Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
17.03.2023

Η κρυφή ζωή της Ρωσίδας κατασκόπου στο Παγκράτι

Πώς εντοπίστηκε η Ιρίνα που έγινε "Μαρία Τσάλλα".

Στο Παγκράτι ζούσε και είχε κατάστημα η «Μαρία Τσάλλα», της υπόθεσης κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ, η οποία είναι στην πραγματικότητα Ρωσίδα. Η 32χρονη "Μαρία Τσάλλα" με τα ελληνικά έγγραφα είναι η 35χρονη κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα από τη Ρωσία.

Ο "Περουβιανός" Ντάνιελ Κάμπος, σύζυγος της κατασκόπου "Μαρίας Τσάλλα" ήταν και αυτός κατάσκοπος στην Βραζιλία.

Εκεί είχε μια Βραζιλιάνα σύντροφο, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο, ανησύχησε από την πολυήμερη απουσία του. Της είχε πει ότι πάει στη Μαλαισία, ωστόσο εκείνη δήλωσε την εξαφάνισή του, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του και σχετικές αναγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κίνησή της αυτή φαίνεται πως αποτέλεσε αφορμή για την ανάκληση του "Ντάνιελ", Ρώσου υπηκόου, και επιστροφή του στη χώρα του. Το ίδιο φαίνεται να έγινε και με την σύζυγό του "Μαρία Τσάλλα", επίσης κατάσκοπο, στην χώρα μας, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, βάζοντας λουκέτο σε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής, που διατηρούσε στο Παγκράτι, εγκαταλείποντας παράλληλα το σπίτι της στην ίδια περιοχή.

Στο κατάστημα και την οικία της έχει αφήσει όλα της τα προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, υπολογιστή και ψηφιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν τα στελέχη της ΕΥΠ, να διαπιστώσουν τις δραστηριότητες της στη χώρα μας και ενδεχομένως και τις υποθέσεις και θέματα.

Η ρωσίδα κατάσκοπος

Πώς έφτασε η ΕΥΠ στη Ρωσίδα κατάσκοπο "Μαρία Τσάλλα"

Η 32χρονη "Μαρία Τσάλλα" με τα ελληνικά έγγραφα είναι η 35χρονη Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα από τη Ρωσία. Το 2018 εμφανίζεται στη χώρα μας ως παιδί Ελλήνων ομογενών και καταθέτει ληξιαρχική πράξη γέννησης στο Ληξιαρχείο Αλιβερίου με ελληνικά στοιχεία ταυτότητας, που ανήκουν σε βρέφος, το οποίο είχε πεθάνει στην γέννα τον Δεκέμβριο του 1991. Τον Ιανουάριο του 2023 η ΕΥΠ λαμβάνει την πληροφορία από αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, για την ύποπτη δράση της στην Ελλάδα.

Από την έρευνα στο ληξιαρχείο διαπιστώθηκε ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρησης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Είχαν σκιστεί κάποιες σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και την ταυτοποίησαν. Χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Ιρίνα, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, έφυγε για τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη, στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια, και την υπάλληλο της "Κατερίνα", στους οποίους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα για… λόγους υγείας. Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα laptop μέσω του οποίου ερευνώνται οι επικοινωνίες της με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Η υπάλληλος της Ιρίνας, η "Κατερίνα" και ένας σύντροφός της εδώ δήλωσαν στα στελέχη της ΕΥΠ ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα και έμειναν έκπληκτοι από την αποκάλυψη της δράσης της.

Η Ιρίνα, ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζονται "Illegals", οι οποίοι στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε χώρες για να αναλάβουν ειδικό ρόλο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ σημείωνε:"Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως "Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος "Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό "βαθύ κάλυμμα”".

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: "Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο "illegals". Οι "illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν "βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει".

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι "illegals" ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους. Το προφίλ και η δράση της "Μαρίας Τσάλλα" παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των "illegals".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων Υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της "Μαρίας Τσάλλα" εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή "Irina" να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα "Μαρία", εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

"Είναι προφανές ότι η δράση της "Μαρίας Τσάλλα" δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα", σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΥΠ. (Πηγή)

Save