Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
01.07.2020

«Επικίνδυνες» οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα

Αυτοσχέδιες παράγκες, σε κάθε μία από τις οποίες μένουν μαζί από δέκα έως 20 άνθρωποι, χωρίς αλλά και «καμία πρόβλεψη υγειονομικής προστασίας των ανθρώπων αυτών για τη συλλογή των απορριμμάτων τους και των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες»

Δυσχερείς και επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας καταγγέλλει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Generation 2.0 σε έκθεσή της.

Η οργάνωση επισκέφθηκε στις 15 Ιουνίου δύο καταυλισμούς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Manolada Watch» για την τακτική παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή.

 Στην αναφορά, που εξέδωσε σήμερα, περιγράφει ότι στον ένα καταυλισμό υπάρχουν αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου, σε κάθε μία από τις οποίες μένουν μαζί από δέκα έως 20 άνθρωποι, απουσία παροχής νερού αλλά και «καμία πρόβλεψη υγειονομικής προστασίας των ανθρώπων αυτών για τη συλλογή των απορριμμάτων τους και των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες που βρίσκονται εντός του καταυλισμού». Στον δεύτερο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018 περιγράφεται ότι έχουν στηθεί 14 υποτυπώδη καταλύματα από κόντρα πλακέ, σε κάθε ένα από τα οποία διαμένουν οκτώ άτομα.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι εργάτες γης για να μεταφερθούν στα χωράφια στοιβάζονται πολυάριθμοι σε μικρά φορτηγά από τους εργοδότες τους, ενώ υπήρξαν και παράπονα ότι δεν τούς παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού και φαγητού κατά την εργασία τους.

Η οργάνωση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένων εργατών γης στη Μανωλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής ο αριθμός τους κυμαίνεται από 5.000 ως 6.5000, ενώ η Αστυνομία τους υπολογίζει περίπου σε 7.000 άνδρες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατάγονται από το Μπαγκλαντές, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πολύ λίγοι πακιστανικής και αιγυπτιακής καταγωγής. Οι περισσότεροι παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας μόλις ο ένας στους δέκα έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο, ενώ σε 336 μετανάστες έχει δοθεί άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018.

Save