Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Επιτέλους, ο Όλυμπος έγινε επίσημα το εθνικό μας πάρκο

Μετά από δεκαετίες, αποτελεί νόμο του κράτους.

Το βουνό που πριν από 83 χρόνια έγινε η πρώτη προστατευόμενη περιοχή της χώρας, αποκτά το καθεστώς προστασίας που της αξίζει. 
 
Ευτυχώς πάρα τις προσπάθειες, διοίκηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν υπέκυψαν σε πιέσεις και διάφορα επικίνδυνα σχέδια που θα υποβάθμιζαν το βουνό. 

Μετά από δεκαετίες, το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πλέον αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους. Το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και εκτός από την Υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρει την υπογραφή και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αρμυρά.

Βασικός σκοπός είναι να μπουν επιτέλους σαφείς κανόνες για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει και ο σχεδιασμός της όποιας ανάδειξης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής να γίνει με κανόνες σαφείς εκ των προτέρων.

Οι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του όρους Όλυμπος, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία, με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που προσχέδιο του διατάγματος είχε τεθεί σε διαβούλευση, και 2 χρόνια από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Φύση 2000, με τα σχόλια της να έχουν ενσωματωθεί σχεδόν όλα στο τελικό κείμενο.
 
Την ίδια μέρα, επίσης, εκδόθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή με βάση εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη από το 2015. Με τόσες μελέτες να έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 20+ χρόνια, πόσες ακόμα προστατευόμενες περιοχές θα μπορούσαν να έχουν σχέδια διαχείρισης από τα οποία να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα για την προστασία της ελληνικής φύσης;
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Βίβλος του άθεου»: 45 κείμενα κορυφαίων διανοητών που συνιστούν τον κανόνα του αθεϊσμού

ΣΙΝΕΜΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΟΠΕΡΑ
03.12.2021
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΕΧΝΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
SPONSORED
01.12.2021
SPONSORED
03.12.2021