06.07.2019

Στην Αντίπαρο, η αρχιτεκτονική μας βοηθάει να εξερευνήσουμε τον φυσικό πλούτο ενός σπηλαίου

Η επέμβαση του αρχιτεκτονικού γραφείου React Architects στο σπήλαιο της Αντιπάρου αφορά την αποκατάσταση του υπάρχοντος μονοπατιού, την διαπλάτυνση επικίνδυνων τμημάτων και τη δημιουργία σημείων για στάση, ξεκούραση και επόπτευση του χώρου.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς – Γιώργος Σπυρίδωνος

Ένα σπήλαιο αποτελεί μοναδική φυσική κληρονομιά για το νησί της Αντιπάρου. Η πλούσια ιστορία του, το γεωλογικό και ιστορικό του ενδιαφέρον, σημαντικός και εντυπωσιακός διάκοσμος το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους του στον Ελλαδικό χώρο.

Αν δεν το έχετε επισκεφθεί ήδη, το σπήλαιο της Αντιπάρου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Αντιπάρου και καλύπτει έκταση 5.600 τετραγωνικά μέτρα. Το βάθος μέχρι το τέλος της πρόσβασης του είναι 72 μέτρα.

Πώς λοιπόν συνδέεται η αρχιτεκτονική με ένα τέτοιου είδους φυσικό και δύσβατο περιβάλλον; Η επέμβαση του αρχιτεκτονικού γραφείου React Architects αφορά την αποκατάσταση του υπάρχοντος μονοπατιού, την διαπλάτυνση επικίνδυνων τμημάτων και  τη δημιουργία καθιστικών, σημείων για στάση, ξεκούραση και επόπτευση του χώρου. 

Η διεύρυνση της πορείας έγινε όπου ήταν δυνατή και με υλοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτούνται σύνθετες κατασκευές αντιστήριξης και να μην επηρεάζεται ο διάκοσμος του σπηλαίου. Τα πλατύσκαλα διαθέτουν πλέον και χώρο για την ανάπαυση των επισκεπτών. «Τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής επιλέχθηκαν ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή του έργου με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση», όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

«Η επέμβαση γίνεται στην ήδη υπάρχουσα πορεία με οπλισμένο σκυρόδεμα και επενδύεται στα πλατύσκαλα με χτενιστό Μάρμαρο Πάρου και στα σκαλοπάτια με ειδική αντιολισθηρή επίστρωση, επίσης σχεδιάστηκαν ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτο χάλυβα στις οποίες τοποθετήθηκαν οι Η/Μ υποδομές». 

Η μορφή και ο τρόπος κατασκευής του κιγκλιδώματος αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μελέτης. Eπιλέχθηκε μία κατασκευή ανθεκτική, από ανοξείδωτο χάλυβα, που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας μιας και είναι κεκλιμένη προς τη πλευρά του επισκέπτη.

Σε καμία περίπτωση και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το σπήλαιο (γεωλογικές αστάθειες, έλλειψη σταγονορροής κατεστραμμένο διάκοσμο), οι αρχιτέκτονες του γραφείου React Architects δεν ήθελαν να επιβαρύνουν με περιττές κατασκευές τον ήδη ταλαιπωρημένο χώρο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες γίνονται το βασικό θέμα παρατήρησης. Η πορεία ακολουθεί τον διάκοσμο του σπηλαίου χωρίς να τον αλλοιώνει.

«Είναι σημαντικό η παρέμβαση να είναι εμφανής ώστε να γίνεται εύκολη η διάκριση μεταξύ του διακόσμου και της ανθρώπινης επέμβασης, η επιλογή αυτή έγινε συνειδητά ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος και ο χαρακτήρας του σπηλαίου ο χαρακτήρας του, και οι σημαντικές του ποιότητες», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο React Architects θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED