Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
01.09.2021

Στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Κάθε ώρα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα. Αν είσαι στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνε screening μια φορά το χρόνο.

Η FairLife δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Simon Bell, που έχασε τη ζωή του από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 57 ετών. Είναι ο πρώτος φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και επιδιώκει να υποστηρίξει τους πάσχοντες ασθενείς και τους φροντιστές τους στη δύσκολη διαδρομή της θεραπείας. Μέσα από τις δράσεις του έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία και το ευρύτερο κοινό, με το μήνυμα ότι η πρόληψη με συγκεκριμένες εξετάσεις και η έγκαιρη διάγνωση σώσει ζωές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Σχετίζεται με το κάπνισμα αλλά λίγα είναι γνωστά σε σχέση με την ασθένεια που στοιχίζει τη ζωή σε χιλιάδες ασθενείς ετησίως. Ορισμένα από τα δεδομένα που εμπνέουν ανησυχία είναι τα εξής:

  • Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα στην Ελλάδα.
  • Αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο περίπου 10.000 άνθρωποι στη χώρα μας διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα και οι επτά στους δέκα ασθενείς είναι σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεραπευτούν πλήρως από την νόσο.
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου και του στομάχου μαζί.
  • Στην Ελλάδα, κάθε ώρα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στο πεδίο των αριθμητικών δεδομένων, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/5 του συνόλου των θανάτων στη χώρα μας, περισσότεροι από 20.000 ετησίως, αποδίδονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος). Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο συμμετέχει το κάπνισμα στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με την κα. Κορίνα Πατέλη, πρόεδρο της FairLife, το κάπνισμα συμμετέχει ως ανεξάρτητος παράγοντας προδιάθεσης κινδύνου στο 80-90% των περιπτώσεων με καρκίνο πνεύμονα.

Οι άνδρες καπνιστές παρουσιάζουν 23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με μη καπνιστές και οι γυναίκες 13 φορές, αντίστοιχα. Οι παθητικοί καπνιστές παρουσιάζουν κατά 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σχέση με μη καπνιστές χωρίς παθητική έκθεση στον καπνό.

Το 2018 σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Journal of the National Cancer Institute, ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ένας πρώην καπνιστής μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και 25 χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος. Μάλιστα, η έρευνα αυτή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου στο 40% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, ο καρκίνος εμφανίστηκε σε πρώην καπνιστές κατά μέσο όρο 15 χρόνια μετά την διακοπή της βλαβερής συνήθειας.

“Η ζωή να κόβει την ανάσα”

Η ανάγκη ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την αξία της πρόληψης οδήγησε την Fair Life στην υλοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής Υποστήριξης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα 111 57. Η συστράτευση με έμπειρους και διακεκριμένους ορειβάτες και η ανάβαση στην κορυφή Elbrus (5.642 μ.) στη Ρωσία πραγματοποιείται στο πλαίσιο συγκεντρωσης χρημάτων με στόχο την υλοποίηση της πενταψήφιας γραμμής.

“Θέλουμε να προτρέψουμε τον κόσμο να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο Νοέμβριος είναι μήνας για τον καρκίνο του πνεύμονα και μέσα από πεζοπορικές διαδρομές ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή και είναι τόσο απαιτητική καθώς έχει συμβολικό χαρακτήρα”, επισημαίνει στην Popaganda η ορειβάτης Κική Τσακαλδήμη που έχει ξεκινήσει με τον διεθνούς φήμης ορειβάτη Satyabrata Dam και τον 74χρονο ορειβάτη Ιωάννη Καραδούκα - με την παρουσία του δείχνει ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία - την αποστολή από τις 29 Αυγούστου.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί της, μας είπε ότι είχε αρχίσει ο εγκληματισμός με το βουνό αλλά όχι ακόμη τα δύσκολα από πλευράς καιρικών συνθηκών. Ο στόχος είναι να πατήσουν την κορυφή πριν την 8η Σεπτεμβρίου. Οι τρεις ορειβάτες θα ανεμίσουν από την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης το πανό με το μήνυμα που θέλουν να διαδώσουν: “Η ζωή να κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα”. Οι επόμενες δράσεις άθλησης και επαφής με φύση και βουνό θα είναι προσιτές και στο ευρύ κοινό.

Η ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και οι επιστήμονες που τη στηρίζουν θεωρούν ότι ο προληπτικός έλεγχος (screening) μπορεί να σώσει ζωές. Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα δίνει τη δυνατότητα καλύτερων θεραπευτικών επιλογών, όπως το χειρουργείο, με σκοπό την πλήρη ίαση. Το screening αφορά στη διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας σε ετήσια βάση, όπως για παράδειγμα η ετήσια μαστογραφία ή το τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες.

Ειδικότερα, από την ηλικία των 50 ως την ηλικία των 80, άνθρωποι καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια και κάπνιζαν εως 20 πακέτα τον χρόνο προτείνεται να περνάνε από την διαδικασία του screening.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ
NEWS
Save