Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
07.01.2022

Τελικά αν είσαι γυναίκα, η ζωή σου εξαρτάται από το φύλο του χειρουργού σου;

Μία μεγάλη έρευνα στον Καναδά δείχνει πώς οι έμφυλες προκαταλήψεις που ενυπάρχουν ακόμη και στην ιατρική μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τις ζωές των γυναικών.

Οι έμφυλες διακρίσεις φτάνουν μέχρι τον θάνατο. Για τις γυναίκες, αν στο χειρουργείο είναι γυναίκα επικεφαλής, τότε αλλάζουν οι πιθανότητες για την έκβαση της επέμβασης. Γιατί; Διότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για τις γυναίκες ασθενείς να επιζήσουν, όταν χειρουργούνται από γυναίκες γιατρούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Surgery.

Στην έρευνα αναλύθηκαν τα ιστορικά 1.320.108 ασθενών στο Οντάριο, οι οποίοι ακολούθησαν 21 κοινές χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελέστηκαν από 2.937 χειρουργούς μεταξύ του 2007 και του 2019. Τα χειρουργεία εκτείνονται από αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης μέχρι πιο περίπλοκες εγχειρήσεις, όπως επέμβαση καρδιάς ή ανευρύσματος. Οι ερευνητές ανέλυσαν σε κάθε επέμβαση το φύλο του ασθενούς, το φύλο του χειρουργού και τις λεπτομέρειες για το πως κύλησε η διαδικασία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες που είχαν περάσει από επέμβαση είχαν τα ίδια αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν ο χειρουργός ήταν γυναίκα ή άντρας. Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν καλύτερα αποτελέσματα αν την επέμβαση την έκανε γυναίκα. Αυτό σημαίνει πως μεγάλο ποσοστό γυναικών που χειρουργείται από άντρα, μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με περισσότερες επιπλοκές, επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και απώλεια ζωής απλά και μόνο επειδή ο χειρουργός είναι άντρας. 

Η Δρ. Άντζελα Τζέραθ, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κλινική Επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε στη Guardian: «Στο δείγμα του 1,3 εκατ. ασθενών όπου συμπεριλαμβάνονταν 3.000 χειρούργοι, είδαμε ότι οι γυναίκες ασθενείς που τις αναλαμβάνουν άντρες χειρουργοί έχουν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες για χειρότερα αποτελέσματα απ' ότι όσες χειρουργούνται από γυναίκες».

Σύμγωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που χειρουργήθηκαν από άνδρα χειρουργό είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνες των οποίων η επέμβαση είχε γίνει από γυναίκα. Για παράδειγμα, ενώ το 1,4% των γυναικών που έκαναν καρδιοθωρακική επέμβαση με άνδρα χειρουργό πέθαναν, το ποσοστό θανάτου ήταν μικρότερο (1%) όταν εμπλεκόταν γυναίκα χειρουργός. Τόσο στη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο όσο και στην αγγειοχειρουργική, ενώ το 1,2% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε οποιοδήποτε είδος επέμβασης με άνδρα χειρουργό πέθαναν, και πάλι αυτό το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο μεταξύ εκείνων των οποίων ο χειρουργός ήταν γυναίκα – 0,9% – με 33% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν πραγματικές συνέπειες για τις γυναίκες ασθενείς. «Έχουμε δείξει στη μελέτη μας ότι αποτυγχάνουμε απέναντι στις γυναίκες και ότι μερικές φορές οι αποτυχίες αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές ή και θανατηφόρες συνέπειες», σχολίασε η Δρ. Άντζελα Τζέραθ. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν έμφυλες διαφορές στους ασθενείς και τις εγχειρήσεις τους ανάλογα με το φύλο που έχει ο γιατρός τους».

Δεν περνά απαρατήρητο το σχόλιο που κάνει η καθηγήτρια και επιδημιολόγος για το γεγονός ότι «όταν μια γυναίκα χειρουργός κάνει την επέμβαση, τα αποτελέσματα των ασθενών είναι γενικά καλύτερα και ειδικά για τις γυναίκες, ακόμη και αφού έχουμε προσαρμόσει τις διαφορές στις χρόνιες καταστάσεις υγείας, την ηλικία και άλλους παράγοντες, όταν πρόκειται για τις ίδιες διαδικασίες».

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους της που προσπαθεί να εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ του φύλου του ασθενούς, το φύλο του χειρουργού και το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Η Σκάρλετ ΜακΝάλι, σύμβουλος ορθοπαιδικής χειρουργικής για 20 χρόνια, σχολίασε στη Guardian ότι υπάρχουν «υποσυνείδητες προκαταλήψεις» και υποθέσεις που κάνουν οι χειρουργοί, οι νοσοκόμοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

«Το να έχουμε περισσότερες γυναίκες χειρουργούς θα βελτίωνε την κατάσταση όλων των ασθενών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από την Guardian.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ WELLNESS
NEWS
Save