η μέρα μου σίγουρα δεν ξεκινά καλά. Πολλοί άλλοι σαν κι εμένα βρίσκουν πάντα λίγο χρόνο μέσα στον πανικό, για να απολαύσουν το πρώτο γεύμα της μέρας τους.

Ο καθένας έχει τη δική του ρουτίνα, όμως χονδρικά τα διαφορετικά είδη πρωινού εντάσσονται σε δύο κατηγορίες: αλμυρό ή γλυκό. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν άνετα -με το καλημέρα σας- να τσακίσουν το υπόλοιπο της χθεσινοβραδινής τούρτας (αλλά συμβιβάζονται με λίγες φέτες ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα) και άλλοι που με την πρώτη ευκαιρία θα εξαφάνιζαν την κρύα πίτσα που ξέμεινε στο κουτί. Γιατί λοιπόν οι μισοί είναι «του γλυκού» και οι άλλοι μισοί «του αλμυρού»;

Η κουλτούρα παίζει σημαντικό ρόλο

Στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου το μοντέρνο πρωινό είναι συνήθως γλυκό. Τις τελευταίες δεκαετίες τα δημητριακά πρωινού γέμισαν με τις ποικιλίες τους τα ράφια των σουπερμάρκετ και έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλή, αφού χρειάζονται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια που υπάρχει στροφή στο πιο “υγιεινό”, τα διάφορα μπισκότα πρωινού, τα γιαούρτια με γεύσεις, η granola και οι πραλίνες φουντουκιού έχουν την τιμητική τους, ειδικά όταν απευθύνονται σε παιδιά.

Σε πολλές όμως χώρες της Ασίας το μόνο που διαφοροποιεί το πρωινό από τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας, είναι η ώρα στην οποία θα καταναλωθεί. Κατά τα άλλα, καθημερινά, εκατομμύρια κόσμου απολαμβάνουν αχνιστά μπολ με ζωμούς και noodles, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά για πρωινό. Σε χώρες όπως η Κορέα και η Ιαπωνία, τα σουπερμάρκετ έχουν άφθονες ποικιλίες γλυκών δημητριακών, όμως παραδοσιακά οι κουλτούρες τους προστάζουν αλμυρό πρόγευμα. Στην Ευρώπη όταν αναφερόμαστε στο πρωινό -συνήθως- έχουμε στο μυαλό μας κορν φλέικς, κρουασάν, ψωμιά και μαρμελάδες.

Όμως σημαντικότερο ρόλο παίζει το σώμα

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το αν το πρωί λιγουρεύεσαι κέικ καρότου ή αυγά με σπανάκι, έχει να κάνει με το τι κατανάλωσες το προηγούμενο βράδυ. Εάν έφαγες κάτι υψηλό σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου εκτοξεύθηκαν κι έπειτα έπεσαν στα τάρταρα: επομένως την επόμενη, το σώμα σου ζητά κάτι άμεσο και γλυκό για να εξισορροπήσει την κατάσταση. Εάν δηλαδή έφαγες μια πιατάρα λαζάνια πριν πέσεις για ύπνο, είναι πολύ πιο πιθανό να ξυπνήσεις με όρεξη για cinnamon rolls παρά για υγιεινό μούσλι.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο madameginger.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ POPTRIVIA
NEWS
Save