Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
10.07.2019

Δε θα καλύπτονται πλέον τα έξοδα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Η Γαλλία θα σταματήσει να καλύπτει τα έξοδα ασθενών για θεραπείες ομοιοπαθητικής από το 2021, δήλωσε η υπουργός Υγείας σε συνέντευξή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έπειτα από απόφαση της Aνώτατης Αρχής Υγείας (HAS), η οποία έκρινε ότι η εναλλακτική αυτή μορφή ιατρικής δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπαζέν δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλει ο γαλλικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης, που επί του παρόντος ανέρχονται στο 30% των εξόδων θεραπείας, θα καταργηθούν σταδιακά ξεκινώντας από μια μείωση κατά 15% το 2020.

"Αποφάσισα να ξεκινήσω τη διαδικασία της πλήρους κατάργησης της αποζημίωσης", δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien η υπουργός και πρόσθεσε ότι ακολουθεί την συμβουλή της HAS.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η μεταβατική περίοδος θα επιτρέψει τόσο στους ασθενείς όσο και στις φαρμακευτικές εταιρείες να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα.

Στο τέλος Ιουνίου η HAS δημοσίευσε μια έντονα επικριτική επιστημονική έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία η ομοιοπαθητική "δεν επέδειξε με επιστημονικό τρόπο μια επαρκή αποτελεσματικότητα που να δικαιολογεί την αποζημίωση".

Η Μπαζέν αναγνώρισε ότι η απόφασή της μπορεί να αποδειχτεί αντιδημοφιλής και τόνισε ότι (η απόφαση) δεν θα σταματήσει τους γιατρούς να συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα ούτε τους ασθενείς να τα αγοράζουν.

Η γαλλική εταιρεία Boiron, παγκόσμιος ηγέτης παρασκευής ομοιοπαθητικών προϊόντων, κατήγγειλε την απόφαση της υπουργού χαρακτηρίζοντάς την "ακατανόητη και ασυνάρτητη".

Η εταιρεία ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δεσμεύτηκε "να πολεμήσει με κάθε τρόπο" την απόφαση.

Αλλά η απόφαση της υπουργού δεν ικανοποίησε ούτε τους πολέμιους της ομοιοπαθητικής που είπαν ότι δεν κατανοούν την ανάγκη να υπάρξει μεταβατική περίοδος πριν από την κατάργηση του μέτρου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο γαλλικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης κατέβαλε το 2018 σε ασθενείς περίπου 126,8 εκατομμύρια ευρώ για ομοιοπαθητική θεραπεία από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε συνολικά για φάρμακα.

Η Μπαζέν, μια διακεκριμένη αιματολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική πριν εισέλθει στην κυβέρνηση το 2017, έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφή τη σημασία του να ακολουθεί την επιστημονική συμβουλή της HAS.

Save