Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.06.2021

Θα εμβολιαστούν για κορονοϊό τα παιδιά;

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννα Παυλοπούλου, μας εξηγεί τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εισήγηση των επιστημόνων σε σχέση με τα παιδιά.

Με την ένταξη στην εμβολιαστική διαδικασία όλου του ενήλικου πληθυσμού και μετά την έγκριση του εμβολίου Pfizer/BioNtech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για ηλικίες από 12 ετών και πάνω, η συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό των εφήβων φουντώνει όλο και περισσότερο. Η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές, είναι μπροστά στο δίλημμα “τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά”. Προς το παρόν, η απόφαση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός εφήβων πηγαίνει χρονικά πίσω έως ότου υπάρξει συλλογή περισσότερων δεδομένων. Τη στιγμή, μάλιστα, που με την αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών δεν προκύπτει μεγάλο ρίσκο από τον ιό, με αποτέλεσμα να μην είναι άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ανηλίκων.

Εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν σε πτωτική τροχιά, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί αρχικά σε μια στρατηγική εμβολιασμού εφήβων που ανήκουν σε ορισμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η Popaganda μίλησε με μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννα Παυλοπούλου, που εξηγεί αναλυτικά πώς έχει η κατάσταση:

"Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα δεδομένα της κλινικής μελέτης που έκανε η Pfizer, με την οποία είδαμε ότι είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο σε περίπου 1.100 παιδιά που ελέγχθηκαν έναντι άλλων τόσων που δεν τους χορηγήθηκε το εμβόλιο. Ανέπτυξαν πολύ υψηλό τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων και η προστασία τους από συμπτωματική νόσο ήταν 100%.

Είχαν λίγο συχνότερα παρενέργειες, όπως κακουχία, πυρετό, κ.ά, αλλά σε λογικά πλαίσια. Δεν έχουμε άλλα δεδομένα για την ώρα. Περιμένουμε να δούμε την εμπειρία από τις χώρες που πρώτες θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό εφήβων σε μεγάλη κλίμακα όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς”.

Η ίδια, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκαθαρίζει ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι ανήλικοι αλλά η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στους ενηλίκους, ιδιαίτερα όσων είναι από 60 ετών και άνω. Εκεί ο στόχος πρέπει να είναι ο καθολικός τους εμβολιασμός. “Στο Ισραήλ είδαμε ότι όταν εμβολιάσαμε σε μεγάλο ποσοστό τους ενήλικες άνω των 18, τα κρούσματα στα παιδιά μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβώς λόγω της έμμεσης προστασίας που τους παρείχε ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Η έμμεση αυτή προστασία ήταν αποτέλεσμα της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός από τη μετάδοση”, επισημαίνει.

Ενα άλλο, εξίσου σημαντικό ζήτημα, είναι η έλλειψη εμβολίων σε πολλές από τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, η οποία επιτείνεται όταν οι περισσότερο προνομιούχες δεσμεύουν εμβόλια για να εμβολιάσουν και τα παιδιά.

Τι κοιτούν οι επιστήμονες για να διαμορφώσουν εισήγηση σε σχέση με τα παιδιά

Από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή μελετώνται διάφοροι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις εάν θα εμβολιαστούν οι ανήλικοι, καθώς και εάν θα είναι όλοι ή ορισμένοι, οι πιο ευπαθείς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η πορεία που έχει η επιδημία Covid-19 και πόσο οι μικρότερες ηλικίες κινδυνεύουν από αυτήν, η συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά, τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού τους σε σχέση με τη λειτουργία της εκπαίδευσης, η ασφάλεια του εμβολίου και η αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα, εξετάζονται και ορισμένες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή/και περικαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί, για την ώρα σε Ισραήλ και ΗΠΑ. Όπως λέει η Ιωάννα Παυλοπούλου: “Φάνηκαν όταν ξεκινήσαν να εμβολιάζονται νεότεροι. Μοιάζει να είναι συνηθέστερη παρενέργεια σε νεαρούς άνδρες. Στο Ισραήλ έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για μεμονωμένα περιστατικά από 16 έως 18 ετών που βέβαια πήγαν πάρα πολύ καλά. Πρέπει να το ζυγίσουμε. Κάνουν όντως οι μικρότερες ηλικίες μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες που οφείλονται στο εμβόλιο; Εχουν όλες πράγματι καλή πρόγνωση;”.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα με το εμβόλιο της Pfizer εμβολιάζονται έφηβοι 16 έως 18 ετών με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα και βαριές αναπηρίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ
NEWS
Save